STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


Wall Street : Βγήκε απαγορευτικό στο σορτάρισμα μετοχών!
914 αναγνώστες
Τετάρτη, 16 Ιουλίου 2008
18:45του Παναγιώτη Γκρουμούτη

Με μια απόφαση – σταθμό στα σύγχρονα χρονικά, η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (Securities and Exchange Commission - SEC) προσπαθεί να αντιστρέψει το κλίμα στη Wall Street και να βάλει φρένο στην διολίσθηση (κατακρήμνιση σωστότερα) των μετοχών του τραπεζικού κλάδου.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Christopher Cox, ανακοίνωσε την επιβολή έκτακτων μέτρων που ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΥΝ το λεγόμενο "short-selling" στους τίτλους όλων των εμπλεκομένων με την κρίση των τελευταίων ημερών τραπεζικών τίτλων και συγκεκριμένα των μετοχών των εταιρειών Fannie Mae και Freddie Mac και δευτερευόντων των επενδυτικών τραπεζών Lehman Brothers και Bear Sterns.

O ίδιος μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επεκταθεί η απαγόρευση και σε άλλους τραπζικούς τίτλους, ενώ ξεκαθάρισε πως το μέτρο είναι προσωρινό, θα ισχύσει από την συνεδρίαση της 21ης Ιουλίου και για 30 ημέρες και κρίθηκε αναγκαίο ώστε να αποφευχθεί περαιτέρω χειραγώγηση των μετοχών!

Είναι η πρώτη φορά από τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου που η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς λαμβάνει έκτακτα μέτρα προστασίας της αγοράς και πάντως η πρώτη φορά εδώ και πολλές δεκαετίες που απαγορεύει το short-selling και το stock lending, δηλαδή το άνοιγμα βραχυπρόθεσμων θέσεων με δανεισμό τίτλων και το «ποντάρισμα» σε περαιτέρω πτωτική κίνηση μιας μετοχής.

Με βάση τα νέα μέτρα οι επενδυτές είναι πλέον υποχρεωμένοι να αγοράζουν πρώτα τις μετοχές για τις οποίες ανοίγουν θέσεις σε χαμηλότερα επίπεδα της τρέχουσας τιμής τους, ενώ κανείς δεν μπόρεσε να μην παρατηρήσει πως με την κίνηση αυτή η SEC αναγνωρίζει ουσιαστικά πως το προηγούμενο διάστημα σημειώθηκαν «κατευθυνόμενες πωλήσεις» των μετοχών των εμπλεκομένων εταιρειών!

Αυτή όμως δεν ήταν η μόνη κίνηση της Επιτροπής. Λίγες ώρες νωρίτερα είχε ανακοινωθεί επισήμως η έναρξη διαδικασίας έρευνας στις μεγαλύτερες εταιρίες της Wall Street αλλά και σε ομίλους παροχής συμβουλών σε hedge funds, για ενδεχόμενη «χειραγώγηση» μετοχών των τραπεζών Bear Stearns και Lehman Brothers!

Εντύπωση μάλιστα προκαλούν και τα ... ονόματα των εταιρειών που βρίσκονται πλέον στο στόχαστρο της SEC για ενδεχόμενες «σκιώδεις κινήσεις τους» στην όλη ιστορία, αφού κλιμάκια ειδικών της Επιτροπής θα αναζητήσουν τα αρχεία των τελευταίων κινήσεων στις περί ων ο λόγος μετοχές από τις Deutsche Bank, Goldman Sachs και Merrill Lynch.!

http://www.protothema.gr/content.php?id=11960

 
 
 
   

Σχόλια

16/07 18:52  studio111
Πηγαίνει ο Τοτός στο δάσκαλό και του λέει:
Κύριε αν δεν μου βάλετε καλό βαθμό θα πέσω στη θάλασσα να πνιγώ.
Και ο...δάσκαλος απαντάει:

- Δεν πειράζει παιδί μου, τα κούτσουρα επιπλέουν.
16/07 18:54  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Δεν το συζητώ. "Λονγκαρω" τα σορτ-σάκια. Απάντα τα χρήματα.
16/07 18:55  studio111...
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις