STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


Παναγιώτης Γιαννάκης Δεν θέλουμε να πέσουμε θύματα έκπληξης !!!
682 αναγνώστες
Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2008
12:05

Π. Γιαννάκης

Η πρώτη φάση του προολυμπιακού τουρνουά ολοκληρώθηκε με την εθνική Ελλάδας να πετυχαίνει τον στόχο της, την κατάκτηση δηλαδή της πρώτης θέσης στον Α΄ όμιλο. Ένας άλλος στόχος που πέτυχαν οι δώδεκα διεθνείς, ο οποίος είναι και ο πιο σημαντικός όπως δήλωσε σήμερα ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Παναγιώτης Γιαννάκης, είναι πως τα δώδεκα αυτά παιδιά κατάφεραν να φέρουν τον κόσμο στο γήπεδο και στην έξοδο να φύγει με μια γλυκιά ανάμνηση από το γήπεδο. Την Παρασκευή στις 22:00, το ΟΑΚΑ θα πρέπει να είναι και πάλι γεμάτο, όπως χθες με τη Βραζιλία. Αυτή τη φορά στον χιαστί προημιτελικό, η Νέα Ζηλανδία. Δεν θέλουμε να είμαστε θύμα. Οι Νεοζηλανδοί έχουν δημιουργήσει εκπλήξεις στο παρελθόν και εμένα μου δείχνουν πως γνωρίζουν τις αδυναμίες τους παρά τις δύο απουσίες που μετρούν στο ρόστερ, δήλωσε ανάμεσα σε άλλα ο Παναγιώτης Γιαννάκης.

Σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, όπου συγκεντρώθηκαν σήμερα οι εκπρόσωποι Τύπου για ν' ακούσουν τον ομοσπονδιακό τεχνικό πριν τον κρίσιμο νοκ άουτ αγώνα με τη Νέα Ζηλανδία, ο Γιαννάκης είπε: Είμαι υπερήφανος γι' αυτά τα παιδιά και γι' αυτή την ομάδα. Η εθνική κατάφερε να πετύχει δύο στόχους. Πρώτον να βγει πρώτη στον όμιλό της και δεύτερον να φέρει τις οικογένειες στο γήπεδο. Τα παιδιά κατόρθωσαν να κάνουν τον κόσμο να φύγει με μια γλυκιά ανάμνηση από το γήπεδο κι αυτό ίσως είναι πολύ σπουδαίο εκτός από το αποτέλεσμα. Προσπαθούμε να μείνουμε σεμνοί, τα παιδιά έχουν κατορθώσει τα τελευταία χρόνια να δείξουν σπουδαία δείγματα του χαρακτήρα τους κι αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να παίξουμε σπουδαίο μπάσκετ και απέναντι σε έναν αντίπαλο που μπορεί να μην φαντάζει μεγάλος, αλλά οι Νεοζηλανδοί έχουν δημιουργήσει εκπλήξεις στο παρελθόν, και δεν θέλουμε να είμαστε θύμα.

Ο άνθρωπος που οδήγησε την επίσημη αγαπημένη στην κατάκτηση δύο μεταλλίων μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, μίλησε για το μυστικό της επιτυχίας: Από την ημέρα που ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια το 2004, είχαμε πει ότι αυτή η ομάδα μπορεί αν έχει υπομονή, αν αγαπάμε τα λάθη της και υποστηρίξουμε τον τρόπο με τον οποίο προσπαθούν ν΄ αμυνθούν -γιατί εκεί πραγματικά βάζεις τον εγωισμό σου λίγο πιο κάτω προσπαθώντας να παίξεις καλή άμυνα- τότε μπορούν να δώσουν πολλά στον κόσμο. Αυτή η ομάδα κάθε φορά που συμμετέχει σ' ένα τουρνουά, καταφέρνει να κάνει τους αντιπάλους και τους ανθρώπους που αγαπούν το μπάσκετ ν' αφήνει έντονα τα τα ίχνη της και συχνά αυτά τα παιδιά αφήνουν την καλώς εννοούμενη ζήλια στους ανθρώπους που αγαπούν το μπάσκετ. Όσο περνούν τα τουρνουά, η ομάδα εξοικειώνεται με τον τρόπο που σκεφτόμαστε και θέλουμε να παίζουμε κι αυτό βοηθάει και σε ταχύτητα και σε αποτελεσματικότητα. Θα υπάρχουν και δύσκολες βραδιές πάντως. Το μπάσκετ είναι ένα παιχνίδι που εγκυμονεί αυτές τις αλλαγές συναισθημάτων, όχι μόνο στη διάρκεια ενός τουρνουά αλλά και μέσα σε ένα παιχνίδι. Στόχος είναι να διαχειριστούμε τις δύσκολες στιγμές, αλλά αν κατορθώσουμε να μάθουμε τουλάχιστον γιατί δεν καταφέραμε να είμαστε αποτελεσματικοί, κέρδος θα έχουμε πάντα και από την ήττα και από τη νίκη.

Τι πρέπει να βελτιώσει η εθνική στην προσπάθειά της να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, αλλά και για τις διοργανώσεις που έπονται; Πάντα μπορείς να βελτιώσεις πράγματα. Μπορούμε να είμαστε λίγο πιο υπομονετικοί στο πως βλέπουμε τον χρόνο σε σχέση με το σκορ. Αυτό θα μας δώσει περισσότερη υπομονή και χτίσιμο, στην άμυνα και στην επίθεσή μας. Σε όλες τις περίπου 75-80 μπάλες που διαχειρίζεσαι στην επίθεση κι άλλες τόσες όταν αμύνεσαι. Μία πρόσθεση αποτελεσματικότητας και διαχείρισης χρειάζεται. Να μπορέσεις να διαχειριστείς άλλες τρεις επιθέσεις, μετά από λάθη λόγω νευρικότητας ή θυμού. Παίζοντας σ' ένα κοινό που σε αγαπάει, αυτό σε εξωθεί σε πράγματα που δεν είσαι έτοιμος να τα κάνεις, αλλά από πίστη και ενθουσιασμό σε κάνει ν' αποφασίσεις κάτι υπερβολικό που πιθανόν να σου στοιχίσει στην επόμενη φάση.

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης προειδοποίησε ενόψει της μάχης με τη Νέα Ζηλανδία αύριο: Η Νέα Ζηλανδία είναι μια ομάδα που αν τυχόν την αφήσεις να ελέγξει το παιχνίδι, έχει την ικανότητα να σου κάνει τη ζημιά. Τότε πιθανόν να βρεθείς προ εκπλήξεως. Παίζει συχνά σε όλο τον κόσμο και έχει παίκτες που έχουν γευτεί τα τελευταία χρόνια επιτυχίες. Έχουν πάθος, μου δείχνουν ότι ξέρουν τις αδυναμίες τους, βέβαια έχασαν κανά δυο παίκτες που θα μπορούσαν να είναι πιο έτοιμοι. Εμείς πρέπει να είμαστε σεμνοί και υπομονετικοί. Εμείς, όπου υπάρχει μπάλα, θέλουμε να την πιέσουμε και το ξέρουν καλά οι αντίπαλοί μας. Εμείς δεν το κάνουμε για να είμαστε αποτελεσματικοί μόνο στο πρώτο λεπτό, αλλά χτίζοντας μέσα στο 40λεπτο να δημιουργήσουμε τη διαφορά που θέλουμε για να μπορέσουμε να ελέγξουμε το παιχνίδι καλύτερα. Προσπαθούμε να βρούμε τον τρόπο να μειώσουμε την παραγωγικότητα ενός σκόρερ, κοιτάμε ατομικά, αλλά και ομαδικά χαρακτηριστικά. Κυρίως, όμως μας ενδιαφέρει πως θα σταματήσουμε την ομάδα και όχι τον παίκτη.

Όταν υπενθύμισαν στον Γιαννάκη πως οι Νεοζηλανδοί συνηθίζουν να χορεύουν χάκα πριν το τζάμπολ και τον ρώτησαν, εμείς τι θα τους χορέψουμε;, ο Γιαννάκης απάντησε: Από το ότι χορεύουν καταλαβαίνουμε ότι είναι γιορτή γι' αυτούς, είτε κερδίζουν, είτε χάνουν. Αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να στείλουμε στον κόσμο. Κι εμείς, λοιπόν έτσι θα το δούμε. Σαν μία γιορτή. Περιμένουμε να έρθει πολύ κόσμος και να φέρει την οικογένεια στο ΟΑΚΑ.

Στο τέλος, ο Παναγιώτης Γιαννάκης, τον οποίο οι διεθνείς, σε όποιον σύλλογο κι αν αγωνίζονται, σέβονται και εκτιμούν απόλυτα αναφέρθηκε στο πως αισθάνεται ο ίδιος και τι λαμβάνει εργαζόμενους με την ελίτ των Ελλήνων παικτών: Αισθάνομαι πολύ υπερήφανος που είμαι συνεργάτης τους. Αυτά τα παιδιά έχουν μεγάλο ταλέντο και θα προσφέρουν πολλά στον ελληνικό αθλητισμό. Μας δίνουν ένα μήνυμα πως μπορεί κάποιος να είναι σπουδαίος και σεμνός. Μαθαίνω πολλά από εκείνους και μπορούν να μάθουν πολλά από εκείνους τα νέα παιδιά. Όπως ότι μπάσκετ δεν είναι μόνο να σκοράρεις, αλλά να κάνεις μια βουτιά για την μπάλα, ή να παίξεις μία άμυνα, ή να δώσεις μία πάσα για να σηκώσεις έναν συμπαίκτη σου, κατέληξε ο Γιαννάκης που εκτός από κόουτς ήταν, είναι και θα είναι πάντα ένας μεγάλος παιδαγωγός.

http://sportnews.flash.gr/articles/2008/7/17/93870/

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις