STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


H μοναξιά του «long» - εβδομαδιαία ανάλυση
781 αναγνώστες
Σάββατο, 19 Ιουλίου 2008
09:04

 

                                022%20.gif       

Με κέρδη 3.53% έκλεισε την εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης ο οποίος διαμορφώθηκε την Παρασκευή στις 3.406,76 μονάδες.Παράλληλα οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 25,62% και διαμορφώθηκαν στα 261 εκ. ευρώ ενώ παρατηρήθηκαν εισροές ύψους 3,21 εκ. ευρώ από τα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού μειώνοντας τις συνολικές εκροές σε 122,46 εκ. ευρώ από την αρχή του έτους.

Μετά από έξι συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες και αφού δοκίμασε τα χαμηλά των 3.100 μονάδων ο Γενικός Δείκτης αντέδρασε με τον γνωστό βίαιο τρόπο που χαρακτηρίζει τα ράλι ανακούφισης. Η αποκλιμάκωση των τιμών του πετρελαίου, οι θετικότερες από τις εκτιμήσεις κερδοφορίες των Merrill Lynch, JPMorgan και Wells Fargo καθώς και η αύξηση των νέων κατοικιών διαμόρφωσαν ένα θετικό κλίμα το οποίο μετουσιώθηκε σε ένα μίνι ράλι σε Ευρώπη και Αμερική. Η αφύπνιση των αγορών ήρθε την στιγμή που η απαισιοδοξία στην εγχώρια αγορά χτυπούσε κόκκινο και η μειοδοσία τιμών έπαιρνε διαστάσεις καταστροφής. Μέσα σε έξι μήνες η εγχώρια αγορά ακύρωσε όλο το ποιοτικό και ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα, αυτό της διαφοροποιημένης ώριμης αγοράς των ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης, δίνοντας την εντύπωση μιας ευκαιριακής «πιάτσας» γρήγορων παικτών με διαθέσεις που αλλάζουν κατεύθυνση ανάλογα με το διεθνές σκηνικό. Η απουσία μιας μετριοπαθέστερης συνομοταξίας εγχώριων ισχυρών χαρτοφυλακίων έχουν επιτρέψει την υποαπόδοση της Ελληνικής αγοράς σε υπερθετικό βαθμό σε σχέση με τις ανεπτυγμένες αγορές αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο επίτευξης κατώτερων τιμών αφού πλέον οι θεωρητικά αποδεκτοί δείκτες αποτιμήσεων έχουν ακυρωθεί ή απλά δεν υφίστανται ως εργαλείο. Η πλειοψηφική γνώμη της αγοράς είναι ουσιαστικά ο μοναδικός οδηγός για την λήψη των αποφάσεων αυξάνοντας το ρίσκο τοποθετήσεων σε κάθε επίπεδο τιμών ενώ οι αισιόδοξες απόψεις «λυντσάρονται» τόσο από τον συνεχή καταιγισμό αρνητικών νέων (πετρέλαιο, κλείσιμο τραπεζών στις ΗΠΑ, αναθεωρήσεις κερδών) όσο και από την επιτυχία των απαισιόδοξων προβλέψεων που έως τώρα έχουν πληρωθεί στο ακέραιο.
Αναγνωρίζοντας τις συστημικές διαστάσεις που το φαινόμενο αυτό έχει αποκτήσει στην Ελληνική αγορά επισημαίνουμε μια σημαντική παράμετρο που δεν θα πρέπει να διαφεύγει από τους εμπλεκόμενους στην Ελληνική αγορά: Η αίσθηση των αποτιμήσεων και της μη διάθεσης για πώληση μετοχών από τους βασικούς μετόχους, όχι μόνο δεν επιτρέπει πια την επίτευξη επιχειρηματικών συμφωνιών αλλά σταδιακά αποσύρει μέρος των μετοχών που βρίσκονται σε κυκλοφορία είτε με την μορφή αγορών από τις ίδιες της εταιρίες και τους βασικούς μετόχους είτε με την είσοδο πιο συντηρητικών επενδυτικών σχημάτων (Qatar, Dubai, Forgendo κλπ). Το γεγονός αυτό είναι πολύ πιθανό να αναστείλει τα δυσμενή σενάρια για την πορεία της αγοράς
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης αφού κράτησε το ανοδικό σήμα από το MACD διατηρεί ανέπαφο το σενάριο άμεσης εκτόνωσης προς τις 3.700 μονάδες αν και πλέον η ενδιάμεση ζώνη των 3.480 μονάδων θα «απαιτήσει» την αύξηση των συναλλαγών και την σταθεροποίηση τους στα 230 με 250 εκ. ευρώ. Η περιοχή των 3.100 μονάδων απορρόφησε την προσφορά και ο σχηματισμός του διπλού πάτου παραπέμπει σε αντίστοιχη κίνηση «καρμπόν» κατά την περίοδο του φετινού Μαρτίου όπου ο Γενικός Δείκτης είχε φλερτάρει με το αγοραστικό σήμα του κινητού μέσου των 30 ημερών. Αυτή την φορά η χρονοσειρά κινείται στην περιοχή των 3.480 μονάδων καθιστώντας το εν λόγω επίπεδο κομβικό για την εξέλιξη της διόρθωσης. Εκτιμούμε ότι οι πιθανότητες υπέρβασης του και η προσέγγιση της αντίστασης των 3.700 μονάδων παραμένουν ακόμα υπέρ των αγοραστών και δεν αποκλείεται η έναρξη της δημοσίευσης των αποτελεσμάτων εξαμήνου (Τρ. Κύπρου 24/7) να βοηθήσει ως προς το θετικότερο την Ελληνική αγορά.

Μάνος Χατζηδάκης
Υπ. Επενδυτικής Στρατηγικής
Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ http://www.pegsec.gr/

 

 

 

 

Σχόλια

19/07 09:09  studio111
Καλημερα και καλο Σ.Κ…….
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις