STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ...Εβδομαδιαία ανάλυση !
970 αναγνώστες
Σάββατο, 26 Ιουλίου 2008
13:02

του Σπύρου Κώτσιου.

Με απώλειες 0,13% έκλεισε την εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος διαμορφώθηκε την Παρασκευή στις 3.402,38 μονάδες.Παράλληλα οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές μειώθηκαν κατά 9,04% και διαμορφώθηκαν στα 237 εκ. ευρώ ενώ παρατηρήθηκαν εκροές ύψους 3,4 εκ. ευρώ από τα μετοχικά αμοιβαία εσωτερικού αυξάνοντας τις συνολικές εκροές σε 130,8 εκ. ευρώ από την αρχή του έτους.
Πτωτικά κινήθηκε η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, με το συναλλακτικό όγκο να διατηρείται στην περιοχή των 210 - 250 εκ. ευρώ και το Γενικό Δείκτη να σταθεροποιείται κοντά στις 3.400 μονάδες.

Η σημαντική αποκλιμάκωση της τιμής του πετρελαίου, η οποία προσέγγισε τα 124 δολάρια / βαρέλι, καθώς και οι θετικότερες των εκτιμήσεων κερδοφορίες μεγάλων χρηματοπιστωτικών οργανισμών του εξωτερικού (Citigroup, Bank of America), ώθησαν την αγορά σε υψηλότερα επίπεδα τιμών. Ταυτόχρονα, η έναρξη των ανακοινώσεων των εταιρικών οικονομικών αποτελεσμάτων προσέδωσε δυναμική στην ελληνική αγορά, η οποία μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα κατάφερε να αυτονομηθεί σε σχέση με τις υπόλοιπες χρηματαγορές, ώστε σε αρκετές συνεδριάσεις να είναι εμφανές το στοιχείο της υπερβολής. Η αρχή έγινε με την Τράπεζα Κύπρου, της οποίας τα θεμελιώδη μεγέθη διαμορφώθηκαν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, εξέλιξη σημαντική σε μια χρονική περίοδο η οποία χαρακτηρίζεται από απαισιοδοξία, και με τις αποτιμήσεις της πλειοψηφίας των μετοχών να διαπραγματεύονται σε υποτιμημένα επίπεδα.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε ο τραπεζικός κλάδος, με τα βλέμματα να εστιάζονται στις έντονες μεταβολές της τιμής τόσο της Εθνικής Τράπεζας όσο και των υπολοίπων τίτλων του παραπάνω κλάδου. Το θετικό κλίμα που επικράτησε για 3 συνεδριάσεις και συνοδεύτηκε από άνοδο της τάξης του 11%, διαδέχτηκε μια αναμενόμενη κατοχύρωση κερδών, κυρίως δεικτοβαρών τίτλων, αποτέλεσμα της ενδοεβδομαδιαίας υπεραπόδοσης. Την επόμενη εβδομάδα εκτιμούμε ότι η τάση της αγοράς θα καθοριστεί σε σημαντικό βαθμό από την κερδοφορία των εταιρειών (ΕΧΑΕ 28/7, Eurobank 30/7, Coca Cola 31/7 και Τράπεζα Πειραιώς 31/7, μεταξύ άλλων), που ανακοινώνουν αποτελέσματα εξαμήνου, καθώς και από το κατά πόσο τα τελευταία θα ικανοποιήσουν τις προσδοκίες της αγοράς.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης αφού κράτησε το ανοδικό σήμα από το MACD, διατηρεί ανέπαφο το σενάριο άμεσης εκτόνωσης προς τις 3.700 μονάδες, ενώ, αν και διέσπασε την ενδιάμεση ζώνη των 3.480 μονάδων, δεν κατάφερε να διατηρηθεί πάνω από το εν λόγω σημείο. Πλέον, η επιστροφή της ελληνικής κεφαλαιαγοράς στα παραπάνω επίπεδα τιμών θα «απαιτήσει» τη σταθεροποίηση της συναλλακτικής δραστηριότητας στα 230 με 250 εκ. ευρώ. Πρώτη ισχυρή αντίσταση θα αποτελέσουν οι 3.430 μονάδες, περιοχή από την οποία διέρχεται ο κινητός μέσος των 30 ημερών. Σε τυχόν διάσπασή του θα δοθεί εκ νέου αγοραστικό σήμα, καθώς και συνέχεια της κίνησης προς τις 3.480 μονάδες. Εκτιμούμε ότι οι πιθανότητες υπέρβασης της χρονοσειράς των 30 ημερών και η προσέγγιση της αντίστασης των 3.700 μονάδων παραμένουν ακόμα υπέρ των αγοραστών και δεν αποκλείεται η συνέχεια και πυκνότερη δημοσίευση των αποτελεσμάτων εξαμήνου να βοηθήσουν ως προς το θετικότερο την Ελληνική αγορά.

Σπύρος Κώτσιος
Αναλυτής
Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις