STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


Ο mister www. που έκανε το internet μέσο μαζικής επικοινωνίας.6-8-1991.
1104 αναγνώστες
Τετάρτη, 6 Αυγούστου 2008
08:34

Της Λίας Παναγιά

timothyΔεκαεφτά χρόνια πριν, το όραμα για ένα οικουμενικό μέσο επικοινωνίας, γίνεται πραγματικότητα για τον Τίμοθι Τζον Μπέρνερς Λι, τον εφευρέτη του ίντερνετ. Στις 6 Αυγούστου του 1991 ο Μπέρνερς δημιούργησε την πρώτη ιστοσελίδα (http://info.cern.ch), εξηγώντας στους ελάχιστους χρήστες την χρησιμότητα του World Wide Web. Από τότε η κοινότητα μεγάλωσε με εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο και ο ιστός έγινε το σημείο αναφοράς του 21ου αιώνα. Σήμερα το διαδίκτυο στηρίζει το σύνολο των εμπορικοοικονομικών συναλλαγών σε όλο τον κόσμο και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της παγκοσμιοποιημένης κοινότητας.

Ο φοιτητής στην Οξφόρδη που «έπαιξε» με την άλγεβρα

Γιος σπουδαίων μαθηματικών και ερευνητών στην πρώτη κατασκευάστρια εταιρεία υπολογιστή, ο Τζον Μπέρνερς περνάει τα πρώτα παιδικά του χρόνια φτιάχνοντας υπολογιστές από χαρτόκουτα και διασκεδάζει «παίζοντας» με αλγεβρικές εξισώσεις. Το 1976 φοιτητής ακόμα στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, φτιάχνει τον πρώτο του υπολογιστή χρησιμοποιώντας παλιά ηλεκτρολογικά υλικά και μία τηλεόραση. Λίγα χρόνια μετά την αποφοίτηση του, ο Τζον Μπένρνερς αναλαμβάνει τη θέση του Μηχανικού Λογισμικού στο CERN (Ευρωπαϊκό Κέντρο Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων). Εκεί για προσωπική του διευκόλυνση δημιουργεί το πρόγραμμα «Enquire», πρόδρομο του σημερινού διαδικτύου, χάρη στο οποίο μπορεί να εντοπίσει και να αποθηκεύσει διάφορα τμήματα από το τεράστιο αρχείο δεδομένων των επιστημόνων που εργάζονταν στο CERN. Το σύστημα αυτό δεν δόθηκε ποτέ σε χρήστες, ενώ ο ίδιος εργάστηκε για ένα διάστημα σε άλλες εταιρείες ως προγραμματιστής.

« ...; το διαδίκτυο θα υπάρχει παντού»

world wide webΟ Τζον Μπέρνες επιστρέφει και πάλι το 1984 στο CERN με υποτροφία. Εκείνη τη χρονιά αρχίζει να συνειδητοποιεί την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός υπερκείμενου συστήματος διακίνησης πληροφοριών, ανοικτό σε όλους τους χρήστες. Η πρόταση του δεν συγκινεί τους ιθύνοντες του ερευνητικού κέντρου και όσο το αίτημα του παραμένει αναπάντητο, ο Τζον Μπέρνερς επινοεί τη γλώσσα επικοινωνίας των υπολογιστών, το πρωτόκολλο http και το ενιαίο χαρακτηριστικό εντοπισμού διεύθυνσης URL. Το 1990 ολοκληρώνει τη δημιουργία του πρώτου προγράμματος περιήγησης και τους HTML κώδικες.

Από το 1991 ο βρετανός εφευρέτης του διαδικτύου προσπαθεί να δημιουργήσει μια ανοιχτή κοινότητα χρηστών ανταλλαγής πληροφοριών και επικοινωνίας. Στην αρχή ανταποκρίθηκαν κυρίως οι επιστημονικές κοινότητες και τα πανεπιστήμια που βρήκαν έναν εύκολο τρόπο για να δημοσιοποιήσουν τις έρευνες τους. Σήμερα η κοινότητα αυτή περιλαμβάνει εκατομμύρια χρήστες, αλλά το όραμα για τον Τζον Μπέρνερς δεν σταματάει εδώ. Ως διευθυντής της κοινοπραξίας World Wide Web Consortium, εργάζεται καθημερινά για την ακόμη μεγαλύτερη διάδοση του διαδικτύου, την καλύτερη προσβασιμότητα του στις ομάδες πληθυσμού, αλλά και για την δημιουργία ακόμα πιο εξειδικευμένων βάσεων δεδομένων. Σύμφωνα με τον Τζόν Μπέρνερς «όσο η τεχνολογία γίνεται φθηνότερη το διαδίκτυο θα υπάρχει παντού. Στο μέλλον οι τοίχοι των δωματίων και των κτιρίων θα απεικονίζουν πληροφορίες του διαδικτύου. Οι εφαρμογές του ίντερνετ θα δημιουργούν τις κατάλληλες ευκαιρίες για καινοτομία και κοινωνικό πλούτο, ενώ θα υπάρξουν προκλήσεις και για τη δημόσια πολιτική».

Ο ιδεαλιστής του διαδικτύου

world netΣύμφωνα με το περιοδικό TIMES, ο Τζον Μπέρνερς είναι ένα από τα εκατό λαμπρότερα πνεύματα του αιώνα. Πέρα όμως από το τεχνολογικό του επίτευγμα, που άλλαξε τον κόσμο, ο Μπέρνερς διακρίνεται για τον ιδεαλισμό του. Αν και δέχτηκε αμέτρητες προτάσεις από εταιρείες του διαδικτύου, προτίμησε να παραμείνει ένας απλός επιστήμονας και ακαδημαϊκός συντονίζοντας ομάδες πανεπιστημίων (πρόεδρος στο τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Southampton, Senior Research Scientist και καθηγητής Μηχανικής στην Πολυτεχνική Σχολή στο CSAIL)και επέλεξε την μη κερδοσκοπική οδό, παραμένοντας διακριτικά στο παρασκήνιο της δημοσιότητας, με μόνο στόχο να εξασφαλίσει και στις μελλοντικές γενιές την δυνατότητα της περιήγησης στον ιστό. Αυτό που τον ενοχλεί περισσότερο είναι η παροχή υπηρεσιών διαδικτύου από ιδιωτικές εταιρείες «Ο Ιστός θα 'πρεπε να είναι ένα δημιουργικό εργαλείο, ένα εκφραστικό εργαλείο». Ο μεγαλύτερος φόβος του είναι τα διάφορα ανταγωνιστικά προγράμματα περιήγησης σε γλώσσες προγραμματισμού «Εάν η ημέρα έρχεται όταν έχετε έξι προγράμματα περιήγησης στο μηχάνημά σας, το World Wide Web δεν θα είναι πλέον το World Wide Web"; Με άλλα λόγια ο Τζον Μπέρνερς δεν έγινε Μπιλλ Γκέιτς.

Ο Τζόν Μπέρνερς θέλοντας να διασφαλίσει την ελευθερία του διαδικτύου και την ανεξαρτησία του από κυβερνήσεις και ιδιωτικές εταιρείες ίδρυσε το 1994 το «World Wide Web Consortium», κοινοπραξία η οποία μεσολαβεί ανάμεσα στις συγκρούσεις των εταιρειών και βοηθά στην καθιέρωση συγκεκριμένων πρωτοκόλλων στο ίντερνετ. Ο «πατέρας του διαδικτύου» αναγνωρίζει τους κινδύνους του ίντερνετ και πιστεύει ότι το ηλεκτρονικό έγκλημα θα λάβει μεγάλες διαστάσεις στο μέλλον, αν οι ίδιοι οι χρήστες αυτοπροστατεύονται και αν δεν δημιουργηθούν τα κατάλληλα φίλτρα στις βάσεις δεδομένων.

Ο Τζον Μπέρνερς έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και διακρίσεις. Είναι όμως δύσκολο να εκτιμηθεί η επίδραση του διαδικτύου στο παγκόσμιο σύστημα. Όπως σημειώνουν οι TIMES «ο Μπέρνερς πήρε ένα ισχυρό σύστημα επικοινωνίας που μόνο η ελίτ μπορούσε να χρησιμοποιήσει και το μετέτρεψε σε ένα ισχυρό μέσο μαζικής επικοινωνίας» Το διαδίκτυο έφερε την ψηφιακή επανάσταση στην επικοινωνία. Σερφάροντας στον ιστό, γινόμαστε πολίτες του κόσμου. Για πολλούς το σημερινό παγκοσμιοποίημενο περιβάλλον δεν θα ήταν εφικτό χωρίς το διαδίκτυο.

http://www.kolonaki-press.com/

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις