STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


Let the party begin!
716 αναγνώστες
Παρασκευή, 8 Αυγούστου 2008
14:22

της Ειρήνης Κοσμά

Θιβετιανοί, Ουιγούροι, Μογγόλοι, Φαλουνγκόνγκ και τα εκατομμύρια των φτωχών Κινέζων (αντιστοιχούν σε ποσοστό που ξεπερνά το 50% του συνολικού πληθυσμού της χώρας) που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας απείλησαν να χαλάσουν τη "μεγάλη γιορτή" του Πεκίνου. Η Κίνα κατέβαλε πάνω από 40 δισ. δολ. σε έργα υποδομής και σε αθλητικές εγκαταστάσεις στο Πεκίνο, ποσό που ξεπερνά κάθε προηγούμενο ολυμπιακής διοργάνωσης.
Ωστόσο η εικόνα που ο ασιατικός γίγαντας ονειρευόταν να "εξάγει" στους δυτικούς τσαλακώθηκε από τις αντιδράσεις των "απειλούμενων λαών" που ζουν εντός των συνόρων του, αλλά και από τις αντιδράσεις αντικαθεστωτικών. Ο "εσωτερικός εχθρός" όρθωσε το ανάστημά του, "βλέποντας" τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως μοναδική ευκαιρία για να γνωστοποιήσει τα προβλήματα με την κινεζική κυβέρνηση.

Kostas Koufogiorgos: kuf@otenet.grΟι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας και οι επικρίσεις που δέχτηκε η Κίνα, κυρίως από το Μάρτιο και έπειτα, μετά τη βίαιη καταστολή της εξέγερσης των Θιβετιανών, εκτός από το Πεκίνο, θορύβησαν και τους χορηγούς που λίγο-πολύ ένιωσαν ότι "πόνταραν" σε λαβωμένο άλογο. Οι σπόνσορες κατέβαλαν ποσά που έφτασαν σε ύψη ρεκόρ στην 29η ολυμπιακή διοργάνωση, αποβλέποντας σε θετική προβολή των σημάτων τους.
Οι 12 σημαντικότεροι επένδυσαν 100 εκατ. δολ. στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για να εξασφαλίσουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν, επί τέσσερα χρόνια, τους πέντε ολυμπιακούς κύκλους, ενώ η Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου εισέπραξε ένα δισ. ευρώ από τα ταμεία τους. Όταν τα βέλη των μη κυβερνητικών οργανώσεων στράφηκαν πάνω τους, οι χορηγοί έσπευσαν να επισημάνουν ότι προτιμούν τα πολιτικά προβλήματα να μένουν έξω από τους Αγώνες.

Σε αμηχανία βρέθηκε και η ΔΟΕ, που μέσω του προέδρου της, Ζακ Ρογκ, καταδίκασε τις φωνές όλων όσοι επικαλούμενοι τα ανθρώπινα δικαιώματα, επέκριναν το Πεκίνο, αποκαλώντας τους «υποκριτές». Ωστόσο άλυτο παρέμεινε το πρόβλημα των "αθανάτων" να εξηγήσουν πώς το γκρίζο, "κλειστό", απάνθρωπο και κατασταλτικό κινέζικο καθεστώς επελέγη για να προάγει το ολυμπιακό πνεύμα και να ενισχύσει τα ολυμπιακά ιδεώδη. Προς το παρόν πάντως, η ΔΟΕ πέτυχε να "πείσει" το Πεκίνο να επιτρέψει την ελεύθερη πλοήγηση στο Ίντερνετ στο Κέντρο Τύπου και να πάρει περισσότερα μέτρα για τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη.

Η κινεζική κυβέρνηση επιστράτευσε όλα της τα όπλα για να αντιμετωπίσει τη διαφαινόμενη επικοινωνιακή ήττα: Από τα τυχερά οκτάρια της τελετής έναρξης (08/08/08), μέχρι τα μέσα καταστολής ή αποτροπής επιθέσεων, προηγμένης τεχνολογίας, αντίστοιχα και πιο εξελιγμένα, από της Αθήνας του 2004. Διέκοψε τη λειτουργία εργοστασίων, γκρέμισε τις συνοικίες των "αθλίων", απομάκρυνε μετανάστες, αδέσποτα, επαίτες και ψυχικά ασθενείς, παρομοίασε τον αγώνα της ενάντια στον "εσωτερικό εχθρό" με τον πόλεμο κατά της διεθνούς τρομοκρατίας...
Αρκούν όλα τα παραπάνω για να σώσουν το πληγωμένο, αυτοκρατορικό της κύρος, να αποτρέψουν έναν ενδεχόμενο διασυρμό της ΔΟΕ και να προστατέψουν τις επενδύσεις των χορηγών;

Πολλά θα κριθούν σήμερα. Στην εποχή της εικόνας, η ψυχολογική επίδραση της τελετής έναρξης αποκτά σχεδόν υπερφυσικές διαστάσεις που την καθιστούν ικανή να μεταστρέψει πλήρως το κλίμα που έχει διαμορφωθεί. Η δε περίοδος διεξαγωγής των αγώνων, αν δεν συμβούν σοβαρά απρόοπτα είναι πολύ πιθανό να υπερκαλύψει τις ζημιές της προ-ολυμπιακής περιόδου. Η μετατόπιση του ενδιαφέροντος από την πολιτική σκηνή στους αγωνιστικούς χώρους έχει αποδειχτεί σωτήρια και σε άλλες περιπτώσεις. Η ιστορία, τουλάχιστον των τελευταίων εννέα Ολυμπιάδων, έχει δείξει ότι οι αγώνες εκτινάσσουν ακόμα και τις τιμές των μετοχών... στα ύψη, με ανόδους της τάξης του 56%, ενώ οι τιμές στον κλάδο του real estate αυξάνονται κατά περίπου 13%, σύμφωνα με στοιχεία της Credit Suisse.

Η Κίνα, παρά τις ιδιαιτερότητές της, δεν αποτελεί εξαίρεση. Πέρυσι, οι αγορές διπλασίασαν το τζίρο τους και παρόλο που φέτος, εμφάνισαν μείωση της τάξης του 50%, παραμένουν σε επίπεδα δύο φορές υψηλότερα, συγκριτικά με δύο χρόνια νωρίτερα. Και το πάρτι, μόλις τώρα ξεκινά...
Άλλωστε το "κινεζικό θαύμα" έχει καταστήσει την ασιατική χώρα σε μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές και οι περισσότεροι από τους χορηγούς και τους ξένους επενδυτές, την κατατάσσουν μεταξύ των σημαντικότερων "πελατών" τους, μετά τις ΗΠΑ.

Δεν είναι τυχαίο ότι κανένας από τους σπόνσορες δεν έδειξε προθυμία να αποχωρήσει, αποβλέπoντας κυρίως σε βαθιά δυείσδυση στην αχανή και "παρθένα" αγορά της Κίνας. Φαίνεται ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, εκτός από μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για προβολή της χώρας στο εξωτερικό, αποτελεί "πόρτα εισόδου" για τις κυριότερες πολυεθνικές.

Αυτά σε επίπεδο κερδών. Γιατί όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, το περιβάλλον και γενικά, τις συνθήκες διαβίωσης στην Κίνα, σίγουρα, θα πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά βήματα, μέχρι να αποκτήσει και πάλι η χώρα την παλιά, αυτοκρατορική της αίγλη

http://www.emea.gr/default.asp?ElementId=29335

 

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις