STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


Το 1967 είναι η καλύτερη χρονιά στην ιστορία τον ροκ....!
993 αναγνώστες
Σάββατο, 23 Αυγούστου 2008
17:53

Το 1967 είναι η καλύτερη χρονιά στην ιστορία τον ροκ. Η μουσική είναι πιο συναρπαστική από ποτέ και η Θανμαστή άφιξη νέων καλλιτεχνών τον χώρου δίνει άρωμα και χρώμα στο ροκ.
Στη Βρετανία οι πιο πολλοί αυθεντικοί εκπρόσωποι ανή
κουν στην κατηγορία των «underground» συγκροτημάτων
rcov ζονν και κινούνται στα ψυχεδελικά κλαμπ της περιοχής τον Λονδίνου και πολύ σύντομα γίνονται γνωστά σ' ολόκληρο τον κόσμο. Το πρώτο και καλύτερο απ' αυτά τα κλαμπ, το «Ufo», είναι αντό που πρωτοφιλοξένησε τους διάσημονς αρ
yότερα Ρίηk Floyd. Είναι ακριβώς η εποχή που το συγκρότημα παρουσιάζει τα κλασικά τον σινγκλ «Arnold Layne» και «See Emily Ρ1αγ». Ακόμη οι Seft Machine, ο Arthur Brown, οι Procol Harum είναι ζωντανοί εκπρόσωποι της βρετανικής
ψυχεδελικής σκηνής.
1967. Μια απ' τις σημαντικότερες μορφές του ροκ κάνει την πρώτη του εμφάνιση.
Ο Chas Chandler τον συναντάει σ' ένα κλαμπ στη Νέα
Υόρκη, εντυπωσιάζεται απ' το δαιμονικό τον παίξιμο, εγκα
ταλείπει τους Anίmals κι αποφασίζει να προωθήσει το μεγάλο
αντό ταλέντο.
Ο Chandler Θα πάρει μαζί τον τον Hendrix στο Λονδίνο και με τον ντράμερ Mitch Mitchell και τον μπασίστα Noel Reddίng Θα σχηματίσει το Jimί Hendrix Experience, που
γρήγπρα θα 'χει την πρώτη μεγάλη επιτυχία του με το «Hey
Joe».
Το 1967 θα μπορούσε κάλλιστα να Θεωρηθεί η χρονιά της αλλαγής και της εξάπλωσης της νέας μουσικής γλώσσας, σ' ό,τι αφορά το ροκ.
Οι Beatles, που εξακολονθούν να παραμένουν το εμπορικότερο συγκρότημα στον κόσμο, παρουσιάζουν το
δίσκο-σταθμό στην ιστορία της ποπ: Το «$gt. Pepper's Lonely Hearts Club Band» είναι το πληρέστερο έργο στην
καριέρα των Beatles και ένα άριστο δείγμα ψυχεδελικής τέχνης.
Οι Rolling Stones έχουν να θυμούνται το 1967 περισσότε
ρο για τονς μπελάδες τους από τα ναρκωτικά παρά για τα μουσικά τους κατορθώματα!
Επίσης, αυτή τη χρονιά κάνουν την εμφάνισή τους οι Monkees, ένα συγκρότημα-φάντασμα, αφού τα μέλη του προσποιούνται ότι παίζουν.
Αυτό δεν Θα τους εμποδίσει να yivovv ινδάλματα στο κοινό της ποπ. Την Πρωτομαγιά του 1967 ο Elvis Presley παντρεύεται την Priscilla Beaulieu, απογοητεύοντας έτσι εκατομμύρια θαυμάστριές του σε όλο τον κόσμο.

1967. Η ροκ μουσική αρχίζει να παίζει περισσότερο πολιτικό ρόλο. Αυτό συμβαίνει κυρίως στην Αμερική όπου η σκληρή πραγματικότητα του πολέμου στο Βιετνάμ οδηγεί τους νέονς και κατ' επέκτασιν τους μουστκούς σε ακραίες, πολλές φορές, ενέργειες. Τα μηνύματα αγάπης και ειρήνης της χίπικης ψυχεδελικής κοινωνίας αρχίζονν να παίρνουν συγκεκριμένη μορφή χάρη στις εκδηλώσεις και τις κινητοποιήσεις της αμερικανικής νεολαίας.
Η διαμαρτυρία μέσω ενός μουσικού κράματος της folk με το ροκ και η ψυχεδέλεια είναι το ύφος πον κυριαρχεί στα φεστιβάλ που, κυρίως, διοργανώνονται στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Τον Ιανουάριο του '67, 20.000 άτομα μrζεύονται στο
πάρκο τον Σαν Φρανσίσκο «Golden Gate» για να παρακο
λουθήσουν την πρώτη πολιτική συναυλία, στην οποία συμμε
τέχουν οι Grateful Dead, Jefferson Airplane και Quicksilver Messenger Service.
Στη συνέχεια Θα ακολουθήσουν κι άλλες συνανλίες με πιο σημαντική απ' όλες αυτή στο Monterey, όπου μέσα σ' ένα τριήμερο θα περάσονν 50.000 άτομα για να «ζήσονν» μαζί
και ν' ακούσουν τους Who, Jimi Hendrix, Janis Jορlίη, Otis Redding, Association, Buffalo Springfield, Byrds, Canned
Heat και πολλούς άλλους.
Η χρονιά αυτή είναι η πρώτη στην καριέρα πολλών συγκροτημάτων που αργότερα έγιναν διάσημα.
Το 1967 είναι η χρονιά της πρώτης εμφάνισης των
Fleetwood Mac, Doors, Traffic και Bee Gees.
Κάλλιστα το 1967 Θα μπορούσε εκτός όλων των άλλων να ονομαστεί κι ένας «αινιγματικός χρόνος», μια και η συνύπαρξη ακραίων ροκ συγκροτημάτων με «κλασικούς» εκπροσώπους της ποπ είναι πρωτοφανής. Εδώ Θα άξιζε να αναφερΘούν τα αποτελέσματα του ετήσιον δημοψηφίσματος του έγκυρου μουσικού εντύπον «ΝΜΕ», όπου το βρετανικό top της χρονιάς με τονς δέκα δημοφιλέστερους καλλιτέχνες του 1967 ήταν:
1. Engelbert Humperdίnck. 2. Monkees. 3. Tom Jones. 4. Beatles. 5. Tremeloes. 6. Supremes. 7. Cliff Richard. 8. The Shadows. 8. Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick and Tίch, 9. Move. 10. Traffic.
Ακόμη θ' άξιζε ν' αναφερθεί ότι το Σαν Φρανσίσκο, που αναδεικνύεται το 1967 παγκόσμια πρωτεύουσα της ψυχεδέλειας και του χιπισμού, έχει να παρουσιάσει εκείνη την χρονιά γύρω στα 300 συγκροτήματα που ζουν και κινούνται σ' αυτή την περιφέρεια.
Οι Moby Grape, Grateful Dead και Big Brother και The Holding Company (το συγκρότημα της μεγάλης Janίs Joplin) συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πιο ονομαστά. Δείγματα ακραίας φραστικής και μουσικής πρωτοπορίας (ακόμα και χωρίς τη χρήση ναρκωτικών).
Ο Frank Ζαρρα και ο Captain Beefheart από την περιοχή τον Λος Αντζελες Θα συνεχίσονν (με μεγαλύτερη επιτυχία) και κατά την επόμενη δεκαετία να παρουσιάζουν τις εξτρεμιστικές δουλειές τονς μέσα από ηχογραφήσεις στις οποίες συμμετέχουν μουσικοί από διάφορους χώρους.
Από τον χcορο της σόουλ μέσα στο 1967 πρωτοεμφανίζεται η μεγάλη Aretha Franklin, ενώ οι Brenton Wood, Stevie Wonder και Artur Conley είναι οι πιο εξέχονσες «μαύρες» μορφές της χρπνιάς. Στα θλιβερά της χρονιάς σημειώνε-ιαι το αεροπορικό δυστύχημα στο οποίο χάνεται ο πιο προικισμένος τραγουδιστής της σόουλ, ο Otis Redding, και το συγκρότημα Bar-Kays.
Μικρά νέα
- Φήμη που κυκλοφορεί με ταχύτητα αστραπής φέρει τον Ραυ1 Mαartney νεκρό! Τελικά ήταν όντως... φήμη.
- Ο σημαντικός Βρετανός παραγωγός Joe Meek αυτοκτονεί στο διαμέρισμά του στο Βόρειο Λονδίνο. Ο Joe Meek ήταν ένας φανατικός θαυμαστής του Buddy Holly και ίσως δεν ήταν τυχαίο το ότι επέλεξε στην όγδοη επέτειο, από τον Θάνατο του Β. Ηο11γ, να τελειcχισει και τη δική του ζωή!
- Οι αμερικανικές αρχές απαγορεύουν την προβολή στην TV τον φιλμ με -ιο τραγούδι των Cream «Ι feel free» , πιστεύοντας ότι το ντύσιμο των μελών του συγκροτήματος είναι δυνατόν να επηρεάσει αρνητικά τη νεολαία της χώρας.
- Η σόουλ εταιρία Tamla-Motown ανακοινιυνει το διαφημιστικό σλόγκαν της χρονιάς: «Ο ήχος της Νέας Αμερικής».
- Ο Brian Poole αποχωρεί από τονς Tremeloes. Αυτό έχει δύο συνέπειες: η πρώτη είναι η επιστροφή του Brian στο οικογενειακό κρεοπωλείο και η δεύτερη, η περισσότερο επιτυχημένη συνέχεια του συγκροτήματος χωρίς τον τραγουδιστή τονς.
- Στο διαγωνισμό της Eurovision, η Sandie Shaw χαρίζει στην Αγγλία το πρcατο βραβείο τραγουδcαντας... ξυπόλητη το «Puppet οη α string».
- Η συναυλία των Rolling Stones στην Αθήνα δεν Θα τελειώσει ποτέ, μια και η αστυνομία αποφασίζει να τη διαλύσει κι όλα αυτά λίγα μόνο εικοσιτετράωρα πριν από την 21η Απριλίον. Η συναυλία των Stones γίνεται στις 17 Απριλίου στο γήπεδο του Παναθηναϊκού.
- Ο David Bowie παρουσιάζει τον πρώτο μεγάλο του δίσκο.
- Ο άνθρωπος που έκανε τονς Beatles μεγάλους, ο ιδιοφυής Βrίαη Epstein, βρίσκεται νεκρός στο διαμέρισμά του ύστερα από υπερβολική χρήση επικίνδυνων ουσιών.
- ΙΙρεμιέρα του θρυλικού μιούζικαλ «Hair» στη Νέα Υόρκη.
- Λίγο πριν από το τέλος της χρονιάς κυκλοφορεί ένα απ' τα πιο κλαστκά τραγούδια στην ιστορία του ροκ. Είναι το «Nights in white satin» των Moody Blues, που θ' αναδειχτεί μάλιστα πρώτο τραγούδι της χρονιάς στην Βρετανία.
- Συμμετέχοντας σε μια αντιμιλιταριστική συγκέντρωση, η Joan Baez συλλαμβάνεται απ' την αστυνομία του Οουκλαντ.
- Ο Stevie Winwod εγκαταλείττει το Spencer Davis Group για να σχηματίσει τους Traffic.
- Το φιλμ «Privilege» με πρωταγωνιστή τον παλιό τραγουδιστή των Manfred Μαηη, Ραυ1 Jones, κάνει την πρεμιέρα τον στο Λονδίνο.
- Το πρώτο τραγούδι των Bee Gees «μπαίνει» στο βρετανικό top. Είναι το «New York mining disaster 1941».
- Η Mama Cass των Mamas and Papas γίνεται... μαμά!
- Το «Α day in the life» των Beatles «κόβεται» από την τηλεόραση τον BBC ως ύποπτο αναφορών στα ναρκωτικά.
- Ο Bob Dylan και η Band αρχίζουν τις ηχογραφήσεις του δίσκον που αργότερα ονομάζεται «Basement Tapes» στο Βίg Pink κοντά στο Γούντστοκ.
- Ο Keith Richards και ο Mick Jagger καταδικάζονται σε τρεις μήνες φυλάκιση για κατοχή ναρκωτικών.
-Οι «Times» σε ολοσέλιδη καταχώρισή τους συνηγορούν στη νομιμοποίηση της μαριχουάνας.
- Ο Eric Burdon παντρεύεται στο Λονδίνο με την Angie Κίηg.
- Οι Vanilla Fudge παρουσιάζουν το πρώτο τονς L.P. στις Ηνωμένες Πολιτείες.
- Το περιοδικό «Rnlling Stone» κυκλοφορεί στην Αμερική. Είναι το πρίυτο ροκ εν ρολ περιοδικό σε πανεθνική κλίμακα.

Τα Βραβεία Grammy του 1967
ΔΙΣΚΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ: «Up - Up and αωαγ». Fifth Dimension.
ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ: «Up - Up and αωαγ». (Μουσική και στίχοι: Jim Webb).
ΑΛΜΠΟΥΜ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ: «Sgt. Pepper's Lonely Heιrts Club Band» - Beatles.
ΚΑΩΥΤΕΡΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ: «Ode to Billie Ίο». Bobbie Gentry.
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΝΔΡΙΚΗ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ: «By the time Ι get to Phoenix». Glen Campbell.
ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ: «Up - Up & away». Fifth Dimension.
ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΝΕΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ: Bobbie Gentry. ΚΑΛΥΤΕΡΟ SOUNTRACK «Mission Impossible» . Lalo Shifrίn.

Ταινίες με καλλιτέχνες της ποττ
-« Clambake» . Πρωταγωνιστές: Elvis Presley, Shelley Fabares. Τραγούδια: «Guitar Μαη», «Big boss man». -«C' mon let's live α little» . Πρωταγωνιστοvν: Bobbγ Vee, Jackίe de Shannon, Eddie Hodges, Kim Carnes. Παρά τη συμμετοχή γνωστών τραγουδιστών, η ταινία δεν είχε καμια τραγουδιστική επιτυχία.
-«Double trouble». Πρωταγωνιστές: Elvis Presley, Don Wίlliams.
-«Good times». Πρωταγωνιστές: Sonny & Cher, George Sanders. Τραγούδια: «Ι got γου babe» με τους Sonny & Cher, «Bang Bang» με τη Cher.
-«It's α bikini world» . Πρωταγωνιστές: Tommy Kirk, Deborah Walley, Bob (Bobby «Boris») Pickett, Suzie Kaye. Τραγούδι: «We gotta get out of this place» με τους Animals.
- «Magical mystery tour». Πρωταγωνιστούν: Beatles, Victor Spinetti. Τραγουδια: «Magical mystery tour», «Ι am the warlus» ,«The fool οη the hill» ,«Α11 you need ίs love» κ.cκ.
Εφυγαν το 1967...
John Coltrane (40) - ασθένεια του ήπατος, Brian Epstein (32) - υπερβολική δόση υπνωτικών, Woody Guthrie (55).
Otis Redding (26) - αεροπορικό δυστύχημα, Bar Kays (James King, Ronald Caldwell, Phalon Jones, Carl Cunnίngham) - αεροπορικό δυστύχημα.
 
Σχόλια

25/08 22:00  studio111
www.deezer.com/track/ateleioto-taxidi-T887196#music/result/all/B%2E%20B%2E%20King
25/08 22:03  studio111
www.deezer.com/#music/result/all/%20B%2EB%2E%20KING
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις