STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


Η σύγκρουση Ρωσίας - Γεωργίας αποθαρρύνει τους επενδυτές ...!
758 αναγνώστες
Κυριακή, 24 Αυγούστου 2008
09:28

 

022%20.gif        

της Κατερίνας Φίκαρη

Μπούμερανγκ για τη Ρωσία φαίνεται ότι αποτελεί η εμπλοκή της σε σύρραξη με τη γειτονική Γεωργία, αφού θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιπτώσεις της ενέργειας αυτής. Η κρίση στην περιοχή αποθαρρύνει τους ξένους επενδυτές, οι οποίοι εμφανίζονται πλέον πιο διστακτικοί.
Η ρωσική οικονομία, παρά το γεγονός ότι διαθέτει ένα από τους πιο ισχυρούς προϋπολογισμούς παγκοσμίως, δεν είναι αλώβητη στις συνθήκες που επικρατούν διεθνώς στις αγορές και η εμπλοκή της σε συγκρούσεις με τη Γεωργία έρχεται να αποτελέσει ένα ακόμη αρνητικό παράγοντα για την πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών.


Kostas Koufogiorgos: kuf@otenet.grΙδιαίτερης σημασίας είναι δε ότι το μεγαλύτερο μέρος των ξένων επενδύσεων στη Ρωσία προέρχεται από τη Δύση, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί το μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της χώρας.
Τα στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας δείχνουν ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα, που είναι τα τρίτα μεγαλύτερα στον κόσμο, περιορίστηκαν σημαντικά την εβδομάδα έως τις 15 Αυγούστου, σημειώνοντας μείωση κατά 16,4 δις. δολάρια από τα 597,5 δις. δολάρια πριν μία εβδομάδα.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η τελευταία πτώση στα αποθέματα είναι η μεγαλύτερη από το 1998.
Από την άλλη πλευρά, η Γεωργία ζητά από τη Δύση να επενδύσει στην περιοχή στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης.

Η διευθύντρια της αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID) Ενριέτα Φορ ανακοίνωσε ότι η γεωργιανή κυβέρνηση ζητά βοήθεια 1 έως 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την επισκευή και ανάπτυξη της υποδομής της μετά τη σύγκρουση αυτόν το μήνα με τη Ρωσία.

"Πρόκειται πραγματικά για την ανοικοδόμηση, για την υποδομή. Όχι μόνο λόγω των εχθροπραξιών. Είναι για την ανάπτυξη", δήλωσε Ε. Φορ μιλώντας σε δημοσιογράφους επιστρέφοντας από επίσκεψη στη Γεωργία για την αποτίμηση των κυβερνητικών αναγκών μετά τη σύγκρουση.
Οι υπουργοί Οικονομίας της ομάδας των επτά πιο πλούσιων κρατών ανακοίνωσαν ότι είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν την οικονομική ανασυγκρότηση της Γεωργίας μετά τη λήξη της σύγκρουσης με τη Ρωσία.
Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομίας εξέδωσε ανακοίνωση για λογαριασμό των χωρών του G7, λέγοντας ότι είναι έτοιμες να βοηθήσουν τη Γεωργία «στη διατήρηση της εμπιστοσύνης στο οικονομικό σύστημα και την υποστήριξη της οικονομικής ανασυγκρότησης».

Το πρόβλημα οξύνεται ακόμη περισσότερο, μετά την αντίδραση της Ρωσίας στη συμφωνία ΗΠΑ- Πολωνίας για την εγκατάσταση πυραυλικού συστήματος άμυνας εντός πολωνικού εδάφους, με τη Ρωσία να προειδοποιεί ότι η βάση θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο πυρηνικής επίθεσης.
Αυτοί οι γεωπολιτικής φύσης φόβοι αποτέλεσαν παράγοντα για αύξηση στις τιμές του πετρελαίου, λόγω του κινδύνου να «πληγούν» τα αποθέματα.

πηγη emea.gr

 

      

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις