STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


Η τεχνολογία απομάκρυνε τους χρηματιστές από τα "trading floors"
742 αναγνώστες
Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2008
11:20

Προς νέες εξαγορές και συγχωνεύσεις χρηματιστηρίων

της Κατερίνας Φίκαρη 

Η τεχνολογία απομάκρυνε τους χρηματιστές από τα "trading floors" και έφερε πιο κοντά τα χρηματιστήρια του κόσμου. Αυτό που κάποτε είχε κάποιος στο μυαλό του όταν έλεγε "χρηματιστήριο", δηλαδή μία αίθουσα όπου επικρατούσαν φρενήρεις ρυθμοί εργασιών, έδωσε τη θέση του σε μία "virtual" αίθουσα συναλλαγών στην οποία πρωταγωνιστούν τα δίκτυα των υπολογιστών. Η μετάβαση από τις αίθουσες συναλλαγών στην ηλεκτρονική χρηματιστηριακή πραγματικότητα έδωσε την ευκαιρία στις κεφαλαιαγορές του κόσμου να έρθουν πιο κοντά, να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις και να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες που τα νέα δεδομένα προσφέρουν.
Η τάση αυτή, η οποία δεν αποτελεί πρόσφατο φαινόμενο, αναμένεται να συνεχιστεί και στο μέλλον, αφού οι αναδυόμενες αγορές παρουσιάζουν τη δική τους δυναμική και με τον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό τους, με τη χρήση κατάλληλων πλατφόρμων, καθίστανται ελκυστικότερες για πιθανούς επενδυτές. Οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις χρηματιστηρίων στην περιοχή της ανατολικής Ευρώπης είναι ορατό ενδεχόμενο στο μέλλον, ενώ ήδη υπάρχουν κινήσεις σε κάποιες αγορές, όπως στη Σλοβενία και το Μαυροβούνιο.
Είναι προφανή τα οφέλη από τη συγκέντρωση στον τομέα των χρηματιστηρίων. Μεγαλύτερες συναλλαγές φέρνουν τη δυνατότητα για δημιουργία οικονομιών κλίμακας και περιορισμού του κόστους συναλλαγών, προσέλκυση περισσότερων συναλλασσόμενων και επιχειρήσεων που εισάγουν τις μετοχές τους.

Ενεργό το ενδιαφέρον του Χ.Α.
Kostas Koufogiorgos: kuf@otenet.grΣύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σπ. Καπράλος σε συνέντευξή του στο ΕΜΕΑ, το Ελληνικό Χρηματιστήριο παρακολουθεί πάντα πού ανοίγονται νέες προοπτικές. Με την MiFID έχουν αλλάξει τα δεδομένα, έχουν γίνει πολλές αλλαγές τόσο σε επίπεδο συναλλαγών, όσο και στο επίπεδο της εκκαθάρισης και του διακανονισμού, αυτό που αποκαλούμε "post trading". Ήδη το ΧΑ μετέχει μαζί με επτά ευρωπαϊκά αποθετήρια σε μια κοινοπραξία, την Link Up Markets, για την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών στους πελάτες.
Ο κ. Καπράλος, με την ιδιότητά του και ως προέδρου της Ένωσης Ευρωπαϊκών Χρηματιτηρίων (FESE) διατύπωσε χθες στο πλαίσιο του 5ου Διεθνούς Συνεδρίου Κεφαλαιαγορών, που οργανώνει ο Όμιλος Ελληνικά Χρηματιστήρια στη Χαλκιδική, την εκτίμηση ότι οι συγχωνεύσεις μεταξύ των Χρηματιστηρίων θα συνεχισθούν και τα επόμενα χρόνια.
"Κοιτάζοντας τις μελλοντικές προκλήσεις, είναι ξεκάθαρο ότι η αποτελεσματικότητα στην σύναψη διασυνοριακών συναλλαγών έχει προτεραιότητα για τα περισσότερα χρηματιστήρια", δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Χ.Α.
"Πιστεύω πως τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για τα χρηματιστήρια της περιοχής μας να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του σήμερα και να κάνουν το επόμενο βήμα προς το αύριο. Πρέπει να προωθήσουμε τις συγχωνεύσεις και να διευκολύνουμε την πρόσβαση των επενδυτών στις αγορές μας. Πρέπει να δημιουργήσουμε μια μεγάλη ενιαία αγορά στην περιοχή για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε νέα κεφάλαια", πρόσθεσε.

Η ιστορία
Οι συγχωνεύσεις των χρηματιστηρίων ξεκίνησαν εκατοντάδες χρόνια πριν, όταν μικρές αγορές που εξυπηρετούσαν συγκεκριμένες ευρωπαϊκές πόλεις συγχωνεύθηκαν για να δημιουργήσουν μεγάλα κεντρικά χρηματιστήρια σε πόλεις όπως το Antwerp, το Άμστερνταμ και το Λονδίνο. Ακόμη ένα κύμα συγχωνεύσεων ξεκίνησε το 19ο αιώνα, με την εφεύρεση του τηλέγραφου, ο οποίος βοήθησε να ξεπεραστούν τα προβλήματα των αποστάσεων.

 

http://www.emea.gr/default.asp?ElementId=32851

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις