STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


Στους ρυθμούς του... κρατικού παρεμβατισμού οι ΗΠΑ ...
849 αναγνώστες
Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου 2008
08:32

 

022%20.gif         

της Κατερίνας Φίκαρη

Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, πιστές έως πρότινος στην φιλελεύθερη οικονομική πολιτική τους, εμφανίζονται πλέον πρόθυμες να στηρίξουν τον ιδιωτικό τομέα με κρατικά κεφάλαια, αντιλαμβανόμενες την ανάγκη της παρέμβασης του κράτους σε περιόδους κρίσης, για την προστασία της εγχώριας και διεθνούς αγοράς από τις δραματικές συνέπειες της κατάρρευσης ενός μεγάλου οργανισμού.

Χαρακτηριστική είναι η παρέμβαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για την αποτροπή του ενδεχόμενου πτώχευσης του αμερικανικού ασφαλιστικού ομίλου AIG, εν μέσω φόβων για νέες δυσάρεστες εξελίξεις στη Wall Street. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ χορήγησε διετές δάνειο στην AIG ύψους έως και 85 δις δολ., διευκρινίζοντας ότι οι επιπτώσεις στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα από την κατάρρευση του αμερικανικού ασφαλιστικού ομίλου θα ήταν ευρύτατες. 

Αργότερα, σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ντέινα Περίνο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο και άλλες μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις που θα βρεθούν σε δυσκολία να "διασωθούν" στο μέλλον. 
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ "τείνουν χείρα βοηθείας" στον ιδιωτικό τομέα εμφανιζόμενες ως "από μηχανής Θεός" για τη διάσωση μίας εταιρείας. Υπάρχουν πλείστα όσα ανάλογα παραδείγματα στο πρόσφατο παρελθόν, όπως αυτό της Bear Stearns, των Freddie Mac και Fannie Mae αλλά και η βοήθεια σε αεροπορικές εταιρείες, την οποία πεισματικά αρνείται να επιτρέψει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται τελικά περισσότερο φιλελεύθερη στον τομέα αυτό από εκείνη που μέχρι σήμερα εθεωρείτο "πατρίδα του καπιταλισμού". 

Οι εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, φέρνουν στο προσκήνιο για άλλη μία φορά ένα θεμελιώδες ερώτημα: τελικά είναι εφικτή η αυτορρύθμιση των αγορών, η "αόρατος χειρ" είναι σε θέση να βάλει τα πράγματα στη θέση τους; Αυτό που οι οπαδοί της φιλελεύθερης οικονομικής πολιτικής προέβαλλαν ως βέλτιστη λύση για την οικονομική ευημερία μπορεί τελικά να εφαρμοστεί αποτελεσματικά ή αποτελεί ουτοπία; 

Τι θα συνέβαινε αν οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες δεν παρενέβαιναν σε περιόδους κρίσης; Τι θα συνέβαινε αν τελικά "εγκατέλειπαν στη μοίρα της" την AIG και είχαμε την κατάρρευση ενός ασφαλιστικού οργανισμού αυτού του μεγέθους, που θα συμπαρέσυρε επί κρεμνόν, επενδυτές, μετόχους, χαρτοφυλάκια, ασφαλισμένους κλπ; 

Αναπόφευκτη η κατάρρευση της Lehman
Ένα δεύτερο ερώτημα, το οποίο απασχολεί έντονα τους αναλυτές, είναι γιατί η αμερικανική κυβέρνηση φάνηκε πρόθυμη να δώσει λύση στη διάσωση τόσων εταιρειών, ενώ άφησε στη μοίρα της τη Lehman Brothers, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει ένας υπεραιωνόβιος οικονομικός γίγαντας. Μία λογικοφανής εξήγηση που δίνουν αναλυτές είναι ότι η κατάρρευση της Lehman Brothers ήταν δεδομένη και αναπόφευκτη, ενώ όλοι ήταν προετοιμασμένοι για αυτή, γεγονός που αποθάρρυνε την οποιαδήποτε κρατική παρέμβαση, η οποία θεωρήθηκε ότι θα απέβαινε άκαρπη.

http://www.emea.gr/

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις