STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


Ο έκπτωτος πρίγκιπας της Wall Street ..ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lehman Brothers, έπαιξε και έχασε...!
746 αναγνώστες
Πέμπτη, 18 Σεπτεμβρίου 2008
17:48

Tης Λίας Παναγιά

richardfould«Όταν χάνεις το παιχνίδι, διπλασιάζεις το στοίχημα γιατί αργά η γρήγορα η τύχη θα γυρίσει με το μέρος σου». Σε ένα καζίνο του Λας Βέγκας ο Ρίτσαρντ Φουλντ, πολύ πριν γίνει «τιτάνας» της Γουώλ Στρητ παρέδιδε μαθήματα στρατηγικής επιχειρήσεων παίζοντας χαρτιά: Αυτή τη φορά όμως ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lehman Brothers, έπαιξε και έχασε. Η Τρίτη μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα των ΗΠΑ κήρυξε πτώχευση χάρη στην «μνημειώδη βλακεία και αλαζονεία ενός μεγαλοστελέχους» , όπως σχολιάζουν μεγάλοι αναλυτές.

Τα πήρε όλα και έφυγε
Μπορεί το μέλλον για τους 25.000 χιλιάδες υπάλληλους της Lehman Brothers, να είναι αβέβαιο, για τον Ρίτσαρντ Φουλντ όμως, η επόμενη μέρα θα τον βρει σίγουρα κατά 65 εκ δολάρια πλουσιότερο, αφού τόση θα είναι η αποζημίωση του για τις …υπηρεσίες που πρόσφερε στην τράπεζα. Ο Διευθύνων Σύμβουλος θα αποσυρθεί στην πολυτελή κατοικία του αξίας 10,8 εκ δολαρίων, στο Γκρήνουιτς. Εκεί παίζοντας σκουός, το αγαπημένο του σπορ, θα μπορέσει να πνίξει τον καημό του για την αμαυρωμένη φήμη του. Την ίδια ώρα ένας εργασιακός μεσαίωνας περιμένει τους χιλιάδες απολυμένους της Lehman Brothers, αφού η διεθνής κρίση έχει πλήξει τον τραπεζικό κλάδο, αφήνοντας άνεργους πάνω από 103.000 εργαζόμενους στις ΗΠΑ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Challenger, Gray & Christmas Inc για το 2008. Οι εταιρείες εξεύρεσης στελεχών λαμβάνουν καθημερινά χιλιάδες βιογραφικά από άνεργους του κλάδου, αφού όλες οι τράπεζες έχουν προχωρήσει σε περικοπές.

Οι σκηνές που διαδραματίστηκαν στα κεντρικά γραφεία της Lehman Brothers, λίγο μετά την ανακοίνωση της πτώχευσης, θυμίζουν τις ημέρες απελπισίας του κραχ το 1929. Οι υπάλληλοι με αλκοόλ, αγκαλιές και δάκρυα στα μάτια εγκατέλειπαν το κτίριο: «πως θα πληρώσουμε το ενοίκιο μας;» έλεγαν αγανακτισμένοι στους δημοσιογράφους, καθώς υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην τους καταβληθούν οι μισθοί και οι αποζημιώσεις τους. Αντίθετα ο Ρίτσαρντ Φουλντ όλο και κάποια αποταμίευση θα έχει κάνει, αφού οι ετήσιες απολαβές του άγγιζαν τα 72 εκ δολάρια, ενώ από το 1993 μέχρι το 2007 συγκέντρωσε πάνω από 466 εκ δολάρια στους τραπεζικούς λογαριασμούς του, φιγουράροντας στις λίστες των δισεκατομμυριούχων του Forbes. Μόλις πέρσι επιβραβεύτηκε με μπόνους 22εκ δολαρίων, για τα αυξημένα κέρδη που κατέγραψε η τράπεζα. Μια κερδοφορία που όπως αποδείχτηκε την «Μαύρηlehman_brothers.jpg Δευτέρα» ήταν πλαστή και φαύλη, αφού στηρίζονταν στα επισφαλή δάνεια (sumbrimes) που χορήγησε η τράπεζα τα τελευταία χρόνια σε κοινωνικές ομάδες με χαμηλά η ανύπαρκτα εισοδήματα.

Η πορεία του «γορίλα»
Ο γορίλας της Γουώλ Στρητ, όπως είναι το παρατσούκλι του λόγω της ενασχόλησης του με την άρση βαρών, ξεκίνησε την σταδιοδρομία του στην Lehman Brothers το 1969 ως ασκούμενος φοιτητής. Ο «καλοντυμένος και σκληρός τύπος» όπως τον περιγράφουν οι συνεργάτες του, κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να ανελιχθεί στην κορυφή της εταιρείας χάρη στην «καυτή ιδιοσυγκρασία» του. Για πολλούς ήταν ένας επιχειρηματίας με σκοτεινή πλευρά, αφού χρησιμοποίησε τη δύναμη του για να εκφοβίζει και να ανεβαίνει στην ιεραρχία της εταιρείας με αθέμιτες πρακτικές. Ο Ρίτσαρντ Φουλντ στήριξε την σταδιοδρομία του στον μέντορά του Κρίστοφερ Πετίτ, παλιό διευθυντικό στέλεχος της τράπεζας. Μόλις όμως άρχισε να παίρνει τις πρώτες προαγωγές, δημιούργησε την δική του βάση εξουσίας, αφαιρώντας πολλές αρμοδιότητες από τον Κ. Πετίτ. Ο άνθρωπος που έχτισε την σταδιοδρομία τον Ρ. Φουλντ ένιωσε προσβεβλημένος και παραιτήθηκε, ενώ λίγους μήνες αργότερα σκοτώθηκε σε ένα τραγικό ατύχημα. Έκτοτε ο Ρ. Φουλντ απαγόρευσε στους συνεργάτες του να αναφέρουν το όνομα του.

Ο Ρίτσαρντ Φουλντ ξεκίνησε την καριέρα του ως έμπορος αναλαμβάνοντας την επιχείρηση του πατέρα του, και σύμφωνα με αυτούς που συνεργάστηκαν μαζί του, ο δαιμόνιος manager έμοιαζε περισσότερο με μηχανή παρά με άνθρωπο. Σύμφωνα με την Κεν Αλουέτα συγγραφέα του βιβλίου «Δόξα και απληστία στη Γουόλ Στρητ» ο Ρ. Φουλντ ήταν ένα ψηφιακό μυαλό που μπορούσε μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου, να κάνει μαθηματικές πράξεις και να λαμβάνει σημαντικές αποφάσεις.

wallstreetΤο επιχειρηματικό δαιμόνιο του Ρ. Φουλντ έσωσε την Lehman Brothers σε πολλές δύσκολες στιγμές στην ιστορίας της: Το 1969 όταν πέθανε ο ένας εκ των αδελφών Lehman, το 1973 από το χαμένο στοίχημα των επιτοκίων, το 1994 όταν απάλλαξε την τράπεζα από τον management της American Express με την οποία είχε συγχωνευτεί λίγα χρόνια νωρίτερα και το 1998 όταν το ρωσικό χρέος είχε φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη. Ο Ρ Φουλντ είναι ο μακροβιότερος διευθύνων σύμβουλος στην ιστορία και το 2007 βραβεύθηκε ως ένας από τους εξυπνότερους διαχειριστές της Γουόλ Στρητ.

Η αλαζονεία και τα λάθη
Τον περασμένο Απρίλιο ο Ρ. Φουλντ υποστήριξε με τόλμη ότι τα χειρότερα της οικονομικής κρίσης είχαν περάσει. Όταν άρχισαν οι πρώτοι τριγμοί στο τραπεζικό σύστημα από την έκθεση σε επισφαλή δάνεια, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Lehman Brothers, βρισκόταν στην Ινδία και αρνούταν να εμφανιστεί στο κοινό. Ο Ρ. Φουλντ ανέθεσε την ενημέρωση των μετόχων στην οικονομική διευθύντρια Έρικ Κάλαν, γεγονός που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις στο επενδυτικό κοινό. Αντί να δικαιολογήσει την απουσία του, προτίμησε να υποβιβάσει την διευθύντρια στην ιεραρχία της εταιρείας. Η ίδια τύχη περίμενε και τον Τζο Γκρέγκορι, το -επί τρεις δεκαετίες- δεξί του χέρι και «επόμενος διάδοχός» σύμφωνα με τα όσα δήλωνε δημοσίως ο Ρ. Φουλντ.

Μέχρι τον Ιούνιο η Lehman Brothers δεν δημοσιοποιούσε τις απώλειες του τριμήνου και ο Ρίτσαρντ Φουλντ εμφανίζονταν στα ΜΜΕ υπεραισιόδοξος για τις αντοχές της τράπεζας, χωρίς να έχει υπολογίσει τον προβληματικό ισολογισμό. Η επιχείρηση θα μπορούσε να είχε σωθεί ακόμα και την τελευταία στιγμή από την προσφορά της Korea Development Bank τον Αύγουστο. Η κρατική τράπεζα της Κορέας προσέφερε 6δις δολάρια για την εξαγορά του 25% των μετοχών της Lehman. Ο Ρ. Φουλντ αρνήθηκε θεωρώντας την προσφορά πολύ χαμηλή. Οι αναλυτές της Γουόλ Στρητ χρεώνουν την άρνηση του στην αλαζονεία που διέπει τα μεγάλα διευθυντικά στελέχη. Ο άλλοτε επιτυχημένος Διευθύνων Σύμβουλος της Lehman, έκλεισε τα μάτια μπροστά στην σοβαρότητα της κατάστασης, οδηγώντας ένα κολοσσό στην πτώχευση και χιλιάδες εργαζομένους στον δρόμο.

 

http://www.kolonaki-press.com/

Σχόλια

18/09 18:03  σεβαστη
ειμαι ΦΑΝΤΟΜΑΣ? μολις συνδεθηκα με το διαδυκτειο και μου αρεσουν καποιες σελιδες που συστηματικα διαβαζω. Δεν ξερω αν εχω να πω ικανα πραγματα για να ανοιξω σελιδα.
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις