STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


...Προσδοκίες στις αγορές, καθώς ο κίνδυνος απομακρύνεται...
698 αναγνώστες
Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2008
08:59

022%20.gif          καλημερα σας

Οι προσπάθειες στήριξης-εξυγίανσης του πάσχοντος χρηματοπιστωτικού συστήματος συνεχίζονται στις ΗΠΑ, το short selling εξοβελίζεται από τα χρηματιστήρια ως αιτία δεινών και τα αποτελέσματα είναι ήδη εντυπωσιακά, καθώς οι αγορές ανακάμπτουν δυναμικά. Η ανοδική αντίδραση αναμένεται ότι θα συνεχισθεί σήμερα με ηπιότερους ρυθμούς, εν αναμονή εξειδίκευσης των μέτρων που θα περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο στήριξης των αμερικανικών τραπεζών. Ομως τα προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία παραμένουν, η πιστωτική κρίση δεν έχει κοπάσει και η αβεβαιότητα μπορεί να επανέλθει σύντομα στο προσκήνιο.
Προς το παρόν το κλίμα παραμένει θετικό, το αγοραστικό ενδιαφέρον αναθερμαίνεται και ο πήχυς των προσδοκιών ανεβαίνει. Στις μεγάλες διεθνείς αγορές η απαγόρευση των ανοιχτών πωλήσεων τραπεζικών χαρτιών εκτιμάται ότι θα περιορίσει την προσφορά και θα αμβλύνει τις πιέσεις.
Στο ΧΑ το short selling δεν έχει απαγορευθεί, αλλά η προοπτική περαιτέρω ανάκαμψης των αγορών θα αποτελέσει ασφαλώς ανασταλτατικό παράγοντα για ρευστοποιήσεις – πολλώ δε μάλλον για ανοιχτές πωλήσεις.
Πώντως τα βραχυχρόνια κέρδη είναι ήδη εξαιρετικά υψηλά και το δέλεαρ των ρευστοποιήσεων μπορεί να υπερισχύσει με την πρώτη ένδειξη κόπωσης-σταθεροποίησης. Το πρώτο τεστ θα γίνει στη σημερινή συνεδρίαση, κατά τη οποία θα τεθεί σε δοκιμασία η «πίστη» των επενδυτών στις βραχυχρόνιες προοπτικές της αγοράς.
Η –αναμενόμενη -ανοδική κίνηση εκτιμάται ότι θα συνοδευτεί από διακυμάνσεις, οι οποίες θα αποθαρρύνουν βραχυχρόνιος επενδυτές-traders και θα προκαλέσουν μετακίνηση χαρτιών από «αδύνατα χέρια» προς τα ισχυρά χαρτοφυλάκια.
Αλλωστε, παρά την ευφορία που προκάλεσε η μεγάλη άνοδος της Παρασκευής, στην αγορά υπάρχει ακόμη σκεπτικισμός. Ενώ όλοι συμφωνούν ότι ο μεγάλος κίνδυνος έχει απομακρυνθεί, αμφιβολίες εκφράζονται όσον αφορά τη χρονική διάρκεια και το εύρος της αντίδρασης. Ένα στοιχείο που προκαλεί προβληματισμό – όχι μόνον στο ΧΑ, αλλά και στις ευρωπαϊκές αγορές - είναι το γεγονός ότι η εντυπωσιακή ανάκαμψη οφείλεται κατά μεγάλο μέρος στο κλείσιμο ανοιχτών θέσεων.
Κυριαρχεί πάντως η πεποίθηση ότι ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις και τις αναταράξεις μπορεί να σημειωθούν στο εγγύς μέλλον, οι αγορές έχουν δει τα χαμηλά τους για φέτος.
Η εκτίμηση αυτή υιοθετείται και από τεχνικούς αναλυτές, οι οποίοι επισημαίνουν ότι η αναρρίχηση του ΓΔ αρκετά υψηλότερα από το κρίσιμο επίπεδο χαμηλών στηρίξεων, περιορίζει τις πιθανότητες επανόδου στα χαμηλά έτους.

 

sofokleousin.gr

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις