STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


...Το τέλος της παγκοσμιοποίησης και της δυτικής "υπεροχής"
753 αναγνώστες
Τρίτη, 23 Σεπτεμβρίου 2008
13:26

της Ειρήνης Κοσμά

Ποιος θα πίστευε πριν από περίπου ένα χρόνο ότι κάποια από τα μεγαλύτερα τραπεζικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στον κόσμο θα βρίσκονταν στα πρόθυρα της πτώχευσης; Η χρηματοοικονομική κρίση που ξεκίνησε στις ΗΠΑ πριν από μερικούς μήνες αποδείχτηκε ότι έχει βαθύτερα χαρακτηριστικά από τις αρχικές εκτιμήσεις. Σε τέτοιο βαθμό, που ανάγκασε την αμερικανική κυβέρνηση να ξεχάσει τα περί... παρεμβατισμού και να καταστρώσει σχέδιο διάσωσης κάποιων πρώην κολοσσών της οικονομίας της Η κατάσταση εκτός από νοσηρή, είναι εξαιρετικά διδακτική και σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής. Η λεγόμενη παγκοσμιοποίηση, τουλάχιστον στη μορφή που τη γνωρίσαμε, σύντομα θα ανήκει στο παρελθόν, καθώς έχει εισέλθει στο τελικό της στάδιο.

Kostas Koufogiorgos: kuf@otenet.grΑπό τη δεκαετία του 1990 και έπειτα, η επιχειρηματική δραστηριότητα άρχισε να επεκτείνεται ανεξέλεγκτα από τις αναπτυγμένες στις αναπτυσσόμενες οικονομίες με βασικό χαρακτηριστικό την σχεδόν παντελή έλλειψη κρατικής παρέμβασης.
Σήμερα, οι επιχειρηματικοί κολοσσοί μεταφέρονται με ιλιγγιώδεις ταχύτητες από μια αναπτυσσόμενη οικονομία σε κάποια άλλη και όχι μόνο: Σημάδι των καιρών αποτελεί ο αυξανόμενος αριθμός των μη δυτικών επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται στη λίστα Fortune 500 με τις μεγαλύτερες εταιρείες παγκοσμίως. Ήδη, ανέρχονται σε 62 από 31 που ήταν το 2003 οι περισσότερες που έχουν την έδρα τους στη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα. Μάλιστα, εκτιμάται ότι οι εταιρείες με έδρα σε αναπτυσσόμενες οικονομίες θα καλύπτουν το ένα τρίτο της λίστας Fortune, μέσα στην επόμενη δεκαετία. Ραγδαία είναι η αύξηση του αριθμού τέτοιων εταιρειών που κατακτούν ακόμα και τις αγορές των αναπτυγμένων οικονομιών αποδεικνύοντας ότι η παγκοσμιοποίηση δεν είναι πλέον συνώνυμη της «αμερικανοποίηση".

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για τις θεμελιώδεις αλλαγές που πραγματοποιούνται στον επιχειρηματικό κόσμο αποτελεί η Lenovo, κινεζική εταιρεία πληροφορικής. Έγινε παγκοσμίως γνωστή το 2005, όταν κατέβαλε περίπου 175 δισ. δολ. για να εξαγοράσει το τμήμα των PC μιας από τις πλέον αναγνωρίσιμες εταιρείες, της IBM. Η Lenovo ήταν σε θέση να διαθέσει το αντίτιμο για να αποκτήσει ένα μέρος του Big Blue, χάρη στην ηγετική θέση που είχε ήδη κατακτήσει σε μια τοπική αγορά, την κινεζική. "Χρειάστηκε να περάσουν 25 χρόνια για να αποκτήσουν PC ένα δισεκατομμύριο καταναλωτές. Για το δεύτερο δισεκατομμύριο, δεν θα χρειαστεί να περάσουν περισσότερα από επτά χρόνια", δήλωσε ο Μπιλ Αμέλιο, ένα από τα ηγετικά στελέχη της Lenovo.

Η εποχή του λεγόμενου Globality, που σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, θα διαδεχτεί την εποχή της παγκοσμιοποίησης δημιουργεί τεράστιες ευκαιρίες για την ανάδειξη νέων επιχειρηματικών πρωταθλητών αλλά κρύβει και παγίδες για τις πολυεθνικές που εδρεύουν στις αναπτυγμένες οικονομίες. Η δυσμενής οικονομική συγκυρία με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπος ο κόσμος σήμερα, μετά από σχεδόν μία δεκαετία ανάπτυξης, περιπλέκει την κατάσταση ακόμα περισσότερο. Η κρίση έχει επηρεάσει και τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, όπου οι ρυθμοί ανάπτυξης έχουν επιβραδυνθεί, λόγω της έκθεσης των εταιρειών που πρωταγωνιστούν σε αυτές, στους ολοένα πιο ανασφαλείς αμερικανούς καταναλωτές. Επιπλέον, οι υψηλές τιμές του πετρελαίου και των τροφίμων δημιουργούν πληθωριστικές πιέσεις σε πολλές αναπτυσσόμενες οικονομίες που για πολλά χρόνια απολάμβαναν σταθερότητα, φτηνές πρώτες ύλες και ραγδαία οικονομική ανάπτυξη. Άλλωστε, οι παράπλευρες απώλειες αυτής της ανάπτυξης, η ρύπανση και η συνεπακόλουθη περιβαλλοντική κρίση, αλλάζουν επίσης τα δεδομένα: Μετά από μια μακριά χρονική περίοδο κατά την οποία η παγκόσμια οικονομία στηριζόταν στην εργατική παραγωγικότητα, η νέα επιχειρηματική πρόκληση αφορά την αύξηση της παραγωγής πρώτων υλών.

Φθηνότερα προϊόντα
Σε αυτό το κλίμα, τίθεται εύλογα το εξής ερώτημα: Όταν οι αναπτυγμένες οικονομίες θα σταθούν και πάλι στα πόδια τους, ποιό θα είναι το βασικό πεδίο επιχειρηματικού ανταγωνισμού; Το νέο καταναλωτικό κοινό των αναπτυσσόμενων χωρών, συχνά ζητά προϊόντα σε πολύ χαμηλότερες τιμές και σε πιο απλές μορφές ή σε μικρότερα μεγέθη από το αντίστοιχο στις αναπτυγμένες οικονομίες. Οι εταιρείες θα κληθούν να προχωρήσουν σε καινοτομίες, προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες και να διατηρήσουν ή να επεκτείνουν τη δυναμική τους παγκοσμίως. Επιπλέον, θα πρέπει να δημιουργήσουν νέα προϊόντα με πολύ χαμηλότερο κόστος. Η Lenovo δρομολογεί τη διείσδυσή της σε αγροτικές περιοχές κατασκευάζοντας ένα φτηνό PC που θα επιτρέψει στους αγρότες να δικτυωθούν. Καινοτομίες θα χρειαστεί να εισαχθούν και στα επιχειρηματικά μοντέλα, ώστε αγαθά και υπηρεσίες να διανέμονται με νέους τρόπους και με πολύ χαμηλότερο κόστος. Καθώς όλα μοιάζουν να αλλάζουν, στη Δύση, πολλοί αντιμετωπίζουν με επιφυλακτικότητα τα νέα δεδομένα. Δικαίως ίσως, καθώς η έλευσή της συνδέεται με τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών.

Κράτος και επιχειρηματικότητα
Διόλου τυχαία, το Κογκρέσο επιχείρησε σχεδόν να μπλοκάρει τη συμφωνία της IBM με τη Lenovo, επειδή φοβήθηκε ότι πολύτιμη πνευματική περιουσία θα πέρναγε στα χέρια της κινεζικής κυβέρνησης. Έκτοτε, αναβίωσε ο «προστατευτισμός» στην Ουάσιγκτον. Ένας από τους φόβους που εκφράστηκαν αφορούσε τη μείωση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ. Άλλος φόβος που ενίσχυσε τις τάσεις προστατευτισμού αφορούσε τις μορφές ανάπτυξης του καπιταλισμού στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Οι πιο ανήσυχοι εκτιμούν ότι μέσα από τοποθετήσεις και επενδύσεις ισχυρών funds, ο ρόλος του κράτους (συχνά μη δημοκρατικού) στην παγκόσμια οικονομία επεκτείνεται ραγδαία. Κάποιοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι ο αυξανόμενος ρόλος του κράτους στην επιχειρηματικότητα των αναπτυσσόμενων οικονομιών, τούς προσφέρει πλεονέκτημα συγκριτικά με τους ανταγωνιστές τους στην αναπτυγμένη Δύση και φοβούνται ότι θα χάσουν τη μάχη έναντι εταιρειών που διαθέτουν βοηθητικά κεφάλαια, βοήθεια από πολιτικούς φίλους ή προνομιακή πρόσβαση σε ενεργειακά αποθέματα. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι η απειλή ο "κακός καπιταλισμός" να επεκταθεί τις επόμενες δεκαετίες είναι πλέον ορατή.
Ωστόσο, μετά την κατάρρευση της τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ, την περασμένη εβδομάδα, και την ανάγκη κολοσσών όπως ο όμιλος AIG να δεχτούν τη στήριξη της Ουάσιγκτον, προκειμένου να αποφύγουν το λουκέτο, οι Αμερικανοί σίγουρα θα χρειαστεί να αναθεωρήσουν τις απόψεις τους σχετικά με έννοιες όπως ο "κακός καπιταλισμός". Εκτός και αν ως "κακό καπιταλισμό" εννοούν τον μη αμερικανικό καπιταλισμό. Σε κάθε περίπτωση, είναι γεγονός ότι ένας κύκλος της παγκόσμιας οικονομικής ιστορίας ολοκληρώνεται, ενώ στο νέο, υπό διαμόρφωση, επιχειρηματικό περιβάλλον, η αμερικανική παντοδυναμία αμφισβητείται περισσότερο από ποτέ.

http://www.emea.gr/default.asp?ElementId=33924

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις