STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


ΧΑ: Σε εξέλιξη το σχέδιο διάσωσης των τραπεζών ( εβδομαδιαία ανάλυση )
642 αναγνώστες
Κυριακή, 28 Σεπτεμβρίου 2008
08:53

Xatzidakis_analysis.jpg     022%20.gif         καλημερα μας!

του Μάνου Χατζηδάκη*-Με απώλειες 5,96% έκλεισε την εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης ο οποίος διαμορφώθηκε την Παρασκευή στις 3017,89 μονάδες.Παράλληλα οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές μειώθηκαν κατά 31% και διαμορφώθηκαν στα 263,6 εκ. ευρώ ενώ παρατηρήθηκαν εκροές 6,4 εκ. ευρώ ανεβάζοντας τις συνολικές εκροές στα 154,81 εκ. ευρώ από την αρχή του έτους.
Το σχέδιο διάσωσης των Αμερικανικών τραπεζών και η παροχή ρευστότητας έναντι των «τοξικών παγίων» που έχουν στην κατοχή τους από την FED μονοπώλησε το ενδιαφέρον της επενδυτικής κοινότητας την εβδομάδα που πέρασε. Η στάση αναμονής από τους επενδυτές μεταφράσθηκε σε διακυμάνσεις μικρότερου βεληνεκούς με κύριο χαρακτηριστικό τις εστιασμένες κινήσεις σε επιμέρους τίτλους που είχαν ειδησεογραφικό περιεχόμενο. Σε γενικές γραμμές η αγορά δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί από το εξωτερικό περιβάλλον, η συναλλακτική δραστηριότητα από μέρα σε μέρα παρουσιάζει έντονες αποκλίσεις ενώ η αρνητική φημολογία έχει οδηγήσει τους περισσότερους εμπλεκόμενους σε κινήσεις συντήρησης παρά σε επιθετικότερες τοποθετήσεις παρά την σαφή υποτιμητική εικόνα υπερβολής που έχει η αγορά. Σε ότι αφορά τις ξένες αγορές το σχέδιο σωτηρίας φαίνεται ως αναπόφευκτη εξέλιξη από την στιγμή που οι τράπεζες έχουν βάλει ήδη το χέρι στην τσέπη σώζοντας τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες και εταιρίες στεγαστικών δανείων αφού σε μια αντίθετη περίπτωση θα ακυρώνονταν επί της ουσίας όλες οι προηγούμενες κινήσεις. Βασικό ζητούμενο παραμένει το πότε θα ξεκινήσει η εφαρμογή του σχεδίου καθώς ο χρόνος φαίνεται να στρεσάρει τις αγορές οι οποίες έχουν εγκαταλείψει θεμελιώδη και deals και ασχολούνται αποκλειστικά με την επιβίωση του τραπεζικού κλάδου στην Αμερική.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε στην περιοχή των 3.000 μονάδων επιλέγοντας το σενάριο του σχηματισμού διπλού πυθμένα ως πιθανότερο ενδεχόμενο ανάκαμψης διατηρώντας το σήμα αγοράς από τον MACD. Έως τις 2.880 μονάδες το σενάριο διατηρεί την ισχύ του, από εκεί και πέρα η ταχύτητα της πτώσης θα αυξηθεί με τις γνωστές επιπτώσεις σε margin calls και σε ψυχολογία. Αν και δεν έχει υπάρξει ακόμα τεχνική επιβεβαίωση η ζώνη των 2.900 - 2880 μονάδων θα μπορούσε να αποτελέσει την περιοχή των χαμηλών του 2008 αφού συμπληρώνεται διόρθωση 61,8% της κίνησης από τις 1462 εώς τις 5.346 μονάδες οι δε ταλαντωτές των εβδομαδιαίων και μηνιαίων διαγραμμάτων έχουν υποχωρήσει σε υποτιμημένες ζώνες. Αυτό που διαφέρει είναι η ταχύτητα με την οποία έχει συντελεσθεί η άνοδος και η ταχύτητα της πτώσης. Σε εννέα μήνες η αγορά πήρε πίσω μια άνοδο 3 ετών, γεγονός που δεν είναι απόλυτα συμβατό με τις χρονικές αναλογίες μιας διόρθωσης. Σε κάθε περίπτωση λόγω της ταχύτητας της πτώσης δημιουργούνται πλέον προϋποθέσεις για μια μεσοπρόθεσμη γρήγορη και απότομη ανοδική διόρθωση η οποία θα φέρει το Γενικό Δείκτη σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα από την ζώνη εκκίνησης της ανόδου. Το σενάριο αυτό ενισχύεται από το σβήσιμο των συναλλακτικών όγκων σε πτωτικές συνεδριάσεις αλλά και από την ελκυστικότητα της αγοράς στα τρέχοντα επίπεδα.

Μάνος Χατζηδάκης
Υπ. Επενδυτικής Στρατηγικής
Πήγασος Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ
2008-09-27

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις