STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


....ΣΟΚ...ΚΑΙ ΔΕΟς...!
1002 αναγνώστες
Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2008
21:12

Της Λίας Παναγιά

bushΠέντε χρόνια πριν οι ΗΠΑ, με τον αέρα της πρωτοκαθεδρίας στο παγκόσμιο status, ξεκινούσαν την πολεμική επιχείρηση εναντίον του Ιράκ με το σύνθημα «σοκ και δέος». Η  ίδια φράση μπορεί  να περιγράψει τη σημερινή εικόνα της γκρεμισμένης πλέον αυτοκρατορίας. Η μείωση της στρατιωτικής υπεροχής, το οικονομικό κραχ, η αλλαγή γεωπολιτικών συσχετισμών και ο ανταγωνισμός των αναδυόμενων οικονομιών από Τρίτες χώρες, σημαίνουν το τέλος της  «χρυσής εποχής» των ΗΠΑ.

Το ανοικτό μέτωπο του Ιράκ

Η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει το εθνικό παραλήρημα της  «τρομοκρατικής απειλής». Η αμερικανική κοινωνία πείστηκε για τον τρομοκρατικό κίνδυνο από «τον άξονα του κακού» και συναίνεσε ηθικά και οικονομικά στο πόλεμο του Ιράκ. Ένα χρόνο μετά την επίθεση οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, σε εμπιστευτική έκθεση (Τάσεις στην Παγκόσμια Τρομοκρατία) αποφαίνονταν πως ο πόλεμος στο Ιράκ συνέβαλε στη δημιουργία ενός κύματος μουσουλμανικού ριζοσπαστισμού.

Ο πόλεμος των 3 τρις δολαρίων όπως τον χαρακτηρίζει στο βιβλίο του ο νομπελίστας καθηγητής  Joseph Stiglitz,(The Three Trillion Dollar War) είναι σύμφωνα με αναλυτές το αίτιο της σημερινής οικονομικής κατάρρευσης.

 • Η επιχείρηση «Σοκ και Δέος» δεν κράτησε μόνο μερικές μέρες όπως είχε αρχικά υπολογιστεί, ενώ πέντε χρόνια μετά το Ιράκ μαστίζεται από βία και εμφυλίους.
 • Τα όπλα μαζικής καταστροφής δεν βρέθηκαν ποτέ και οι αποκαλύψεις για την σκοπιμότητα του πολέμου έστρεψαν την κοινή γνώμη εναντίον του πολέμου και εξέθεσαν τις ΗΠΑ παγκοσμίως.
 • Η ανεπιτυχής επιχείρηση και η πολύχρονη παραμονή στο Ιράκ, κατέστρεψαν το προφίλ της υπερδύναμης και της στρατιωτικής υπεροχής. Την ίδια ώρα το αντίπαλο στρατόπεδο της Ρωσίας, με πρωτοφανείς -από τα χρόνια της ΕΣΣΔ- στρατιωτικές ασκήσεις επιδεικνύει τη δύναμη του και συνάπτει εξοπλιστικά συμβόλαια με τους εχθρούς των ΗΠΑ: Ιράν και χώρες της Λατινικής Αμερικής.
 • Πριν τον πόλεμο  η τιμή του πετρελαίου διαμορφωνόταν στα 25 δολάρια το βαρέλι και σύμφωνα με τις μελέτες αναλυτών η τιμή του θα παρέμενε στα ίδια επίπεδα για τουλάχιστον μια δεκαετία λόγω της αυξανόμενης ζήτησης από τις αναδυόμενες οικονομίες της Κίνας και της Ινδίας. Ο πόλεμος προκάλεσε αστάθεια που σε συνδυασμό με την πτώση του δολαρίου προκάλεσε έκρηξη τιμών.
 • Το κόστος του πολέμου αναμένεται να ξεπεράσει τελικώς τα 5 τρις δολ, χρήματα τα οποία δεν επενδύονται στην εσωτερική οικονομία, στερώντας από τις ΗΠΑ ανάπτυξη και κοινωνικές παροχές. Στον προϋπολογισμό δεν περιλαμβάνονται τα κονδύλια για την αποκατάσταση των  βετεράνων και τις «κρυφές» επιχειρήσεις.
 • Τα πρώτα συμβόλαια πετρελαϊκών εταιρειών βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση σήμερα, έπειτα από πέντε χρόνια πολεμικών συγκρούσεων. Η πολιτική κατάσταση στο Ιράκ, ο ντόπιος εθνικισμός εναντίον των ξένων πετρελαϊκών εταιρειών, αποτελούν αποσταθεροποιητικούς παράγοντες για τη μελλοντική παραγωγή, διάθεση και διαπραγμάτευση των τιμών του μαύρου χρυσού.

Κατέρρευσε το νεοφιλελεύθερο μοντέλο

wall streetΟι οικονομικές εκθέσεις προέβλεπαν ύφεση της αμερικανικής οικονομίας πριν από το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου. Το 1998 όταν ξέσπασε η Ασιατική κρίση, οι γκουρού του φιλελευθερισμού δημιούργησαν την φούσκα των «dot.com». Η Ομοσπονδιακή τράπεζα σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την κρίση, προχώρησε σε  μείωση των επιτοκίων, διοχετεύοντας με ρευστό  επιχειρήσεις και ιδιώτες. Παράλληλα η κυβέρνηση Μπους με φορολογικούς νόμους ενθάρρυνε την δημιουργία επιχειρήσεων εκτός ισολογισμού και εξαίρεσε από την φορολογία τα υψηλά μπόνους των μάνατζερ. Το νέο δόγμα δεν στηρίζονταν στην βιομηχανική παραγωγή και τις επενδύσεις, αλλά στις χρηματιστηριακές φούσκες. Η εργοστασιακή παραγωγή μειώθηκε ενώ πολλές επιχειρήσεις μεταφέρθηκαν στις αναδυόμενες αγορές.

Η στεγαστική και τραπεζική κρίση έχει επιπτώσεις και στην κατανάλωση που στηρίχτηκε αποκλειστικά στο δανεισμό. Το εμπορικό έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών άγγιξε τα 800 δις δολ και χρηματοδοτήθηκε με εξωτερικό  δανεισμού  3.5 τρις δολ, ποσό που αντιστοιχεί με το 80% της παγκόσμιας αποταμίευσης.

Αποτυχία εξωτερικής πολιτικής

bin ladenΟι ΗΠΑ ως παγκόσμια υπερδύναμη θέλησαν να ανακατέψουν την τράπουλα των γεωπολιτικών συσχετισμών, εξυπηρετώντας τα στρατηγικά συμφέροντα τους. Σήμερα η αποτυχία στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και της  διπλωματίας είναι προφανής:

 • Αποτυχία στο καυτό μέτωπο της Μέσης Ανατολής: Οι ΗΠΑ δεν κέρδισαν τον περίφημο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, απέτυχαν να συλλάβουν τον Μπιν Λάντεν και να διαλύσουν τη Αλ Κάιντα, ενώ δεν κατάφεραν σταθεροποιήσουν τις χώρες από τον «άξονα του κακού»: Αφγανιστάν και Πακιστάν. Ο πόλεμος στο Ιράκ αποτέλεσε μεγάλο οικονομικό και στρατιωτικό πλήγμα και  έδωσε αφορμή στο Ιράν για την επέκταση του πυρηνικού του προγράμματος, που δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να αποτρέψουν οι ΗΠΑ.
 • Πόλεμος στην Γεωργία: Η σύγκρουση στην Νότια Οσετία, ήταν η αφορμή για να καλλιεργηθεί ψυχροπολεμικό κλίμα, μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ. Στο πόλεμο των εντυπώσεων η  Ρωσία βγαίνει κερδισμένη, αφού με την μονομερή   αναγνώριση της αυτονομίας  για τις διαφιλονικούμενες περιοχές (ως αντίποινα στην δημιουργία του αμερικανικού προτεκτοράτου στο Κόσσοβο), έδειξε ότι διαθέτει σημαντική ισχύ ως καθοριστική ενεργειακή δύναμη. Μεγάλο πλήγμα για τις ΗΠΑ είναι το γεγονός ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν καταδίκασε ευθέως τη Ρωσία λόγω της ενεργειακής εξάρτησης.  Ακόμα και οι χώρες σύμμαχοι των ΗΠΑ  πήραν σαφείς αποστάσεις. Στην Ουκρανία, η Πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο αρνήθηκε να ταυτιστεί με τον αμερικανόφιλο Πρόεδρο Γιουσέκνο, ενώ η σύμμαχος Τουρκία απέφυγε  να καταδικάσει  ευθέως  την Ρωσία και παρολίγον να δημιουργήσει διπλωματικό επεισόδιο με την απαγόρευση την διέλευσης πλοίου των ΗΠΑ από τα Στενά.
 • Εμπόδια στην επέκταση του ΝΑΤΟ σε Ανατολική Ευρώπη: Το μπλοκάρισμα ένταξης της ΠΓΔΜ και της  Γεωργίας στο ΝΑΤΟ από τους συμμάχους, αποτέλεσαν μια διπλωματική ήττα για τον Τζωρτζ Μπους. Η  Αν. Ευρώπη και τα Βαλκανία αποτελούν κομβικές περιοχές της  εξωτερικής πολιτικής και επιρροής των ΗΠΑ.
 • Αλλαγή συσχετισμών στην Ελλάδα: Η αποτυχία ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ λόγω του ελληνικού βέτο στο Βουκουρέστι, αλλά και το άνοιγμα στη Ρωσία μέσω των ενεργειακών συμφωνιών, έχουν προκαλέσει σκεπτικισμό στις ΗΠΑ. 
 • Απόρριψη σχεδίου Αννάν: Τα αμερικανικά σχέδια για τη μείζονος  γεωπολιτικής σημασίας Κύπρο, παραμένουν στο συρτάρι, ενώ τεράστια κονδύλια δαπανήθηκαν για την «δημιουργία κλίματος» μέσω Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, κατεξοχήν όργανα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

 

http://www.kolonaki-press.com/god-bless-america.html

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις