STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


Το Λονδίνο εκπέμπει SOS
765 αναγνώστες
Πέμπτη, 2 Οκτωβρίου 2008
14:31

Λονδίνο, του Γιάννη Διονάτου

Εξαιρετικά προβληματισμένοι εμφανίζονται οι funds managers αναφορικά με την επενδυτική πολιτική που θα πρέπει να ακολουθήσουν στο επόμενο, καθώς στο επίκεντρο βρίσκονται οι ραγδαίες αλλαγές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα που επηρεάζουν όλα τα χρηματιστήρια και φυσικά το ελληνικό. Στο πλαίσιο αυτό αναζητούν τους παράγοντες εκείνους που θα τους κάνουν να διατηρήσουν τις θέσεις τους προκειμένου να μην προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις. 

Αυτό είναι μέσα σε λίγες γραμμές το κλίμα που συνάντησε ο πρόεδρος του Χ.Α. Σπύρος Καπράλος σε συναντήσεις που είχε με Βρετανούς διαχειριστές επενδυτικών χαρτοφυλακίων, στο πλαίσιο του 3ου Roadshow που διοργανώνει στο Λονδίνο η ΕΧΑΕ όπου το παρόν δίνουν 35 εισηγμένες εταιρείες. Βέβαια η ουδέτερη έως αρνητική στάση που κρατούν δεν αφορά μόνον τις ελληνικές επιχειρήσεις και το ελληνικό χρηματιστήριο, αλλά συνολικά όλες τις κεφαλαιαγορές παγκοσμίως. 

Η τάση που υπάρχει αυτή την στιγμή στο Λονδίνο, σε ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοοικονομικά κέντρα του κόσμου, είναι το selling και όχι το sell – off, καθώς όπως τονίζεται χαρακτηριστικά «Cash is King», το Ρευστό δηλαδή είναι ο Βασιλιάς. Βέβαια η κατάσταση αυτή τη στιγμή στο Λονδίνο και ειδικότερα στον χρηματοπιστωτικό τομέα δεν χαρακτηρίζεται θετική. Χαρακτηριστικά ο κ. Καπράλος ανέφερε ότι: «βλέπω βλέμματα φοβισμένα». Το γεγονός αυτό βέβαια έχει να κάνει με ότι η κρίση στις ΗΠΑ έχει άμεση αντανάκλαση στο Βρετανικό Νησί.

Αναφορικά τώρα με το ελληνικό χρηματιστήριο οι ίδιοι διαχειριστές εκφράζουν την δυσαρέσκεια τους και τον προβληματισμό τους αναφορικά με τις εξελίξεις σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις της μεγάλης κεφαλαιοποίησης που είναι τοποθετημένοι φωτογραφίζοντας ουσιαστικά τις επιλογές της κυβέρνησης, δείχνοντας παράλληλα ότι δεν «ξεχνούν», με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει. Έτσι λοιπόν ανασύρουν εκ νέου το θέμα των μειονοτήτων στον ΟΤΕ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι όλοι οι επενδυτές θα πρέπει να τυγχάνουν της ίδια μεταχείρισης, ενώ στο συγκεκριμένο θέμα ενδιαφέρον έχει τοποθέτηση διαχειριστή ο οποίος ανέφερε ότι: «δεν μας απασχολεί τι νόμους έχετε στην Ελλάδα. Αυτό που ξέρουμε εμείς είναι τι ισχύει στον υπόλοιπό κόσμο». 

Σε ανάλογο ύφος ήταν και οι αναφορές στο πρόσωπο του Τάκη Αθανασόπουλου, προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, για τον οποίο τα σχόλια δεν ήταν καθόλου κολακευτικά. Συγκεκριμένα εκεί που στάθηκαν οι διαχειριστές ήταν στο ότι δεν γνωρίζουν, καθώς άλλη πολιτική ακολουθείται την μια ημέρα, και άλλη την άλλη, αν η κυβέρνηση στηρίζει ή δεν στηρίζει τον άνθρωπο που αυτή τοποθέτηση στην κορυφή της ηγεσίας της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού. 

Δείχνοντας ότι γνωρίζουν άριστα το τι συμβαίνει στο ελληνικό χρηματιστήριο οι ξένοι διαχειριστές εμφανίστηκαν πλήρως ενημερωμένοι αναφορικά με την θηριώδη αύξηση κεφαλαίου που προανήγγειλε η MIG, η οποία φαίνεται ότι τους έκανε αίσθηση. Ωστόσο αυτό που έχει ενδιαφέρον αναφορικά με την αύξηση δις ευρώ της MIG έχει η άποψη ότι το εγχείρημα αυτό έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και δείχνει την δυναμική που έχει ο συγκεκριμένος όμιλος στην Ελλάδα.

Βέβαια ο κ. Καπράλος δεν έχει αποδέκτης μόνον αρνητικών σχολίων για το ελληνικό χρηματιστήριο. Θετικά λοιπόν αξιολογούν οι ξένοι διαχειριστές το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες ουσιαστικά βγαίνουν προς το παρών αλώβητές από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία φαίνεται ότι είναι καθαρά πιστωτική κρίση και ως εκ τούτου στα χρηματιστήρια αντανακλά το πρόβλημα. 

Παράλληλα ο κ. Καπράλος δέχθηκε τα εύσημα από τους διαχειριστές των επενδυτικών κεφαλαίων με τους οποίους συναντήθηκε στο πλαίσιο του 3ου Roadshow που διοργανώνει στο Λονδίνο η ΕΧΑΕ οι οποίοι χαρακτηριστικά του ανέφεραν ότι πράττει άριστα που δεν «κρύβεται».

 

emea.gr

 

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις