STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


Οι μυημένοι και οι απροστάτευτοι
743 αναγνώστες
Παρασκευή, 3 Οκτωβρίου 2008
16:47
του Χάρη Μπότσαρη

Μια δεύτερη απόρριψη του «σχεδίου διάσωσης» από τη Βουλή των ΗΠΑ θα ήταν καταστροφική δήλωσε η ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων καθώς είχε αποφασιστεί από καιρό η απροκάλυπτη χρηματοδότηση των δισεκατομμυριούχων που...ξέμειναν από ρευστό.

Στην ίδια συχνότητα κινήθηκαν και οι Δημοκρατικοί που μάλιστα αντέδρασαν με μεγαλύτερη «προθυμία» από την πρώτη κιόλας ψηφοφορία.

Στον τερατώδη ιστό της παγκοσμιοποίησης και της ελεύθερης αγοράς στήθηκαν για χρόνια οικονομικές φάρσες που ονομάστηκαν «συναλλαγές» και επινοήσεις απατεωνίας που ονομάστηκαν «επενδύσεις».

Τα «πρόσφατα» γεγονότα της Γουόλ Στριτ δεν ήταν τόσο πρόσφατα και οι μυημένοι γνώριζαν με λεπτομέρειες τις πτυχές των εξελίξεων που ακολούθησαν, ενώ κάποιοι άλλοι αισθάνθηκαν την απειλή χωρίς όμως να μπορέσουν να αποφύγουν τα αναπόφευκτα.

Στις 25 Σεπτεμβρίου 2008 ο πολυεκατομμυριούχος Κερκ Στέφενσον της χρηματοπιστωτικής Olivant Advisers του Λονδίνου, ρίχτηκε στις σιδηροδρομικές γραμμές και κομματιάστηκε από τρένο που έτρεχε με 160 χιλιόμετρα την ώρα.

Ο καταγόμενος από τη Ν. Ζηλανδία επιχειρηματίας ήταν θύμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και αφαίρεσε τη ζωή του σε μια πλατφόρμα τρένου στο Μπερκσάϊρ αφήνοντας πίσω τη σύζυγό του και τον 8χρονο γιο του.

Ο Στέφενσον ήταν καλά πληροφορημένος και πρόσωπο συνδεδεμένο με τους αόρατους χειριστές των οικονομικών εξελίξεων, αλλά αφέθηκε απροστάτευτος και ανήμπορος να ανταποκριθεί σε σχεδιασμούς που δεν τον συμπεριλάμβαναν.

Είχε προηγουμένως εργαστεί στην SG Warburg που συγχωνεύτηκε με την UBS και την Morgan Stanley.

Οι συνεταίροι του στην Olivant Adviser ήταν πρώην ανώτατα στελέχη των UBS Warburg, Goldman Sachs, Lehman Brothers, Merill Lynch και Lippo Bank.

Ο Κερκ Στέφενσον προορίζονταν για τη διεύθυνση της Northern Rock που κατέρρευσε πρώτη από μια αλυσσίδα πιστωτικών εταιρειών και τελικά χρηματοδοτήθηκε από την Bank of England.

Η UBS Warburg είχε αγοράσει το εταιρικό σχήμα Ponzi που ήταν το εμπορικό κεφάλαιο της ενεργειακής Enron, μετά την πτώχευση και τις πρωτοφανείς απάτες που αποκαλύφθηκαν το 2001.

Μόλις τον Ιούλιο 2008 ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μαϊάμι απαίτησε από την UBS Warburg την παράδοση 20.000 ονομάτων πελατών της που φοροδιέφευγαν έχοντας λογαριασμούς σε off-shore της Καραϊβικής.

Λίγο αργότερα η Γερουσία ερεύνησε υποθέσεις φοροδιαφυγής πλούσιων Αμερικανών που διατηρούσαν λογαριασμούς στην LGT Bank του Λιχτενστάϊν και στην UBS.

Ακολούθησε η σύλληψη ενός τραπεζίτη της UBS με τις κατηγορίες της διευκόλυνσης Αμερικανών σε φοροδιαφυγή, με καταθέσεις πολλών εκατομμυρίων δολαρίων σε μυστικούς λογαριασμούς της Ελβετίας και του Λιχτενστάϊν και οι ανακρίσεις σε στελέχη της UBS που ταξίδευσαν στις ΗΠΑ.

Τον Ιούνιο 2008 το πρώην διευθυντικό στέλεχος της UBS Μπράντλεϊ Μπίρκενφελντ ομολόγησε τη συμμετοχή του σε συνωμοσία φοροδιαφυγής, ενώ ο συνεργάτης του Μάριο Σταγκλ κρύβεται στο Λιχτενστάϊν.

Η Olivant Advisers του Στέφενσον είχε ισχυρές συνδέσεις με τις εταιρείες της Γουόλ Στριτ για τις οποίες εφαρμόζεται το «σχέδιο δάσωσης» και κατείχε μετοχές της UBS μέσω της Lehman Brothers.

Ο κ. Χένρι Πόλσον έβαλε ισχυρό κοτέϊλ στην ένεση των 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων και έσωσε την Goldman Sachs από την οποία προέρχεται και ο ίδιος με παροχή 20 δις.

Από το «κοκτέϊλ Πόλσον» πίνουν το AIG, η Lehman Brothers που κατευθύνεται στην πτώχευση, η καταρρέουσα Merill Lynch που αγοράστηκε από την Bank of America και η Morgan Stanley που την ερωτεύθηκε η Mitsubishi.

Θα παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις και με την Lippo Bank της οικογένειας Riady από την Ινδονησία, που είχε ισχυρές άκρες με τους Κλίντον σε μπίζνες στο Αρκάνσας.

Είτε ρίχτηκε μόνος είτε  τον έσπρωξαν στις γραμμές του τρένου στο σταθμό Τάπλοου, ο 47χρονος Κερκ Στέφενσον, πήρε μαζί του ότι γνώριζε για τους «κορυφαίους παίκτες» της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών

Σχετικά θέματα:

Κλέφτης και φυγάδας καταθέτει στη Γερουσία (16 Ιουλίου 2008)

Τα τραπεζικά απόρρητα του Μακέϊν (28 Μαίου 2008)

 

 

.protothema

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις