STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


ΧΑ: How low can you go? ( εβδομαδιαία ανάλυση)
820 αναγνώστες
Σάββατο, 4 Οκτωβρίου 2008
18:46
 
Xatzidakis_analysis.jpg
του Μάνου Χατζηδάκη* - Με απώλειες 7,06% έκλεισε την εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης ο οποίος διαμορφώθηκε την Παρασκευή στις 2.804,95 μονάδες.Παράλληλα οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 7,5% και διαμορφώθηκαν στα 283,5 εκ. ευρώ ενώ παρατηρήθηκαν εκροές 4,96 εκ. ευρώ ανεβάζοντας τις συνολικές εκροές στα 161,51 εκ. ευρώ από την αρχή του έτους.
Για άλλη μια εβδομάδα οι χρηματιστηριακές αγορές δοκίμασαν τις ψυχικές αντοχές των εμπλεκομένων. Οι απότομες διακυμάνσεις και οι εναλλαγές των συναισθημάτων ήταν ίσως το κύριο χαρακτηριστικό στο χρηματιστηριακό ταμπλό ενώ σε ότι αφορά τα επιχειρηματικά νέα η είδηση για την αύξηση κεφαλαίου της MIG έτυχε πολλών ερμηνειών.

Το μέγεθος της αύξησης στοχοποιεί συγκεκριμένες αποτιμήσεις και ως είδηση είναι ικανή να επαναφέρει κάποιο Premium εξαγορών στον τραπεζικό κλάδο. Πλέον οι τραπεζικές αποτιμήσεις βρίσκονται κάτω από δύο φορές την καθαρή τους θέσης έχουν δηλαδή σαφώς μια πιο ορθολογική αποτίμηση που ενδεχομένως καθιστά πιο εύκολη μια προσπάθεια εξαγοράς. Από την άλλη πλευρά το εγχείρημα σε καιρούς υψηλής αβεβαιότητας και χαμηλής ρευστότητας παρουσιάζει υψηλό βαθμό δυσκολίας καθιστώντας οποιαδήποτε αστοχία συγκέντρωσης αυτής της ρευστότητας περισσότερο ως ρίσκο παρά ως ευκαιρία. Βέβαια όλα αυτά θα κριθούν σε τέσσερις μήνες, περίοδος όπου εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι τυπικές διαδικασίες για την συγκέντρωση του κεφαλαίου όπου πολλά μπορεί να έχουν αλλάξει.

Ως κίνηση πάντως είναι ικανή να εκτροχιάσει την αγορά από την παρατεταμένη πτώση και να επαναφέρει τον τραπεζικό κλάδο στην κορυφή των μετοχικών προτιμήσεων από την στιγμή που ένα πιθανό deal θα αφορά τίμημα σε ρευστό.
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε εντός του καναλιού που έχει πλέον σαν βάση στήριξης τις 2.650 μονάδες. Η διάσπαση των 2.880 μονάδων σήμανε και το τέλος του χαρακτήρα της κίνησης που ξεκίνησε από τις 1.462,18 έως τις 5.346,04 μονάδες ως πρωτεύουσα τάση ανοίγοντας παράθυρο για πιο δυσμενή σενάρια πτώσης. Διατηρούμε ωστόσο την εκτίμηση για μια διόρθωση που θα έχει οξύτατη μορφή και θα οδηγήσει την αγορά πάνω από τις 3.000 μονάδες.

Ο βαθμός υπερπώλησης σε μηνιαία και εβδομαδιαία διαγράμματα οδεύει προς νέες ιστορικές χαμηλές τιμές στους ταλαντωτές ενώ όλα τα αγοραστικά σήματα έχουν αναιρεθεί. Επίπεδο στήριξης είναι πλέον οι 2.650 μονάδες όπου εντοπίζεται η καθοδική πλάγια γραμμή από την οποία έχει αντιδράσει ο Γενικός Δείκτης με συνέπεια σε όλη την πτωτική του πορεία από την αρχή του έτους
Πλέον ο τραυματισμός της αγοράς από την ταχύτητα των πωλήσεων και την εξαφάνιση των μεγεθών, το στοιχείο που αποτελούσε ένα σημείο αναφοράς για την αμυντική συμπεριφορά της αγοράς, είναι τέτοιος που η επενδυτική εμπιστοσύνη στην Ελληνική αγορά έχει διαρραγεί τόσο εκτός όσο και εκτός των τοιχών. Αναμένοντας τις εξελίξεις από την Αμερικανική Οικονομία θεωρούμε ότι πλέον η πίεση και η συνεχής αναμονή έχει οδηγήσει σε εθισμό σε χαμηλές αποτιμήσεις αλλά και σε σοβαρές στρεβλώσεις. Οι επενδυτικές ευκαιρίες και η συμπεριφορά του επενδυτικού κοινού αρχίζουν πλέον και προσομοιάζουν με εκείνες της περιόδου των αρχών του 2003 δίνοντας μια καλή αφορμή για ανατροπή του σκηνικού.

Μάνος Χατζηδάκης
Υπ. Επενδυτικής Στρατηγικής
Πήγασος Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ
2008-10-04

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις