STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


...Στην «οικονομία του καζίνο» παίζουμε τα ρέστα μας...
706 αναγνώστες
Πέμπτη, 9 Οκτωβρίου 2008
11:48

Της Λίας Παναγιάprovopoulos

Στον ανταγωνισμό μεταξύ των τραπεζών αποδίδουν οι παράγοντες της αγοράς την διασπορά φημών για μεγάλη έκθεση των ελληνικών χρηματοπιστωτικών οργανισμών σε επισφαλείς επενδύσεις. Η παραφιλολογία των ημερών έχει οδηγήσει σε σύγχυση τους έλληνες καταθέτες, ωστόσο με  επίσημες δηλώσεις τόσο οι τραπεζίτες , όσο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος  κ Προβόπουλος, διαβεβαιώνουν για την ασφάλεια των εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

•  Οι ελληνικές τράπεζες έχουν ελάχιστη έως μηδαμινή έκθεση στα «τοξικά απόβλητα» των suprimes. Κάποιες τράπεζες όπως η Citybank εξέδωσαν ανακοινώσεις για την μικρή έκθεση τους σε προϊόντα  εταιρειών που πτώχευσαν. Στην περίπτωση αυτή τα ομόλογα διαγράφονται από το χαρτοφυλάκιο χωρίς να πλήττεται ο καταθέτης, αφού η ζημιά αφορά το ποσοστό κερδοφορίας της τράπεζας. Οι επενδύσεις σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις παραγόντων δεν ξεπερνούν τα ποσοστά του 1-2%. Οι προσωπικές καταθέσεις διατρέχουν κίνδυνο στην περίπτωση που κάποιος διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο του ατομικά επενδυτικά πακέτα που συνδέονται με επισφαλή προϊόντα διεθνών χρηματοπιστωτικών οργανισμών.
  • Οι τράπεζες του εξωτερικού που οδηγήθηκαν σε πτώχευση ήταν κυρίως οι λεγόμενες  επενδυτικές, όσες δηλαδή στηρίζονταν αποκλειστικά στα επενδυτικά προϊόντα χαρτοφυλακίου, η όσες ήταν συνδεδεμένες με την αγορά κατοικιών. Στην Ελλάδα οι τράπεζες στηρίζουν το μεγαλύτερο μέρος της κεφαλαιακής ρευστότητας τους στις καταθέσεις, συνεπώς δεν διατρέχουν τους ίδιους κίνδυνους από φαινόμενα «φούσκας» η κατάρρευσης.
  • Οι ελληνικές τράπεζες σημείωσαν αξιόλογη κερδοφορία τα τελευταία χρόνια λόγω της απελευθέρωσης της στεγαστικής και καταναλωτικής πίστης, σε επενδύσεις κορεσμένες  για τις   μητροπόλεις του καπιταλισμού. Οι διεθνείς τραπεζικοί οίκοι  αναζήτησαν νέους  τρόπους κερδοφορίας, δημιουργώντας με απίθανους μαθηματικούς τύπους επενδυτικά προϊόντα, στηριζόμενοι  αποκλειστικά στη ρευστότητα του δανεισμού, που διογκώθηκε λόγω της πολιτικής της FED (Ομοσπονδιακή Τράπεζα ΗΠΑ) που προχώρησε σε σημαντική μείωση των επιτοκίων.
  • Η υψηλή κερδοφορία των ελληνικών  τραπεζών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, στις δραστηριότητες τους στην ΝΑ Ευρώπη και τα Βαλκάνια, δηλαδή στις νέες ανεκμετάλλευτες και αναπτυσσόμενες αγορές που δεν έχουν κορεστεί. 
  • Η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών  από την διατραπεζική αγορά για άντληση ρευστότητας είναι περιορισμένη. Οι τράπεζες δανείζονται από τις καταθέσεις, την έκδοση ομολόγων και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Πως μπορεί η διεθνής κρίση να επηρεάσει την Ελλάδα

wall_streetΜπορεί το τραπεζικό σύστημα να μην κινδυνεύει σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς  χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, ωστόσο η διεθνής κρίση επηρεάζει αρνητικά τους δείκτες  οικονομίας. Ο πιο σοβαρός κίνδυνος ελλοχεύει από την αύξηση των επιτοκίων.

  • Ήδη οι δανειολήπτες έχουν επιβαρυνθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο, λόγο της θεαματικής ανόδου των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Σε μια προσπάθεια να συγκρατηθεί ο πληθωρισμός της ευρωζώνης που εκτινάχθηκε σε επίπεδα ρεκόρ δωδεκαετίας αγγίζοντας το 4% τον Ιούλιο και το 3,8% τον Σεπτέμβρη,  η ΕΚΤ προχώρησε τον Ιούλιο και σε νέα αύξηση με το επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 4,25%. Η αύξηση του επιτοκίου επηρεάζει τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο, αφού οι τράπεζες μετακαλούν το κόστος στον καταναλωτή. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις η ΕΚΤ δεν θα προχωρήσει σε νέα αύξηση μέχρι το τέλος του χρόνου, λόγω της διεθνούς κρίσης.
  • Η αύξηση στο Euribor, το επιτόκιο του διατραπεζικού δανεισμού. Η κρίση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, δημιουργεί κλίμα αστάθειας αφού οι τράπεζες  διστάζουν  να δανείσουν η μία την άλλη και κατά συνέπεια ο δείκτης δυσπιστίας οδηγεί σε αυξήσεις του  επιτοκίου. Σύμφωνα με τις τελευταίες αυξήσεις το Euribor τριμήνου διαμορφώνεται στο 5,35% ενισχυμένο κατά 0,01% και το Euribor ενός μηνός στο 5,15%, ενισχυμένο κατά 0,02%. Η αύξηση δεν αφορά μόνο τον διατραπεζικό  δανεισμό, αλλά και τα δάνεια των καταναλωτών πολλά από τα οποία είναι συνδεδεμένα με το Euribor. Ο δανεισμός με ελβετικό φράγκο είναι ελκυστικότερος, ωστόσο ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος του συναλλαγματικού ρίσκου.
  • Το 41% του ΑΕΠ αποτελούν τα χρέη των ελληνικών νοικοκυριών από δάνεια, ενώ το 7% από αυτά αδυνατούν να αποπληρωθούν. Οι αυξήσεις στα επιτόκια, η εκτίναξη του πληθωρισμού, το ακριβό κόστος ζωής και το νέο πακέτο φορολογικών μέτρων  επιβαρύνουν μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες. Η αδυναμία αποπληρωμής δανείων έχει αυξήσει κατά 25% τις κατασχέσεις ακινήτων και ΙΧ, ενώ οι αυξήσεις μισθών και συντάξεων κάτω πληθωρισμού έχει άμεσες συνέπειες στην παραγωγή και κατανάλωση. Η οικονομική στενότητα δεν αποκλείεται να οδηγήσει και σε απώλειες θέσεων εργασίας και επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης.

Η ελληνική οικονομία δεν κινδυνεύει από τραπεζικό κραχ, αλλά από τις παθογένειες στην διαστρέβλωση του υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά, την εκτίναξη του δημόσιου χρέους που μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2008 άγγιξε τα 251,945 δισ. ευρώ, την εισοδηματική πολιτική λιτότητας και τον ελλιπή σχεδιασμό προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.

Οι ισχυρές τράπεζες της Ελλάδας

financial timesΣύμφωνα με τους Financial Times οι πέντε πιο ισχυρές τράπεζες της Ελλάδας είναι η Alpha Bank, η MIG, η Πειραιώς, η EFG Eurobank και η Εθνική Τράπεζα

•  Alpha Bank: Με καθαρά κέρδη 850 εκ ευρώ για το 2007 διαθέτει μεγάλη ρευστότητα, ενώ δραστηριοποιείται στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, κυρίως στη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία και την Αλβανία. Πρόσφατα η Alpha Bank εξαγόρασε το 90% των μετοχών της ουκρανικής OJSC Astra Bank, ενώ σύναψε στρατηγική συμμαχία με την αραβική Paramount Services Holding, πωλώντας το 4% των μετοχών της.
•  MIG: Προ ημερών  ανακοίνωσε αύξηση μαμούθ του μετοχικού κεφαλαίου κατά  5 δις ευρώ, που εξυπηρετεί τους στόχους του business plan για επέκταση των δραστηριοτήτων του ομίλου στην Ανατολική Ευρώπη. Η MIG επενδύει  ήδη στην Σερβία στον τομέα του Real Estage, ενώ το καλοκαίρι εξαγόρασε το 49,99% της  κροατικής Sunce Koncen που δραστηριοποιείται στον τουριστικό κλάδο. Για το πρώτο τρίμηνο του 2008 τα ενοποιημένα κέρδη ανήλθαν σε  210,1 εκ ευρώ (μετά από φόρους). Στον όμιλο ανήκει η εταιρεία Vivartia που κατέχει ηγετική θέση στο κλάδο τροφίμων και ποτών σε όλη την Ευρώπη.
  • Τράπεζα Πειραιώς:  Η κερδοφορία του ομίλου ανήλθε στα 503 εκ ευρώ για το 2007, ενώ για το 2008 προβλέπονται κέρδη άνω των 600 εκ ευρώ. Ο τραπεζικός όμιλος με διεθνή αναγνώριση, έχει παρουσία 9 χώρες του εξωτερικού, όπως στη  Ρουμανία  μέσω της Piraeus Bank Romania S.A, στην Ουκρανία μέσω της εξαγοράς της International Commerce Bank και στην Κύπρο με την Τράπεζα Πειραιώς Κύπρου και την εξαγορά της Arab Bank Κύπρου.
  • Eurobank EFG: Για το πρώτο εξάμηνο του 2008 τα καθαρά κέρδη (μετά από φόρους) ανήλθαν σε 436εκ εκ ευρώ, υψηλότερα κατά 7% σε ετήσια βάση. Ο όμιλος δραστηριοποιείται στην Πολωνία (με 118 καταστήματα), στην Ουκρανία με την εξαγορά της Universal Bank και  μέσω δικτύου καταστημάτων και επιχειρηματικών κέντρων που μέχρι το τέλος του 2008 θα ξεπεράσουν τα 100, στην Τουρκία με επενδύσεις 470 εκ ευρώ , στην Βουλγαρία και τη Σερβία με επενδύσεις 320 και 360 εκ ευρώ αντίστοιχα. Τα κέρδη από τη «Νέα Ευρώπη» άγγιξαν τα 72,6 εκ ευρώ για το 2007 χωρίς να υπολογίζονται τα κέρδη από τις επενδύσεις σε Πολωνία και Ουκρανία.
  • Εθνική Τράπεζα: Σε 835 εκ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του Ομίλου της ΕΤΕ το 1ο εξάμηνο του 2008, ενώ υψηλή κερδοφορία   σημείωσε και το δίκτυο της τουρκικής Finansbank που ανήλθε στα 238 εκ ευρώ. Τα έσοδα από τις επενδύσεις στην ΝΑ Ευρώπη άγγιξαν τα 107 εκ ευρώ. Η Εθνική Τράπεζα διαθέτει τη μεγαλύτερη ρευστότητα με καταθέσεις που ξεπερνούν τα 63,9 δις ευρώ για το 1ο  εξάμηνο. Η Εθνική ετοιμάζει προσφορά για εξαγορά της αιγυπτιακής  Banque du Caire και επενδύσεις 1,5 δις ευρώ για τη Ρωσία.

Τραπεζικά Deals

vgenopoulosΣε περιόδους οικονομικής ύφεσης, παρουσιάζονται οι καλύτερες επενδυτικές ευκαιρίες, όπως σημειώνουν οι αναλυτές της αγοράς. Η κίνηση του Ανδρέα Βγενόπουλου για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, προετοιμάζει το πεδίο για «φιλικές» προσεγγίσεις. Ο μεγαλομέτοχος της Mig φωτογραφίζει εμμέσως την Alpha Bank, χρησιμοποιώντας ρήση Κωστόπουλου «στην Ελλάδα δεν χωρούν πάνω από 2,5 τράπεζες». Οι στρατηγικές συμμαχίες και η διεύρυνση του κύκλου των ελληνικών τραπεζών, κρίνονται απαραίτητες προϋποθέσεις όχι μόνο για να ξεκαθαρίσει το ελληνικό τραπεζικό τοπίο, αλλά και για να υλοποιηθούν τα φιλόδοξα  business plan των τραπεζών για τα επόμενα χρόνια.

 

kolonaki-press.com

 

Σχόλια

10/10 00:07  kalko
Πλεονεκτεσ????????
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις