STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


...Το τέλος της εποχής ...
1077 αναγνώστες
Κυριακή, 12 Οκτωβρίου 2008
08:30

                                                              http://www.pic4ever.com/images/63izs7n.gif              

Xatzidakis_analysis.jpgτου Μάνου Χατζηδάκη* -Με απώλειες 15,43% έκλεισε την εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης ο οποίος διαμορφώθηκε την Παρασκευή στις 2.372,09 μονάδες.Παράλληλα οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 12% και διαμορφώθηκαν στα 317 εκ. ευρώ ενώ παρατηρήθηκαν εκροές 14,96 εκ. ευρώ ανεβάζοντας τις συνολικές εκροές στα 178,04 εκ. ευρώ από την αρχή του έτους.
Ο πανικός είναι πλέον το κυρίαρχο συναίσθημα στις αγορές. Η αδυναμία των αμερικανικών τραπεζών να πείσουν για την αξιοπιστία τους έχει πλέον πάρει διαστάσεις που ξεπερνούν τα όρια του Αμερικανικού χρηματοοικονομικού συστήματος και διαχέονται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της παγκόσμιας οικονομίας. Οι αγορές έχουν «σκάσει» όχι με τον τρόπο που γνωρίζαμε έως τώρα αλλά με έναν αργό τρόπο όπως περίπου εκδηλώνεται μια θανατηφόρα επιδημία. Η εξάπλωση της καταστροφής και το μέγεθος της είναι τέτοιο που μπορούμε πλέον να μιλάμε για μηδενισμό του συστήματος, για αλλαγή των μεταβλητών που προσδιόριζαν πλέον τις οικονομίες και τις αγορές. Η μόχλευση, το εργαλείο το οποίο χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον την προηγούμενη πενταετία για να χρηματοδοτηθούν εξαγορές, επενδυτικά σχήματα αλλά και η ανάπτυξη μέσω της προσφοράς χρήματος σε ιδιώτες και καταναλωτές, έχει γυρίσει μπούμερανγκ στην παγκόσμια οικονομία αφού πλέον οι καλύψεις των δανείων δεν επαρκούν ή δεν υπάρχουν. Η πτώση των καλύψεων οδήγησε στην εκποίηση μετοχών, ομολόγων, εμπορευμάτων, ναύλων ή οποιασδήποτε αξίας είχε αγορά για να διαπραγματευθεί. Η αδυναμία εξεύρεσης πρόθυμων αγοραστών σε θεωρητικές αξίες σε σύνθετα αξιόγραφα οδήγησε στις απομειώσεις. Η έλλειψη κεφαλαίων για να ξαναρχίσει το σύστημα να λειτουργεί μας οδήγησε στο τώρα. Η αρχικοποίηση (restart) είναι το πρόβλημα που καλείται να λύσει σήμερα η αμερικανική οικονομία. Όλα τα υπόλοιπα είναι απλές παρενέργειες: Έλλειψη εμπιστοσύνης, πανικός, φόβος, αναμονή.
Η απαξίωση και ο πανικός χαρακτηρίζουν τους πυθμένες όπως ο ενθουσιασμός και οι υπερβολές χαρακτηρίζουν τις κορυφές. Ίσως είμαστε πολύ κοντά στο τέλος αυτής της επώδυνης για τις οικονομίες κατάστασης η οποία θα λειτουργήσει εξυγιαντικά στο σύστημα αφού είναι σαφές ότι το περιβάλλον θα διαπνέεται από συντηρητισμό, οι κανόνες θα είναι πολύ πιο αυστηροί και η εποπτεία άμεση και προληπτική. Ο δρόμος αυτός φαίνεται ότι θα είναι μακρύς και δύσκολος αφού οι παρενέργειες της κρίσης στις οικονομίες του πλανήτη δεν έχουν ακόμα αποτυπωθεί στην πραγματική οικονομία. Όπως και να έχει η κρίση του 2008 σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής και ενός τρόπου αντίληψης της οικονομίας μέσα από την ελεύθερη λειτουργία της αγοράς. Είναι τα δίδακτρα μια τοξικής αλαζονείας και ένα ακριβό μάθημα που θα στοιχίσει σε αλλαγές ισορροπιών ανάμεσα σε πολυεθνικές, κράτη και Ηπείρους.
Τεχνικά η αγορά έφθασε ταχύτατα στην περιοχή των 2.200 μονάδων διασπώντας και το κανάλι εύρους που η αγορά διατηρούσε από την αρχή του έτους. Η επιτάχυνση ήταν αναπόφευκτη και η αύξηση της προσφοράς από την συστημική πίεση διόγκωσε τις επιμέρους απώλειες με αποτέλεσμα να παρατηρούνται πρωτοφανείς υποτιμήσεις σε μακροχρόνιες πλέον χρονοσειρές. Ακόμα και σε μηνιαίο επίπεδο η πτώση της αγοράς έχει βυθίσει τους ταλαντωτές σε νέα επίπεδα υποτίμησης ενώ και οι δείκτες μεταβλητότητας (VIX) κινούνται σε ακραίες τιμές. Όλα αυτά υποδηλώνουν μια ιδιαίτερα αρνητική κατάσταση όπου η ανοδική αντίδραση είναι θέμα χρόνου. Στην αντίδραση αυτή η δομή και η ένταση των συναλλαγών θα προσδιορίσουν το αν οι ακραίες τιμές που προσεγγίζει αυτή την περίοδο η αγορά θα είναι ο τελικός πυθμένας ή μια προσωρινή στάση. Η μεταβλητότητα και στην άνοδο θα είναι σημαντική και λόγω των υποτιμήσεων σε θεμελιώδες και τεχνικό επίπεδο εκτιμούμε ότι θα δώσει καλές ευκαιρίες για βραχυπρόθεσμες κινήσεις σε ποιοτικές μετοχές.

Μάνος Χατζηδάκης
Υπ. Επενδυτικής Στρατηγικής
Πήγασος Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ
2008-10-11

http://www.pegsec.gr/

Σχόλια

12/10 08:42  studio111
Καλημερα και Καλη Κυριακη !
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις