STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


Σχέδιο Μπράουν για την Ευρώπη Μοντέλο 14 σημείων για την αντιμετώπιση της κρίσης
867 αναγνώστες
Κυριακή, 12 Οκτωβρίου 2008
21:35

Σχέδιο 14 σημείων για την αντιμετώπιση της κρίσης, βασισμένο στα πρότυπα του σχεδίου του βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν, αποφάσισαν στο Παρίσι οι Ευρωπαίοι ηγέτες.
Μεταξύ άλλων, το σχέδιο στο οποίο κατέληξαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ομάδας των χωρών της Ευρωζώνης (Eurogroup), προβλέπει την εγγύηση λειτουργίας των τραπεζών, την εξασφάλιση ρευστότητας στη διατραπεζική αγορά και τη μερική κρατικοποίηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Το ακριβές ποσό που θα διαθέσει η κάθε χώρα θα γίνει γνωστό μέχρι την Τετάρτη.

Μεταξύ άλλων, στο ενιαίο σχέδιο των 14 σημείω περιμβάνεται η  παροχή κρατικών εγγυήσεων πενταετίας στον διατραπεζικό δανεισμό για την ενίσχυση της ρευστότητας, η ανταλλαγή «τοξικών» κεφαλαίων με κρατικά ομόλογα και μια σειρά από άλλες παρεμβάσεις για τη στήριξη του συστήματος και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Η εφαρμογή του σχεδίο θα γίνει μέχρι το τέλος του 2009 υπό την αυστηρή εποπτεία των αρχών της κάθε χώρας.

«Οι κυβερνήσεις επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους να αποφύγουν κάθε χρεοκοπία ιδρυμάτων συστημικώς σημαντικών μέσω των κατάλληλων μέσων, συμπεριλαμβανομένης
και της αναδιάρθρωσης των κεφαλαίων τους», αναφέρεται στο κείμενο. «Κατά τον τρόπο αυτό, θα φροντίσουμε τα συμφέροντα των φορολογουμένων» καταλήγει.

Το σχέδιο των ηγετών της Ευρωζώνης βασίζεται στο αντίστοιχο σχέδιο που παρουσίαζε και εφαρμόζει ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, ο οποίος και παρευρέθηκε στη σύνοδο κορυφής του Παρισιού. Στόχος είναι να επανακτηθεί η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα αλλά και να «ανοίξουν οι κάνουλες» της ρευστότητας στη διατραπεζική αγορά. Ουσιαστικά, το κράτος εγγυάται την παροχή ρευστότητας στο σύστημα, εξασφαλίζοντας διαθέσιμα κεφάλαια για τις τράπεζες. Παράλληλα, εγγυάται τις καταθέσεις αλλά και το δανεισμό, με στόχο να επανέλθει η λειτουργία της οικονομίας στα δεδομένα που ίσχυαν πριν από την κρίση.

Μέχρι την Τετάρτη το ακριβές ποσό
Οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να προσδιορίσουν «μέχρι την Τετάρτη» το ποσό που θα χορηγήσει η καθεμιά από αυτές στο σχέδιο διάσωσης του τραπεζικού συστήματος που αναμένεται να ανακοινωθεί αργότερα σήμερα, μετά τη λήξη της έκτακτης συνόδου των χωρών της ευρωζώνης, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Ντιντιέ Ρέιντερς, στο περιθώριο των συνομιλιών. «Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα είναι κάθε χώρα να ορίσει το ποσό που θέλει να προσφέρει. Αυτό θα πρέπει να γίνει μέχρι την Τετάρτη», είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους.
Τα ποσά αυτά αφορούν τόσο τα χρήματα που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την αναδιάρθρωση του κεφαλαίου των τραπεζών αλλά και εκείνα που θα χρησιμοποιηθούν για την εγγύηση των διατραπεζικών συναλλαγών. Σύμφωνα με το Βέλγο υπουργό οι ηγέτες των «15» συμφώνησαν να παράσχουν εγγυήσεις για να βοηθήσουν τη ρευστότητα των τραπεζών και θα προχωρήσουν στην αναδιάρθρωση των κεφαλαίων όποιας τράπεζας το χρειαστεί. Πρόσθεσε ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα ανακοινώσουν τις επόμενες ημέρες τι είδους βοήθεια θα προσφέρουν στο δικό τους οικονομικό τομέα και πρόσθεσε ότι ελπίζει να δει αλλαγές στους λογιστικούς κανόνες σύντομα.
«Πιστεύω ότι θα υπάρξει απόψε μια συμφωνία στην ευρωζώνη, ελπίζω ότι την ερχόμενη Τετάρτη για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, πάνω σε δύο αρχές: δέσμευση για χορήγηση κεφαλαίων όταν χρειάζεται και δέσμευση για κρατικές εγγυήσεις όταν πρέπει να υπάρξει ρευστότητα», υπογράμμισε.
«Πιστεύω ότι εάν όλες οι χώρες ανακοινώσουν το ποσό δεν θα έχουμε ένα πραγματικό ευρωπαϊκό ταμείο αλλά θα γνωρίζουμε σε κάθε περίπτωση τι ποσά
διαθέτουμε για την ανόρθωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος» πρόσθεσε ο Βέλγος υπουργός.

Αύριο οι κρατικοποιήσεις στη Βρετανία

Σημειώνεται ότι αύριο η βρετανική κυβέρνηση θα πάρει αύριο τον πλειοψηφικό έλεγχο δύο από τις μεγαλυτέρες τράπεζες της χώρας, των Royal Bank of Scotland (RBS) και Halifax Bank of Scotland (HBOS), καθώς και σημαντικά μερίδια στις Lloyds TSB και Barclays, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Sunday Times
».

Συνολικά, σύμφωνα με το σχέδιο Μπράουν, η βρετανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ενισχύσει ως και με 50 δισεκατομμύρια στερλίνες (64 δισεκατομμύρια ευρώ) τις τράπεζες της χώρας για να υποστηρίξει μια αύξηση των ιδίων κεφαλαίων τους, τα οποία εγγυώνται τη σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής, ο βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα θα αποκατασταθεί», προσθέτοντας ότι «οι αποφάσεις που θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες θα έχουν επιπτώσεις για τα επόμενα τρία χρόνια».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαροζο, δήλωσε ότι τα συμπεράσματα των συνομιλιών της Κυριακής θα αποτελέσουν την βάση για τη συνάντηση των «27» την επόμενη Τετάρτη στις Βρυξέλλες.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=41&nid=1403831

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις