STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


Software: 'Οδηγείστε' τους drivers σωστά!
893 αναγνώστες
Σάββατο, 18 Οκτωβρίου 2008
10:38

Πανέμορφο Theme για τα Windows Vista!!!!!!!!

ΔΙΚΟ ΣΑΣ:

http://rapidshare.com/files/136645740/Vista_Black_for_Vista.rar

                  ...Ο «Στρατηγός» της Πειραιώς ...!

Της Λίας Παναγιά

sallasΓια άλλη μια χρονιά ο Πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας  βρίσκεται πρωταγωνιστής των εξελίξεων , δικαιολογώντας τον τίτλο του «Στρατηγού» που του έχουν αποδώσει οι ίδιοι οι ανταγωνιστές του. Σε μια περίοδο γενικευμένης οικονομικής κρίσης που πλήττει το τραπεζικό κλάδο παγκοσμίως, η εξαγορά του 26,62% της Proton Bank από την τράπεζα Πειραιώς, δεν αποτέλεσε έκπληξη για τους καλά διαβασμένους της αγοράς. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που ο Μ. Σάλλας φέρνει εις πέρας ένα φιλόδοξο project. Όταν στις αρχές τις δεκαετίας του 90, ο ίδιος έπαιρνε στα χέρια του την ζημιογόνα Πειραιώς, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί την σημερινή ανάδειξη της σε ένα από τα ισχυρότερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με διεθνή αναγνώριση.

Από καθηγητής «φαινόμενο» του ελληνικού τραπεζικού συστήματος

Γιος Μικρασιάτη, ο Μιχάλης Σάλλας  είχε έντονη πολιτική δράση στα χρόνια της δικτατορίας. Από το 1983 ξεκίνησε την ακαδημαϊκή θητεία του στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, διδάσκοντας οικονομετρία.  Διετέλεσε Πρόεδρος της ΕΤΒΑ, ενώ ανέλαβε νευραλγικά πόστα στο Δημόσιο τομέα, με κορυφαία τη θητεία του ως Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Εμπορίου με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αποσπώντας τις καλύτερες εντυπώσεις για την αντίληψη του γύρω από την λειτουργία των αγορών. Το 1991 αποφασίζει να αποσυρθεί από την πολιτική και να ξεκινήσει την πετυχημένη επιχειρηματική πορεία του, που τον ανέδειξε σήμερα σε ισχυρό παράγοντα των χρηματοπιστωτικών οργανισμών.

Ο Μιχάλης Σάλλας βρισκόταν πάντα ένα βήμα μπροστά, προλαβαίνοντας και καθορίζοντας σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις. Το 1991 η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχώρησε στην πρώτη ιδιωτικοποίηση τράπεζας. Η Πειραιώς είχε  10 μόλις καταστήματα και μερίδιο αγοράς που δεν ξεπερνούσε το ποσοστό του 0,2%.  Ο Μ. Σάλλας κατάφερε να πείσει τότε μια ομάδα επιχειρηματιών (Φουρλής, Μπήτρος, Δασκαλαντωνάκης κ.α) προχωρώντας στην εξαγορά  της ζημιογόνου τράπεζας. Από τότε η Πειραιώς πρωταγωνιστεί  σε μια σειρά ιδιωτικοποιήσεων και στη διαμόρφωση του τραπεζικού τοπίου στην Ελλάδα.

Η Πειραιώς μάρκαρε στενά τις τράπεζες Κρήτης και την Ιονική, όταν ξεκίνησε η διαδικασία των ιδιωτικοποιήσεων  και βρέθηκε πάλι μπροστά  στην εξαγορά της πρώτης τράπεζας που αποκρατικοποίησε η κυβέρνηση Σημίτη, με την απόκτηση της Τράπεζας Μακεδονίας-Θράκης. Ακολούθησε μια σειρά εξαγορών της τράπεζας Nat West, της Xios Bank και  της κρατικής ΕΤΒΑ. Το 1997 ο Μιχάλης Σάλλας προσθέτει στην επιχειρηματική ομάδα του Κ Αγγελόπουλο της Χαλυβουργικής, καταφέρνοντας «βγάλει εκτός παιχνιδιού» ακόμα δύο ξένες τράπεζες την  Chase Manhattan και την Credit Lyonnais, ενώ το 2002 συνάπτει στρατηγική συμμαχία με τον διεθνή τραπεζο-ασφαλιστικό όμιλο ING.  Το κρατικό μονοπώλιο έχει σπάσει αναδεικνύοντας δύο ισχυρούς άντρες τον Μιχάλη Σάλλα και τον Γιάννη Κωστόπουλο Πρόεδρο της Τράπεζας Πίστεως. Η Πειραιώς σήμερα αποτελεί πρότυπο παράδειγμα επιτυχημένων συγχωνεύσεων τόσο σε λειτουργικό όσο και οργανωτικό επίπεδο, δημιουργώντας πρωτοπόρες υπηρεσίες. Το 2000 η Πειραιώς δημιούργησε  ένα πλήρες τραπεζικό σύστημα ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης (internet, mobile, phone, call center και ΑΤΜ), προλαβαίνοντας τους εγχωρίους ανταγωνιστές της τραπεζικής αγοράς.

Τραπεζικός πόλεμος

vgenopoulos«Κάθε 3 χρόνια δημιουργείται και μια ακόμη Πειραιώς» υποστηρίζουν οι παράγοντες της αγοράς. Η άνοδος της τράπεζας έφερε τον Μιχάλη Σάλλα σε σύγκρουση με τους ομίλους Λάτση και Κωστόπουλου. Τα τελευταία δύο χρόνια παρουσιάζεται ιδιαίτερη κινητικότητα στο παιχνίδι συγκεντρωτισμού των τραπεζών. Η Πειραιώς, η Alpha και η Eurobank έχουν προχωρήσει σε επαναγορά ιδίων μετοχών για  την δημιουργία αποθέματος, με στόχο επιθετικές εξαγορές  που θα ανατρέψουν τις ισχύουσες ισορροπίες και θα οδηγήσουν στη δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων.

Αν και την περίοδο αυτή αποκλείονται οι επιθετικές κινήσεις μεταξύ Πειραιώς και Marfin λόγω του moratorium που έχουν υπογράψει οι δύο όμιλοι, ωστόσο Μ.Σάλλας και Α.Βγενόπουλος  συγκρούστηκαν το 2007, με αφορμή τις επιθετικές κινήσεις των δύο τραπεζών. Ακολούθησε μιντιακός πόλεμος ανακοινώσεων με την μία τράπεζα να ανακοινώνει την εξαγορά της άλλης. Ο Μιχάλης Σάλλας μόλις πληροφορήθηκε την πρόθεση της Marfin για εξογορά της Πειραιώς, αιφνιδίασε καταθέτοντας πρώτος πρόταση εξαγοράς,  βγαίνοντας νικητής στην διαμάχη για την τράπεζα Κύπρου.  Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Κύπρου  επέβαλε πρόστιμο 10.000 λιρών στην Marfin και έκρινε άκυρη την δημόσια πρόταση εξαγοράς.

Το διάστημα αυτό οι φήμες θέλουν την Πειραιώς και την Εθνική ένα βήμα πριν την σύναψη στρατηγικής συμμαχίας, με το Μιχάλη Σάλλα να πρωταγωνιστεί και πάλι στις εξελίξεις.

Φιλόδοξα business plan

pireosΗ τράπεζα Πειραιώς έχει επεκταθεί σε 9 χώρες του εξωτερικού, ενισχύοντας την παρουσία της στις χώρες της Αν. Ευρώπης , όπως στη  Ρουμανία  μέσω της Piraeus Bank Romania S.A και στην Ουκρανία μέσω της εξαγοράς της International Commerce. Η κερδοφορία του ομίλου ανήλθε στα 503 εκ ευρώ για το 2007, ενώ για φέτος προβλέπονται κέρδη άνω των 600 εκ ευρώ. Σύμφωνα με το business plan της εταιρείας, ο Όμιλος μέχρι το τέλος του 2010 θα αυξήσει το ενεργητικό του στα 80 δις ευρώ, από τα 40 δις που ανέρχεται σήμερα. Η Πειραιώς με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 1,3 δις ευρώ μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο για επιθετική εξαγορά, ενώ με την πρόσφατη εξαγορά του 26,62% του μετοχικού κεφαλαίου της Proton Bank διεύρυνε την κεφαλαιακή της ρευστότητα κατά 200 εκ ευρώ και  στα άμεσα σχέδια είναι η ολική απορρόφηση της τράπεζας.

πηγη  http://www.kolonaki-press.com/arthrografia/

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις