STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


...Ιντερνετ -ο- θεραπεία για τους εθισμένους
1047 αναγνώστες
Δευτέρα, 20 Οκτωβρίου 2008
19:11

Της Εβελίνας Αντώναρου

internetΔεν τρώνε στο καθιερωμένο οικογενειακό τραπέζι και κλείνουν την πόρτα τους ισχυριζόμενοι ότι πάνε για ύπνο. Άλλες φορές δεν επιστρέφουν καθόλου σπίτι, με αποτέλεσμα να παραμένουν με τα ίδια ρούχα για άλλη μια μέρα. Ακόμη, δεν είναι λίγες οι φορές που δεν πάνε σχολείο, αλλά τη σκάνε για το κοντινότερο ίντερνετ καφέ.  Αυτή την κατάσταση βιώνουν σήμερα εκατομμύρια έφηβοι παγκοσμίως, οι οποίοι είναι πλήρως εξαρτημένοι από το νέο «ναρκωτικό» που λέγεται διαδίκτυο. Οι επιστήμονες χτυπούν το καμπανάκι του κινδύνου, ενώ όλο και περισσότερες κλινικές απεξάρτησης κάνουν την εμφάνισή τους για τη θεραπεία των βιντεο-μανιακών.

Κλινικές απεξάρτησης από το διαδίκτυο παγκοσμίως
Στην Ευρώπη, το πρώτο κέντρο απεξάρτησης από το ίντερνετ, ιδρύθηκε το 2003 στο Μπολτενχάγκεν της Βόρειας Γερμανίας. Σε ένα ήρεμο περιβάλλον μακριά από τον πειρασμό της οθόνης ενός υπολογιστή, τα παιδιά  συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα τεσσάρων εβδομάδων, που σκοπό έχει να αναδείξει και άλλους τρόπους ψυχαγωγίας. Μια από τις πρώτες εξειδικευμένες κλινικές για θεραπεία του εθισμού στα video games άρχισε να λειτουργεί το 2006 και στην Ολλανδία, ως απάντηση στην αυξανόμενη ζήτηση θεραπείας τόσο από έφηβους όσο και από τους γονείς τους. Οι ιδρυτές της έκριναν ότι το πρόβλημα εθισμού στους υπολογιστές έχει πάρει απρόβλεπτες διαστάσεις και έτσι αποφάσισαν να την αντιμετωπίσουν πλέον ιατρικώς. Το πρόγραμμα θεραπείας διαρκεί από έξι μέχρι και οκτώ εβδομάδες, ενώ οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά. Οι εθισμένοι στο ίντερνετ και συγκεκριμένα στα βιντεοπαιχνίδια, παρουσιάζουν έντονα προβλήματα υγείας αλλά και σοβαρές ψυχολογικές μεταπτώσεις, τονίζουν θεραπευτές της κλινικής του Άμστερνταμ. Κάποιοι μάλιστα, χρησιμοποιούν ακόμη και τονωτικά για να μείνουν άγρυπνοι, προσθέτουν. Την πρωτοβουλία της ολλανδικής πρωτεύουσας ακολούθησαν και οι ΗΠΑ. Η πρώτη μονάδα ξεκίνησε στο Ιλινόις, όχι όμως τόσο για εξαρτημένους στα παιχνίδια όσο στις αγορές μέσω διαδικτύου αλλά και στα chat rooms. «Οι άνδρες που νοσηλεύουμε», υποστηρίζει η θεραπεύτρια Κολίν Μούρ, «υποφέρουν από εξάρτηση στο τζόγο, στα παιχνίδια και στην πορνογραφία που διακινείται μέσω διαδικτύου». Και στην Κίνα όμως, το πρόβλημα της εξάρτησης των νέων από το διαδίκτυο χρόνο με το χρόνο γίνεται ολοένα και πιο έντονο. Το 2004 στην επαρχία Ντασίνγκ, θα ιδρυθεί μια ανάλογη κλινική, με μια ειδοποιό ωστόσο διαφορά. Οι νέοι που θα νοσηλευτούν δεν θα μάθουν εναλλακτικούς τρόπους διασκέδασης, ώστε να ξεφύγουν από τη μανία του διαδικτύου, αλλά θα ...; «στρατευθούν»! Καλά διαβάσατε, αφού παιδιά 14 έως και 19 ετών περνάνε από μια στρατιωτικού τύπου εκπαίδευση, ώστε να ξεφύγουν από τον εθισμό στα βιντεοπαιχνίδια. Ανάλογα κέντρα λειτουργούν στη     Νότια Κορέα, τη Γαλλία, την Πενσιλβάνια αλλά και σε αρκετές ακόμη χώρες ανά τον κόσμο.internet

Κλινικές απεξάρτησης και στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα το φαινόμενο της εξάρτησης των νέων από το ίντερνετ εντείνεται αρκετά τα τελευταία χρόνια. Γι' αυτό τόσο στην Αθήνα όσο και στην επαρχία, δεν είναι λίγοι οι γονείς που καταφεύγουν στις ειδικές μονάδες θεραπείας με σκοπό να βοηθήσουν τα παιδιά τους . Στην Αθήνα, το νοσοκομείο Παίδων και συγκεκριμένα η Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β΄ Παιδιατρικής κλινικής δέχεται νέους που έχουν εθιστεί στο διαδίκτυο. Ούτε ένα, ούτε δέκα αλλά 40 παιδιά, από 10 έως και 17 ετών, παρακολουθούνται και στη μονάδα εφηβικής υγείας της Β' παιδιατρικής κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Δ. Καφετζή. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι πολλά παιδιά είχαν ήδη φτάσει σε επίπεδα υπερβολικής χρήσης, ενώ άλλα εγκατέλειπαν το σχολείο τους και τις αγαπημένες τους δραστηριότητες για να μην χάσουν ούτε ένα λεπτό μπροστά από την οθόνη. Και στη Θεσσαλονίκη όμως, έχει ανοίξει τις πύλες του το πρώτο ψυχιατρικό ιατρείο για παιδιά εθισμένα στο διαδίκτυο, αποσκοπώντας να βοηθήσει όλους όσους αντιμετωπίζουν ανάλογο πρόβλημα.

 

 

 

kolonaki-press.com

Σχόλια

20/10 19:30  studio111
Πάει ένας μπρατσαράς στο μπαρ και λέει άγρια του μπάρμαν: Πιάσε ένα ουίσκι, αλλιώς... Εντάξει, εντάξει ρε φίλε...Θα στο δώσω. Μην αρπάζεσαι!
Ξαναπάει ο ίδιος την επόμενη μέρα.
- Πιάσε ένα ουίσκι, αλλιώς...
- Εντάξει, εντάξει ρε φίλε! Θα στο δώσω. Μην αρπάζεσαι!
Ξαναπάει και πάλι την επόμενη μέρα.
- Πιάσε ένα ουίσκι, αλλιώς...
- Θα στο δώσω, χαλάρωσε!
Την τέταρτη μέρα ξαναπάει ο ίδιος:
- Πιάσε ένα ουίσκι, αλλιώς...
- Ε, και αλλιώς τί; λέει αγανακτισμένος ο μπάρμαν.
- Αλλιώς δως μου μία τεκίλα.
20/10 19:35  Capital
Τo blog φεύγει από τη homepage για μια εβδομάδα.
20/10 19:56  studio111
Ευχαρηστω...!
20/10 20:27  haros
τι εκανες παλι ρε τρελλοκομειο και σε βαλαν καραντινα??
20/10 22:33  studio111
Ένας γύφτος αγοράζει οικόπεδο δίπλα από το σπίτι ενός γιατρού. Φωνάζει λοιπόν ένα μηχανικό και τον βάζει να του κτίσει ένα ίδιο ακριβώς σπίτι. Όταν τελείωσε το σπίτι του ο γύφτος...βγαίνει στο μπαλκόνι και φωνάζει το γιατρό.
- Γιατρέ
- γιατρέ!
- Τι είναι ρε παλιόγυφτε; του λέει ο γιατρός
- Να του λέει ο γύφτος εσύ μπορεί να μην με χωνεύεις αλλά εγώ είμαι ίδιος με σένα γιατί έχουμε το ίδιο σπίτι!
- Αποκλείεται του λέει ο γιατρός γιατί δεν έχουμε τα ίδια έπιπλα... Σκυλιάζει ο γύφτος παραγγέλνει τα ίδια ακριβώς έπιπλα με του γιατρού και ξαναβγαίνει στο μπαλκόνι
- Γιατρέ
- γιατρέ ίδιο σπίτι έχουμε ίδια έπιπλα είμαι ίδιος με σένα.
- Τι λες ρε παλιόγυφτε του λέει ο γιατρός έχουμε το ίδιο αυτοκίνητο;; και του δείχνει μια πολυτελή MERCEDES που είχε στο γκαράζ. Σκυλιάζει ο γύφτος βάζει γραμμάτια παίρνει δάνεια και αγοράζει μια ακριβώς ίδια MERCEDES και βγαίνει πάλι στο μπαλκόνι.
- Γιατρέ
- γιατρέ!
- Τι θες ρε παλιόγυφτε; του λέει ο γιατρός
- Είμαι ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ από σένα!
- Γιατί ρε; του λέει ο γιατρός
- Να του λέει ο γύφτος έχουμε ίδιο σπίτι ίδια έπιπλα και ίδιο αυτοκίνητο συμφωνείς;
- Συμφωνώ αλλά από που και ως που είσαι καλύτερος από μένα; του λέει ο γιατρός
- Γιατί εγώ έχω γείτονα γιατρό ενώ εσύ έχεις γείτονα ΓΥΦΤΟ!
21/10 02:54  Capital
Επίσης, προκειμένου να επανέλθει το blog σας θα πρέπει να αφαιρέσετε οποιεσδήποτε προσθήκες ανοίγουν pop-up ή άλλες παραπομπές που θα μπορούσαν να παραπλανήσουν ή να βλάψουν χρήστες.
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις