STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


Ο ΓΔ «κοιτάζει» πια την περιοχή των 1.462 μονάδων ...!
918 αναγνώστες
Σάββατο, 25 Οκτωβρίου 2008
11:16

Xatzidakis_analysis.jpg                     http://www.pic4ever.com/images/63izs7n.gif      

του Μάνου Χατζηδάκη* - Με απώλειες 18,37% έκλεισε την εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης ο οποίος διαμορφώθηκε την Παρασκευή στις 1.728,49 μονάδες.Από την αρχή του μήνα οι απώλειες έχουν προσεγγίσει το 40% ενώ η αγορά διέσπασε με ιδιαίτερη άνεση τις 2.000 μονάδες.Παράλληλα οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές μειώθηκαν κατά 6% και διαμορφώθηκαν στα 309 εκ. ευρώ ενώ παρατηρήθηκαν εκροές 9,6 εκ. ευρώ ανεβάζοντας τις συνολικές εκροές στα 197,3 εκ. ευρώ από την αρχή του έτους.


Το πάρτι των πωλητών συνεχίστηκε με αμείωτο ρυθμό για μια ακόμα εβδομάδα κάνοντας ακόμα πιο επίπονες τις ετήσιες απώλειες των μετοχών στο ΧΑ. Η αγορά δείχνει απονευρωμένη, αδύναμη να βγάλει μια αντίδραση ενώ για τα επιχειρηματικά νέα δεν υπάρχει καν η διάθεση να γίνουν αντικείμενο ανάλυσης. Κυρίαρχο συναίσθημα είναι ο πανικός, η αίσθηση της επιβίωσης για την επόμενη ημέρα και η διατήρηση του κεφαλαίου.

Άλλοθι της αρνητικής εικόνας στο ΧΑ παραμένει η τάση των ξένων αγορών και η κοινή συμπεριφορά των επενδυτικών κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται στις αγορές. Πέρα όμως από την πτώση στο εξωτερικό η Ελληνική αγορά θα μπορούσε να είχε επιτύχει υψηλότερο συσχετισμό στις αποδόσεις της με τα άλλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια αν η ποιότητα αυτών των επενδυτικών κεφαλαίων ήταν καλύτερη. Αυτή η παράμετρος έχει οδηγήσει σε απώλειες ρεκόρ 66% από την αρχή του έτους και σχεδόν 40% από την αρχή του μήνα. Αποδόσεις αυτού του βαθμού τιμολογούν ιδιαίτερα αρνητικές εξελίξεις για το σύνολο της αγοράς όπως νέες χρεοκοπίες, μείωση κερδοφορίας 60% ή στασιμότητα στην ανάπτυξη της οικονομίας.


Από τεχνικής άποψης η στήριξη του μεσοπρόθεσμου καναλιού κατέπεσε με χαρακτηριστική άνεση. Η ζώνη των 1.950 - 2000 μονάδων δεν άντεξε ούτε μία συνεδρίαση και ο Γενικός Δείκτης «κοιτάζει» πια την περιοχή των 1.462 μονάδων, επίπεδο το οποίο αντιστοιχεί στα χαμηλά του 2003. Ο βαθμός υπερπώλησης έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο για τα ιστορικά δεδομένα τα οποία είναι διαθέσιμα (1980 - 2008) και αποτυπώνεται σε αποκλίσεις δεικτών, ταλαντωτές και πληθώρα επιμέρους διαγραμμάτων. Όλες αυτές οι τεχνικές υπερβολές δείχνουν φαινόμενα ανάλογα αυτών που παρατηρούμε σε φούσκες, σε περιόδους όπου η ευφορία ξεχειλίζει και η ζήτηση δημιουργεί φαινόμενα αναποτελεσματικής αγοράς.

Η αντίδραση που αναμένουμε θα είναι εξίσου σφοδρή, θα συνοδευτεί από ακρότητες και θα είναι της τάξεως των 1.000 μονάδων τουλάχιστον . Σε ότι αφορά τον χρόνο που θα εκδηλωθεί αυτή η αντίδραση, η Δευτέρα (27/10) θεωρείται καθοριστικής σημασίας ημερομηνία αφού η ένταση των πωλήσεων φαίνεται να έχει κορυφώσει από πλευράς τεμαχίων και διακυμάνσεων. Με μεγάλη πιθανότητα η συνεδρίαση της Δευτέρας ενδεχομένως να αποτελεί τον φετινό «πάτο» της αγοράς αφού όλα τα στοιχεία συγκλίνουν προς την υπερβολή: Ψυχολογία, σχέση με τα Θεμελιώδη, Τεχνική Ανάλυση. Και το επίπεδο αντίδρασης θα είναι ένα τυχαίο σημείο, απρόβλεπτο όπως και η ταχύτητα της φετινής πτώσης.

Μάνος Χατζηδάκης
Υπ. Επενδυτικής Στρατηγικής
Πήγασος Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ

 

          Το  Blogs  για μια εβδομαδα ειναι

   Στην Κατηγορια Ειδικων Χαρακτηριστικων

Σχόλια

25/10 11:59  studio111
καλημερα σας!
25/10 15:04  LAMOGIO1
Καλα σου κανανε ολο για τον Γαυρο γραφεις για τα βαζελακια τιποτα...

ΟΥΟΥΟΥΟΥΟΥΟΥ ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις