STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


ΠΑΡΑΓΩΓΑ.....Στα 106,656 εκατ. οι συναλλαγές
640 αναγνώστες
Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου 2008
10:12

 Στα 106,656 εκατ. ευρώ ανήλθε η αξία των συναλλαγών στην αγορά παραγώγων. Το συμβόλαιο λήξης Δεκεμβρίου στο δείκτη FTSE 20 διαπραγματεύεται με discount 1,06 %.

Ο δείκτης FTSE/ASE 20 έκλεισε στις 1.197,18 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 0,67%, ενώ ο δείκτης FTSE/ASE 40 έκλεισε στις 2.568,95 μονάδες με άνοδο σε ποσοστό 0,97%.

Στα ΣΜΕ στο δείκτη FTSE 20 διακινήθηκαν 14.747 συμβόλαια, αξίας 87,583 εκατ. ευρώ, με 28.087 ανοικτές θέσεις.

Στα ΣΜΕ στο δείκτη FTSE 40 δεν έγιναν συναλλαγές. Στα ΣΜΕ επί μετοχών διακινήθηκαν 20.992 συμβόλαια, αξίας 18,520 εκατ. ευρώ, ενώ το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στο ΣΜΕ επί των μετοχών της Εθνικής διακινώντας 3.843 συμβόλαια.

Στα ΣΜΕ επί της Eurobank διακινήθηκαν 990 συμβόλαια, στην Marfin Investment Group 884, στον ΟΤΕ έγιναν 1.211 συμβόλαια, στη ΔΕΗ έγιναν 2.668, στον ΟΠΑΠ έγιναν 316, στην Πειραιώς 811 συμβόλαια, στην Coca Cola έγιναν 261, στην ΕΧΑΕ έγιναν 255 συμβόλαια, στην ΓΕΚ 1.720, στην Alpha Bank 260 συμβόλαια, στην Τιτάν έγιναν 89 συμβόλαια, στην Ιντρακόμ 179, στη Marfin Popoular Bank 2.429, στη Βιοχάλκο 48, στην ΕΛΛΑΚΤΩΡ 753, στην Intralot 1.013, στην Μυτιληναίος 632, στα ΕΛΠΕ 55, στην Κύπρου 327, στην Motor Oil 83, στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο 1.360 συμβόλαια, στην Atebank 204, στη Σιδενόρ 424 και στη Μέτκα 83 συμβόλαια.
    

  .....Οι χαμένες ευκαιρίες και η επόμενη μέρα...!                             

             http://www.pic4ever.com/images/63izs7n.gif   

Έκτη σερί μέρα ανόδου χθες για τη Σοφοκλέους, μάλιστα εντυπωσιακού μεγέθους, και μπορεί πολλοί από τους επενδυτές, είτε από φόβο και ανησυχία, είτε από σχετική έλλειψη αντανακλαστικών, να μην ακολούθησαν την αντίδραση ή έστω να έχασαν μέρος της (μικρότερο ή μεγαλύτερο), μια φορά πάντως, είναι ένα γεγονός ότι το χρηματιστήριο μάνι μάνι τσίμπησε περί τις 500 μονάδες.

Και όπως λέει και η διαφήμιση, "κύριε Πρέσβη, μας… κακομαθαίνετε"! Έτσι λένε, χαριτολογώντας βέβαια, οι brokers και οι traders, όσοι τουλάχιστον "έπιασαν" κομμάτι της ανόδου. Έστω όχι όλο το εύρος της, άλλωστε, δεν είναι λίγοι όσοι εσχάτως ακούστηκαν να λένε με αγωνία, "ας κρατήσει επιτέλους η αγορά, ας πάρει λίγο τα πάνω της κάποια στιγμή, έστω και απότομα, και ας χάσουμε και 100-200 μονάδες ανόδου".

Βλέπετε, οι άνθρωποι της αγοράς ούτε που θυμούνται από πότε έχουν να δούνε μαζεμένες ανοδικές συνεδριάσεις και όπως και να το κάνουμε, αυτή η αντίδραση τους άρεσε πολύ. Δεν ξέρουν πότε θα κοπεί και για πόσο, μέχρι τώρα πάντως, την απόλαυσαν! Ίσως δε, να έχουν αρχίσει να κακομαθαίνουν με λίγες μόλις μέρες ανόδου, μετά από μήνες πτώσης, αν και με τα κέρδη ολίγων συνεδριάσεων δεν ξεχνιέται η χασούρα του προηγούμενου διαστήματος. Όμως, η αντίδραση "ζέστανε" κάπως την μέχρι πρότινος "παγωμένη" χρηματιστηριακή κοινότητα της Σοφοκλέους…

Βέβαια, φθάσαμε να κερδίζουμε 500 μονάδες και από την μία πλευρά βγήκαν πράγματα κάποια αξιόλογα κέρδη (έως και 100% βρέθηκαν να κάνουν λίγα χαρτιά, ενώ είναι ενδεικτικό ότι κάμποσες μετοχές κέρδισαν 40-60%, από την Εθνική έως τις Σωληνουργεία, Κλουκίνας, Μουζάκης, ΕΒΖ ή Sprider, για να δείξουμε το εύρος της γκάμας…). Από την άλλη βέβαια, κάποιοι επενδυτές δεν πήραν… μυρωδιά. Και δεν το λέμε με αρνητική διάθεση, αντιθέτως, εύλογα οι άνθρωποι με την παραζάλη που είχαν από τους μαζεμένους μήνες χωσίματος, δεν πρόλαβαν, ή δεν ήθελαν (λόγω έλλειψης ρευστού και ύπαρξης ανησυχιών), να συμμετάσχουν στην αντίδραση του χρηματιστηρίου.

Η οποία και είναι ένα γεγονός, όπως γεγονός είναι ότι δραστηριοποιήθηκαν εκ νέου κάποιοι παίκτες και επενδυτές. Αναφερόμαστε σε περιπτώσεις πελατών ακόμα και μικρομεσαίων ΑΧΕ που επί μήνες ήταν "παγωμένοι" και δεν έκαναν πράξη (άντε, πουλούσαν μόνο όταν έσπαζαν οι αντοχές τους), αλλά και σε κάποιους που πρόσφατα πήγαν και σε τράπεζες για να… ανοίξουν κωδικό. Βλέπετε, η πτώση 60-70% από τα περσινά υψηλά, προκάλεσε ενός είδους "σοκ" τόσο σε όσους έχασαν κεφάλαια, όσο όμως, και σε όσους δεν είχαν δραστηριοποιηθεί εσχάτως και έτυχε να βρεθούν με την όποια ρευστότητα.

Τόσο οι παλιότεροι (όσοι μπορούν και θέλουν, γιατί έχουμε δυστυχώς και περιπτώσεις επενδυτών που έχασαν το μεγάλο μέρος των κεφαλαίων τους και προς το παρόν θέλουν να απέχουν για να συνέλθουν ή περιμένουν κάποια διορθωτική κίνησης) όσο και όσοι επανεμφανίσθηκαν προσδοκούν σε διατήρηση του θετικού κλίματος. Όχι απαραίτητα σε συνέχιση του μίνι ράλι, αλλά τουλάχιστον σε μια πιο ορθολογική αποτίμηση, σε ηρεμία στις αγορές, σε παρουσίαση ευκαιριών που θα προκύψουν από τυχόν ρευστοποιήσεις, κατοχυρώσεις κερδών και διορθώσεις, σε μια εξομάλυνση.

Στοιχεία που θα αναδείξουν ποιοτικά χαρακτηριστικά, fundamentals, μερισματικές αποδόσεις και όλα όσα προσελκύουν το επενδυτικό κοινό. Γι' αυτούς αν ο δείκτης πάει 2.300 με 2.500 μονάδες ή αν θα υπάρξει ένα ξεφούσκωμα μετά την αντίδραση, ίσως να μην αποτελεί το μόνο κριτήριο εισόδου, μια και εκτιμούν ότι η αγορά βρίσκεται στα όρια αυτού που οι αναλυτές θεωρούν ως fair value, υπάρχουν μακροπρόθεσμες ευκαιρίες, ήδη έχουν χτίσει μια θέση από χαμηλότερα ή έβγαλαν κάποιες υπεραξίες. Θεωρούν δε, ότι αξίζει να κάνουν πλέον υπομονή.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν άνθρωποι του χώρου, όπως δεν αποκλείεται να κινηθούμε άμεσα προς κάπως υψηλότερα επίπεδα, ουδόλως αποκλείεται να προκύψει προσεχώς κάποια νέα υποχώρηση τιμών. Όχι μόνο ως μια απλή, αναμενόμενη από τους αναλυτές, διόρθωση τιμών, με την μορφή κατοχύρωσης θέσεων, αλλά για ένα νέο ίσως κύκλο ρευστοποιήσεων από funds και χαρτοφυλάκια που εσχάτως έκαναν "ανακωχή". Αν θα γίνει αυτό, πότε θα γίνει, τι ένταση μπορεί να έχει, ουδείς πλέον μπορεί να το προδικάσει. Εξάλλου, με όσα έχουν δει οι αγορές εσχάτως, τίποτα δεν είναι απίθανο. Έστω και αν διεθνώς τα χρηματιστήρια πατούν σαφώς καλύτερα στα πόδια τους σε σχέση με την εικόνα που είχαν μόλις προ δεκαημέρου, όταν και παρέπαιαν…


Γιώργος Παπακωνσταντίνου

http://www.axiaplus.gr/
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις