STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


...Το επικρατέστερο σενάριο θέλει την αγορά να συσσωρεύει...
975 αναγνώστες
Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου 2008
19:25

Μ. Χατζηδάκης (Πήγασος ΑΕΠΕΥ): Αποτοξίνωση της αγοράς

Με κέρδη 2,27% έκλεισε την εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης ο οποίος διαμορφώθηκε την Παρασκευή στις 2.107,10 μονάδες. Παράλληλα οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 6,3% και διαμορφώθηκαν στα 328,9 εκ. ευρώ ενώ παρατηρήθηκαν εισροές 8 εκ. ευρώ μειώνοντας τις συνολικές εκροές στα 196,7 εκ. ευρώ από την αρχή του έτους.

Το σφυροκόπημα των διακυμάνσεων συνεχίστηκε για μια ακόμα εβδομάδα σε όλες σχεδόν τις χρηματιστηριακές αγορές ανεβάζοντας την αδρεναλίνη αλλά και την κόπωση που συνεπάγεται η συνεχής έκθεση των εμπλεκομένων σε έντονες μεταβολές του Δείκτη. Από την αρχή του έτους ο Γενικός Δείκτης έχει διανύσει μια απόσταση μεγαλύτερη από 31.000 μονάδες (!!!) είτε ενδοσυνεδριακά είτε σε κλεισίματα γεγονός που δείχνει μια έντονη μεταβλητότητα στην συμπεριφορά του.

Το γεγονός αυτό μπορεί να έδωσε μεν μεγάλες ευκαιρίες κινήσεων στην αγορά και αρκετό χρήμα σε σύντομο χρονικό διάστημα σε όσους ήταν στην σωστή κατεύθυνση της τάσης από την άλλη πλευρά όμως έχει επιβαρύνει τους εμπλεκόμενους traders, κερδοσκόπους και διαχειριστές κεφαλαίων με φυσική κόπωση ανεβάζοντας του δείκτες τοξικότητας σε επικίνδυνα επίπεδα. Η κόπωση είναι αιτία σφαλμάτων, ειδικά σε μια περίοδο που το κάτω και το πάνω αφορά μεγάλες διαδοχικές κινήσεις που δεν αφήνουν περιθώρια χρονικής χαλάρωσης αφού η προεξόφληση τους γίνεται σχεδόν προσυνεδριακά αφήνοντας μικρό μόνο κομμάτι κίνησης για το υπόλοιπο της συνεδρίασης.

Η προηγούμενη εβδομάδα είχε όμως και ειδησεογραφία: Μέσα από αντίρροπες ανακοινώσεις εταιρικών - μακροοικονομικών νέων και μέτρων νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες διαφάνηκαν τις τελευταίες ημέρες διαθέσεις εξισορρόπησης των αγορών χωρίς όμως η μεταβλητότητα να περιοριστεί. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι τιμές των μετοχών και των δεικτών να μείνουν σχετικά σταθερές γύρω από ένα κεντρικό σημείο απόσβεσης κάποιων παλινδρομήσεων οι οποίες ωστόσο προκάλεσαν ζημιές σε επιθετικούς παίκτες που κινήθηκαν προς την μία ή την άλλη κατεύθυνση οι οποίοι πλέον υιοθετούν μια πιο μετριοπαθή στάση.

Άρα η αποτοξίνωση της αγοράς, το χαλάρωμα δηλαδή από τις έντονες διακυμάνσεις θα είναι ένα από τα πιο πιθανά σενάρια της επόμενης εβδομάδας, όχι μόνο γιατί οι ίδιες οι αγορές έχουν προεξοφλήσει πολλά ή στο προσκήνιο υπάρχουν και κάποια θετικά νέα αλλά πλέον το έχουν ανάγκη και οι ίδιοι οι συμμετέχοντες.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε έως τις 2.300 μονάδες, συμπληρώνοντας 675 μονάδες αντίδρασης από τα χαμηλά πριν διορθώσει προς την ζώνη των 2.000 μονάδων, επίπεδο με αυξημένη τεχνική σημασία λόγω πληθώρας σημάτων και σεναρίων που διατηρούνται σε αυτή την ζώνη. Αρχικά οι γρήγοροι κινητοί μέσοι, ο MACD και οι ταλαντωτές έχουν δώσει βραχυπρόθεσμα σήματα αγορών λίγο πιο κάτω από τις 2.000 μονάδες τα οποία διατηρούνται σε ισχύ όσο η αγορά "κρατάει τις 1.950 μονάδες" και δευτερευόντως η μακροχρόνια ανοδική τάση που πλέον δείχνει να ασκεί κάποια στήριξη στις τιμές.

Το επικρατέστερο σενάριο θέλει την αγορά να συσσωρεύει, αγοράζοντας ουσιαστικά χρόνο σε έναν τριγωνικό σχηματισμό όπου η μέγιστη διάρκεια του είναι το τέλος Νοεμβρίου. Εκτόνωση και διαφυγή προς τα πάνω βλέπει την περιοχή των 2.400 μονάδων. Εκτόνωση και διαφυγή προς τα κάτω έχει σαν στόχο το προηγούμενο χαμηλό και ενδεχομένως νέα ...; σενάρια καταστροφής. Προς το παρόν όμως είναι νωρίς να ειπωθεί κατηγορηματικά το που θα "σπάσει" η συσσώρευση και αυτό που προέχει περισσότερο είναι ο βαθμός ετοιμότητας των χαρτοφυλακίων σε κάθε εν δυνάμει σενάριο με ότι αυτό συνεπάγεται για την παρουσία ρευστότητας αλλά και ποιοτικών τίτλων στο χαρτοφυλάκιο αυτή την περίοδο.

Μάνος Χατζηδάκης
Υπ. Επενδυτικής Στρατηγικής
Πήγασος Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις