STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


Κοκαΐνη το ναρκωτικό των Ευρωπαίων ..!
855 αναγνώστες
Σάββατο, 8 Νοεμβρίου 2008
12:35

                                                                       http://www.pic4ever.com/images/63izs7n.gif   

 

five_col_5Η κοκαΐνη αποτελεί τη νέα απειλή της μάστιγας των ναρκωτικών στην Ευρώπη, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας, που δημοσιεύτηκε χθες

Του Κώστα Καντούρη

Νέα απειλή για τη νεολαία συνιστά η στροφή από τα κατασταλτικά ναρκωτικά, όπως η ηρωίνη, στα διεγερτικά όπως η κοκαΐνη και οι αμφιταμίνες, καθώς έχουν δυσμενείς συνέπειες για την υγεία και τη ζωή των χρηστών. Ο αριθμός των Ευρωπαίων που έχουν δοκιμάσει κοκαΐνη φτάνει τα 12.000.000, από τους οποίους 3.500.000, ηλικίας 15 έως 34 χρόνων, μόνο κατά τον τελευταίο χρόνο.
Η έκθεση του ευρωπαϊκού κέντρου χαρακτηρίζει τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης “κατακερματισμένη αγορά παράνομων διεγερτικών ουσιών” και επισημαίνει τη σταθερή αύξηση σε όλα τα επίπεδα της διακίνησης και της χρήσης κοκαΐνης, η οποία καταλαμβάνει πλέον τη δεύτερη θέση μετά το χασίς.
Σύμφωνα με την έκθεση, στις ηλικίες 15-64 χρόνων, στις οποίες αναφέρονται οι έρευνες, 12.000.000 Ευρωπαίοι έχουν δοκιμάσει κοκαΐνη, 11.000.000 αμφεταμίνες και 9.500.000 έκσταση. Αυτό που επισημαίνουν οι ειδικοί είναι η στροφή από τα κατασταλτικά ναρκωτικά, όπως είναι η ηρωίνη, στα διεγερτικά, που αποτελούν τη νέα απειλή για τη νεολαία, καθώς έχουν δυσμενείς συνέπειες για την υγεία και τη ζωή των χρηστών. Ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα της έκθεσης σε αυτόν τον τομέα και για τη χώρα μας, καθώς στην εθνική έκθεση καταγράφεται πως οι νέοι πελάτες των ναρκωτικών, αυτοί του τελευταίου χρόνου, προτίμησαν σε ποσοστό 22,1% την κοκαΐνη παρά κάποιο από τα υπόλοιπα ναρκωτικά.
Εκτενείς είναι οι αναφορές και στη διακίνηση κοκαΐνης σε χώρες κυρίως της Νότιας και Δυτικής Ευρώπης. Όπως επισημαίνεται, οι μεγαλύτερες ποσότητες προέρχονται από χώρες της Δυτικής Αφρικής, με βασικές χώρες υποδοχής την Ισπανία και την Πορτογαλία. Ενδεικτικό είναι ότι από τους 120 τόνους κοκαΐνης που έχουν κατασχεθεί, τα τρία τέταρτα κατασχέθηκαν στις συγκεκριμένες δύο χώρες.

ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΟΚΙΜΑΣΕ ΧΑΣΙΣ
Στην κορυφή των ναρκωτικών παραμένει η ινδική κάνναβη (χασίς), καθώς οι Ευρωπαίοι που έχουν κάνει χρήση έστω για μία φορά στη ζωή τους ανέρχονται σε 71.000.000 άτομα, αριθμός που αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο του ευρωπαϊκού πληθυσμού. Περίπου 23.000.000 από αυτούς έκαναν χρήση μόνο κατά τον τελευταίο χρόνο, το 2007. Οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται διχασμένοι στο ερώτημα αν θα πρέπει να κυκλοφορεί ελεγχόμενο το χασίς ή όχι. Το ποσοστό που επιμένουν στην απαγόρευση μειώθηκε σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση στο 67%, ενώ το 31% ζήτησε να ελέγχεται η διακίνηση, όπως το αλκοόλ και τα τσιγάρα. Από την έκθεση διαπιστώνεται σχετική μείωση των χρηστών χασίς στις ευρωπαϊκές χώρες.
Παρότι εμφανίζεται σχετική μείωση στη χρήση της, η ηρωίνη παραμένει το πλέον επικίνδυνο ναρκωτικό. Όπως υπογραμμίζεται, η παγκόσμια παραγωγή της ουσίας υπολογίζεται πως φτάνει τους 733 τόνους το χρόνο. Στα ναρκωτικά αποδίδονται 7.000 - 8.000 θάνατοι το χρόνο. Στην έκθεση γίνεται μνεία και στο νέο τρόπο διακίνησης ναρκωτικών μέσω διαδικτύου και επισημαίνεται πως ηλεκτρονικά φαρμακεία πλασάρουν προς πώληση ουσίες που χαρακτηρίζουν νόμιμες, αλλά θα πρέπει να ελεγχθούν. Τονίζεται πως ελέγχονται ήδη 200 φυσικά, ημισυνθετικά και συνθετικά ψυχοδραστικά, τα οποία κυκλοφορούν με τον τρόπο αυτό στο διαδίκτυο. Αναφορά γίνεται και στα θεραπευτικά προγράμματα, στα οποία παρουσιάζεται βελτίωση, αλλά έχουν δαπανηθεί 28-40 δισ. ευρώ για την καταπολέμηση της χρήσης. Δηκτικά είναι τα σχόλια για την κατάσταση με τους εξαρτημένους φυλακισμένους και γίνεται λόγος για “χαμηλό επίπεδο ανάπτυξης της απεξάρτησής τους”.

“Τα θεραπευτικά προγράμματα πρέπει να προσαρμοστούν”

Του Κωνσταντίνου Γαζγαλίδη νευρολόγου-ψυχίατρου, υπεύθυνου των προγραμμάτων μεθαδόνης του ΟΚΑΝΑ στη Βόρεια Ελλάδα

Η αύξηση των διεγερτικών ουσιών του κεντρικού νευρικού συστήματος, όπως είναι η κοκαΐνη και οι αμφεταμίνες, είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια. Φαίνεται ότι υπάρχει μία αργή μεν αλλά σταθερή μετατόπιση από τη χρήση κατασταλτικών του νευρικού συστήματος, όπως είναι η ηρωίνη σε διεγερτικά του νευρικού συστήματος. Οι θεραπευτικές πολιτικές όλων των χωρών πρέπει να το πάρουν σοβαρά υπόψη τους, επειδή ενδεχομένως θα χρειαστούν και προσαρμογές των θεραπευτικών προγραμμάτων σε αυτά τα νέα ζητήματα.

Χρήση ναρκωτικών στην Ελλάδα

Έκαναν χρήση ναρκωτικών    Ποσοστό % (επί του γενικού πληθυσμού)     
15-19 ετών    7,3%    
20-34 ετών    31,8    
35-49 ετών    24,5    
50-64 ετών    4,4%    
Σύνολο (15-64 ετών)    19,4%    
Αθήνα    23,6%    
Θεσσαλονίκη    16,9%    
Ηράκλειο    15,2%
    

Σχόλια

08/11 13:08  justgreg
"παν μέτρον άριστον"...
λιγο τσιγαρο, λιγο αλκοολ, λιγο χασίς, λιγο κοκο και όλα θα πανε μια χαρα, εαν δεν γινεται καθημερινη χρηση! κανέναν δεν έβλαψε η κοκο, κάνωντας χρήση μια φορά το μήνα! εαν τα συνδιαζεις με γυμναστική, υγειηνή διατροφή και πνευματική άσκηση!
εαν όμως δεν εχεις την δύναμη και κάνεις συστηματικη χρήση...τοτε κινδυνεύεις να ξεφυγεις, για να μην πω οτι εχεις ξεφυγει ήδη!
δεν προτρέπω κανέναν να κάνει χρήση, μαγκια άλλωστε είναι να μην κανεις τίποτα! απλα απομυθοποιώ λίγο την επικρατούσα αποψη, που λέει ότι όποιος κάνει κανα τσιγαριλίκι ή κοκο που και που...είναι καμένος! κούνα που τους κούναγε! το κλειδί είναι στην ποιότητα και στο "που και που"!
08/11 19:36  piggy
Justgreg κανεις μεγαλο λαθος και το ξερεις καλα, οτι ολα τα ναρκωτικα ειναι γλυκα ας υπηρχε ενας να σου δινει κοκα καθε μερα και αμα μπορεις ας του πεις οχι.
το μεγαλυτερο ομως ναρκωτικο για μενα ειναι το απλο τσιγαρο το μονο που μπορεις να κανεις ειναι να μην το πιασεις καθολου αλλιως ακομη και να το κοψεις για πολλα χρονια θα εισαι καπνιστης εν υπνωση ετσι λεγονται αυτοι.
γεια σου στουντιο μολις το φαγανε τα χανουμια
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις