STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


....Ο «δημιουργός» που θέλει να αγοράσει την Ελευθεροτυπία... Λαυρέντης Λαυρεντιάδης.
1100 αναγνώστες
Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2008
20:10
lavrentiadisΟ Λαυρέντης Λαυρεντιάδης έχει ένα όνομα το οποίο «σου μένει». Είχε, όμως, και μία ιδέα επάνω στην οποία πριν από μήνες ασκήθηκε μεγάλη κριτική. Ενοποίησε πολλές θυγατρικές εταιρείες, προκειμένου να θεμελιώσει την δική του «αυτοκρατορία».

Στο οικονομικό ρεπορτάζ έλεγαν, τότε,  ότι είναι ο «δημιουργός μιας μεγάλης, δικής του αυτοκρατορίας». Το αποδεικνύει, σήμερα, με την θεαματική είσοδό του στον χώρο των Media, με την εξαγορά της εφημερίδας «Espresso».

Πριν από την «εφόρμησή» του στον mediaκό κόσμο, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης εν μέσω καταιγίδας κριτικών σχολίων είχε φροντίσει να κατακτήσει την «ενδοχώρα των Βαλκανίων».  Σήμερα φιλοδοξεί να γίνει … το αφεντικό της «Ελευθεροτυπίας». Όσοι τον γνωρίζουν καλά ισχυρίζονται ότι θα το πετύχει.

Ποιος είναι;

Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης κατάφερε στα 37 χρόνια να δημιουργήσει έναν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους στην Ελλάδα. Όπως έχει δηλώσει παλαιότερα δεν αγαπά «το χρήμα ή το χρηματιστήριο».

Όταν δήλωνε τα παραπάνω «οριζόταν» αντιπρόσωπος 40 και κάτι πολυεθνικών εταιρειών. Ο ίδιος προέρχεται από μία οικογένεια που έχει πρωταγωνιστήσει στον τομέα των … χημικών.  Όπως, όμως, έχει δηλώσει ο ίδιος ο πατέρας του είχε δώσει μία συμβουλή «στη σκιά των μεγάλων πολυεθνικών έχει πάντα δροσιά. Εκεί είσαι πάντα ασφαλής και πάντα προστατευμένος». Τη συμβουλή του πατέρα του ο νεαρός  Λαυρέντης την έκανε «δόγμα» προκειμένου να κινηθεί με τη σειρά του στον επιχειρηματικό κόσμο. Έτσι στις μικρές επιχειρήσεις αντιπαρέβαλε την … αυτοκρατορική λογική στην επιχειρηματικότητα. Κάτι σαν αρχή της παγκοσμιοποίησης. Πολυεπιχειρηματικότητα … όπως λέμε πολυπολιτισμός. Και μας αρέσει. espresso

Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης δείχνει να είναι πιστός στους «ιερούς» κανόνες που θέτει το χρηματοπιστωτικό Κεφάλαιο. Ωστόσο, αν και έχει δηλώσει ότι μέχρι τα 20 του χρόνια δεν πίστευε και τόσο στα «χριστιανικά δόγματα», έχει ο ίδιος δηλώσει ότι «λόγω των συγκυριών μπορώ να πω πλέον ότι είμαι ιδιαίτερα πιστός και προσεύχομαι καθημερινά. Βέβαια η πίστη και η ορθοδοξία έχουν να κάνουν με κάτι πνευματικό, άυλο».

Η «είσοδος» και η «έφοδος»

Για τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη θα μπορούσε να πει και να γράψει κανείς πολλά. Πριν από έναν χρόνο και κάτι η δημιουργία του ομίλου της Νεοχημικής και της Alapis, υπό την … έννοια της εξαγοράς και της συγχώνευσης 30 και βάλε εταιρειών δημιούργησε αίσθηση και έκπληξη (!!!).

Πριν από λίγες ημέρες, όμως, και ενώ κανείς δεν το περίμενε ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης εξέπληξε τους πάντες εντάσσοντας στην δημιουργία της δικής του αυτοκρατορίας την ναυαρχίδα του εγχώριου lifestyle και κουτσομπολιού «Espresso».

Όσο έκπληξη προκάλεσε η συγκεκριμένη κίνηση, άλλο τόσο θαυμασμό (!!!), αλλά και φόβο για τους αδύναμους να διαχειριστούν την «είσοδο» Λαυρεντιάδη στον «σκληρό» mediaκό κόσμο, προκαλεί η διαρροή της πρόθεσής του να αγοράσει και το πλειοψηφικό πακέτο της … πρώην «εφημερίδας των συντακτών» Ελευθεροτυπίας, από την Μάνια Τεγοπούλου.

Αν λοιπόν για τους θαυμαστές των cover stories που έχουν να κάνουν με επιχειρηματίες η μαζική του είσοδος αποτελεί αντικείμενο θαυμασμού, τότε είναι βέβαιο ότι η «έφοδός» του στον χώρο των media αντιμετωποπίζεται με τον ίδιο σκεπτικισμό με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η … παλαιότερη ενοποίηση των «μικρών» επιχειρήσεων.

«Σφήνα» … στα εκδοτικά συμφέροντα

lavrentiadisΓια να δούμε πως θα στηρίξει mediaκά, την «επιχειρηματική του επίθεση (ή έμπνευση)» ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης.

Ο ίδιος χρηματοδοτεί την εφημερίδα «Σφήνα» την οποία διευθύνει ο Σπύρος Καρατζαφέρης. Κακά τα ψέματα! Οι αδαείς υποστήριξαν (στην πλειοψηφία τους προσπέλασαν το δεδομένο ότι ο νεαρός επιχειρηματίας έκανε μόνο την αρχή), ότι «άλλη μια εκδοτική προσπάθεια που θα διαρκέσει λίγο και θα πέσει στο κενό».

Κάποιοι είπαν στα δημοσιογραφικά στέκια του Κολωνακίου και του Νέου Ψυχικού ότι η «Σφήνα» αποτέλεσε αναγνωριστική κίνηση του Λαυρεντιάδη. Σχήμα οξύμωρο. Άνθρωποι οι οποίοι τον γνωρίζουν καλά λένε σήμερα ότι «τα είχε σχεδιάσει, εδώ και καιρό, πολύ καλά όλα αυτά».

Ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης εξαγόρασε την Espresso. Και έτσι εκείνοι που γνωρίζουν «πράγματα και καταστάσεις» υποστηρίζουν ότι … ήρθε για να μείνει. Ο στόχος είναι ένας «Νέο Συγκρότημα στον χώρο των media». Στο ίδιο επίπεδο καλοβλέπει και το διαδίκτυο, αφού όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές το αντιμετωπίζει ως «τον νέο Τύπο», ικανό να υποστηρίξει αποτελεσματικά τα επιχειρηματικά του σχέδια. Ωστόσο επισημαίνουν ότι «είναι νωρίς ακόμη». Τουλάχιστον μεταφέρουν όσα τους λέει σε ιδιωτικές συζητήσεις.

Τι απόλυτο σύνθημα, λοιπόν, είναι «αναβάθμιση», αλλά με τον Γιώργο Φιλιππάκη «πρώτο βιολί». Εξ’ άλλου η Espresso κρίνεται ως επιτυχημένη εφημερίδα λόγω της στρατηγικής που ακολούθησε ο Γιώργος Φιλιππάκης.

Και τώρα η… «Ελευθεροτυπία», πριν «πέσει» η κύβέρνηση…

eleftherotypiaΑν ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης εξαγοράσει και την «Ελευθεροτυπία», όπως έντονα φημολογείται, τότε θα μιλάμε για το απόλυτο «μπάμ». Εξ’ άλλου με βάση τα παραδείγματα και το παρελθόν, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης δεν δείχνει να αντιμετωπίζει με φόβο τα ρίσκα.

Πάντως σχεδιάζει τους … απόλυτους αιφνιδιασμούς πριν η κυβέρνηση χάσει τις επόμενες εκλογές.

Οι σχέσεις του με στελέχη της κυβέρνησης είναι άριστες. Όταν ο ίδιος βάφτισε τα παιδιά του, τα μέλη και στελέχη της κυβέρνησης … τίμησαν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις.

Όπως και να έχει πρόσφατα για τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη στο περιοδικό «Player» γράφτηκε ότι «Σε ηλικία μόλις 38 ετών έχει γράψει ήδη τη δική του προσωπική ιστορία στο χώρο των επιχειρήσεων. Θεωρείται δεξιοτέχνης των deals και άνθρωπος των εκπλήξεων. Τελευταία του κίνηση η αγορά του ‘Ημερήσιου Τύπου’ και η είσοδός του πλέον στον χώρο των media».

Οι επιθετικοί προσδιορισμοί;;; Τυπικοί, όπως: Οξυδερκής, Τολμηρός, Επικοινωνιακός, Αποτελεσματικός … Φιλότεχνος.

Η τέχνη των deals…

http://www.kolonaki-press.com/

 

ALAPIS: Αύξηση 109% της κερδοφορίας αναμένει για το 9μηνο η Alpha Finance

Σχόλια

12/11 00:19  methodios
an krino apo thn sfina tote tha tou fane ta lefta sygoura .h efimerida paei apath ase pou kanoun to klasiko kolpo me ikonikh polish ton filon(pernane apo ta periptera to apogeyma ths kyriakhs kai agorazoun to stock pou exei minh apo thn sfina ).
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις