STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


.....Μ. Χατζηδάκης: Σε κομβικό σημείο ο Δείκτης...
813 αναγνώστες
Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2008
20:25

Με απώλειες 4,75% έκλεισε την εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης ο οποίος διαμορφώθηκε την Παρασκευή στις 2.007,09 μονάδες. Παράλληλα οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές μειώθηκαν κατά 46,6% και διαμορφώθηκαν στα 175,6 εκ. ευρώ ενώ παρατηρήθηκαν εισροές (γιε δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα) 1,6 εκ. ευρώ μειώνοντας τις συνολικές εκροές στα 194,9 εκ. ευρώ από την αρχή του έτους.

Το αρνητικό πρόσημο της εβδομαδιαίας μεταβολής του Γενικού Δείκτη δεν αποκαλύπτει την διάσταση των διακυμάνσεων που έλαβαν χώρα στις αγορές την εβδομάδα που πέρασε στο ΧΑ. Η ταλαιπωρία συνεχίστηκε καθώς η προσφορά τίτλων παραμένει σημαντική και οι ημερήσιες μεταβολές συνοδεύονται από φημολογία αμφιβόλου πιστότητας είτε προς την μία είτε προς την άλλη κατεύθυνση. Ως γεγονός πάντως θα πρέπει να θεωρείται η περαιτέρω μείωση των εταιρικών κερδών στο γ' τρίμηνο αφού στο πρώτο δείγμα γραφής των 35 εταιριών που ανακοίνωσαν αποτελέσματα η επιδείνωση των μεγεθών καθαρής κερδοφορίας ξεπερνάει το 20% και στα λειτουργικά αποτελέσματα το 7%. Αν μάλιστα αναλογιστεί κανείς ότι οι πρώτες εταιρίες που δημοσιεύουν αποτελέσματα είθισται να έχουν καλύτερες επιδόσεις από όσες συνωστίζονται στο τέλος της περιόδου γίνεται αντιληπτό ότι το γ' τρίμηνο θα έχει σημαντική συρρίκνωση σε επίπεδο κερδών η οποία είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί και το επόμενο με ταχύτερους ρυθμούς. Από το 2000 που υπάρχει επαρκές δείγμα τριμήνων το δ' τρίμηνο ήταν το χειρότερο από πλευράς "συνεισφοράς" στα καθαρά κέρδη έχοντας πολύ χαμηλά καθαρά περιθώρια κέρδους. Αυτό συμβαίνει είτε επειδή οι εταιρίες τιμολογούν νωρίτερα μέσα στην χρονιά παραγγελίες που παραδίδουν κατά την διάρκεια της περιόδου είτε επειδή πολλές από αυτές προκειμένου να πιάσουν τον ετήσιο στόχο τους πωλούν με εκπτώσεις ή με διευκολύνσεις που επιβαρύνουν τους ισολογισμούς με νέα δανειακά κεφάλαια κίνησης. Αν μάλιστα το καθαρό περιθώριο κέρδους διαμορφωθεί κοντά στο 3% για τις εμποροβιομηχανικές εταιρίες στο γ' τρίμηνο (μέχρι στιγμής 5,1%), το σενάριο καταστροφής θέλει το δ' τρίμηνο του 2008 να κλείνει με ζημιές φαινόμενο το οποίο έχει να παρατηρηθεί από το δ' τρίμηνο του 2002. Το σενάριο αυτό αν και δεν έχει τιμολογηθεί ακόμα από την αγορά είναι ένα υπαρκτό ενδεχόμενο που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι και συνδέεται άμεσα με την εορταστική κίνηση και την ρευστότητα της πραγματικής οικονομίας η οποία δεν βρίσκεται και στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης διατήρησε την περιοχή στήριξης των 1.950 μονάδων ανέπαφη και έκανε ένα αρκετά αξιόλογο rebound το οποίο διατήρησε κάποιες πιθανότητες συνέχισης της ανόδου από τα χαμηλά. Η συσσώρευση που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει ακόμα κάποια περιθώρια αναμονής καθώς η σφηνοειδής μορφή της ολοκληρώνεται την τελευταία εβδομάδα του μήνα. Πλέον η αντίσταση έχει μετατοπιστεί στις 2.175 μονάδες συμπιέζοντας τα ανοδικά περιθώρια ενώ εξίσου συμπιεσμένο παραμένει και το περιθώριο υποχώρησης προς την ζώνη στήριξης των 1.950 μονάδων. Παρά το επιβαρημένο κλίμα στο εξωτερικό, παραμένουμε στην λογική της αναμονής και την ερχόμενη εβδομάδα δίνοντας ένα επιπλέον πόντο στην πιθανότητα βελτίωσης των αποτιμήσεων καθώς τα έως τώρα τεχνικά δεδομένα γέρνουν περισσότερο την πλάστιγγα υπέρ συνέχισης της ανοδικής διόρθωσης. Θετικό στοιχείο προς αυτή την κατεύθυνση είναι και όγκοι συναλλαγών οι οποίοι έχουν ενισχυθεί και από εγχώρια κεφάλαια που δεν έχουν ιδιαίτερη έφεση σε βραχυπρόθεσμες κινήσεις και ως εκ τούτου λειτουργούν πλέον ανασταλτικά στην απορρόφηση των έντονων πιέσεων.

Μάνος Χατζηδάκης
Υπ. Επενδυτικής Στρατηγικής
Πήγασος Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις