STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


....ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΣΕΙ Η ΜΠΙΛΙΑ ??? .
937 αναγνώστες
Τρίτη, 2 Δεκεμβρίου 2008
20:22

                                                         

 
karamanlisΗ συμπτωματολογία της … διαδοχολογίας σε ένα υπό κατάρρευση ή υπό κατεδάφιση κυβερνητικό οικοδόμημα αποτελεί, σε κανονικές συνθήκες, νομοτελειακή κατάσταση. Η εξουσία έχει την δική της «φυσική επιλογή». Όταν το κλίμα δεν σηκώνει, τότε η κυβέρνηση απορρίπτεται, «πέφτει» ή αναζητά αλλαγή ηγεσίας προκειμένου να διαγράψει την εκ των προτέρων θνησιγενή πορεία της. Το ένστικτο, όμως, της επιβίωσης υπάρχει και στην πολιτική.

Η κυβέρνηση τη Νέας Δημοκρατίας (αν αντέξει) θα κλείσει τον ερχόμενο Μάρτιο μόλις πέντε χρόνια ζωής και αυτά είναι λίγα αν αντιληφθεί κανείς τι έχει μεσολαβήσει.

Κάποιοι προετοιμάστηκαν πολύ γρήγορα την διάδοχη κατάσταση. Ήδη από το 2005! Οι ίδιοι, φαινομενικά, βρίσκονται σήμερα, εκτός πολιτικού παιγνιδιού ή εν πάσει περιπτώσει εντός ενός σχεδιασμούς που θα τροποποιήσει τα δεδομένα. Ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής και το κλειστό σύστημα Μαξίμου που αργότερα μετονομάστηκε σε σύστημα «Ρουσόπουλου», συνιστούσαν πανίσχυρους παράγοντες προκειμένου να αμφισβητηθούν. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, αλλά και μέχρι τα μισά της κυβερνητικής θητείας της ΝΔ, η αμφισβήτηση του Κώστα Καραμανλή, ισοδυναμούσε με υπονόμευση. Σήμερα το «ισχυρό χαρτί» της κυβέρνησης κάηκε.

Από την άλλη ένα ολόκληρο σύστημα «γαλάζιων» πολιτικών παραγόντων και δημοσιογράφων «τζόγαρε» εκ του ασφαλούς καθώς η εκτίμηση ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι σε θέση να απειλήσει την κυβέρνηση. Σε κολωνακιώτικα στέκια «γαλάζιοι» βουλευτές και «στρατευμένοι» δημοσιογράφοι κόμπαζαν μεθυσμένοι από την ταύτισή τους με την εξουσία εν μέσω ειρωνειών και γελώτων για το ΠΑΣΟΚ. Κάποιοι από αυτούς ίσως θεωρούσαν ότι θα κολλούσαν τα τελευταία τους ένσημα με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Λόγω της υποτιθέμενης αδυναμίας του ΠΑΣΟΚ. Κάποιοι από αυτούς έθεταν χρονοδιαγράμματα και έβαζαν στοιχήματα σχετικά με το πόσα χρήματα θα βγάλουν σε περίπτωση που η κυβέρνηση μακροημερεύσει και φτάσει τα επίπεδα της «20ετίας» ΠΑΣΟΚ. Χορηγίες, ρουσφέτια κλπ.

Η πρώτη δημοσκόπηση δεν τους πτόησε, πριν από λίγους μήνες, το «πρώτο σοκ», όπως έγραφαν οι εφημερίδες. Εκείνο το σοκ, όμως, εξελίχθηκε σε μόνιμη κατάσταση Η σημερινή κατάσταση, όμως, έχει αλλάξει τα σχέδια. Πολλοί, προστρέχουν ήδη να «φιλήσουν τα χέρια» των επίδοξων διαδόχων.

Ήδη, όμως, έχει ξεκινήσει ο παρασκηνιακός πόλεμος, αλλά και ο πόλεμος εντυπώσεων. Τα ονόματα των υποψήφιων διαδόχων, όπως έχουν προκύψει από ρεπορτάζ και από φιλολογία και παραφιλολογία ετών είναι κυρίως εκείνα του Δημήτρη Αβραμόπουλου και της Ντόρας Μπακογιάννη.

Κέντρα

mpakogianniΚυβερνητικό στέλεχος, πριν από λίγο καιρό ανέφερε ότι στο εσωτερικό της ΝΔ δεν υπάρχει συγκροτημένο αντιπολιτευτικό κέντρο.

Ήδη, όμως, πολλοί σκέφτονται την μετά Καραμανλή εποχή και ήδη κάποιοι στο εσωτερικό της ΝΔ «μετρούν τα κουκιά».

Οι καταγγελίες στο παρασκήνιο πολλές. Στέλεχος της ΝΔ έλεγε τις προηγούμενες ημέρες σε πηγαδάκι και ενώ είχε επικαλεστεί «ασφαλείς πληροφορίες εκ των έσω», ότι «σε έναν αντάρτη έχουν τάξει υπουργείο για την μετά Καραμανλή εποχή και ας μην γνωρίζουν πότε η ΝΔ θα ξανακυβερνήσει». Το ποιος το έταξε είναι άλλη ιστορία.

Τα κέντρα των επίδοξων διαδόχων απλά προσπαθούν να σχεδιάσουν πως θα διαχειριστούν την επομένη ημέρα της ήττας και της διαδοχής με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Ίσως να σχεδιάζουν να διαχειριστούν και την ήττα, άλλα κάτι τέτοιο είναι περισσότερο στο χέρι του Κώστα Καραμανλή.

Το πρώτο ερώτημα έχει να κάνει σχετικά με το αν η ΝΔ θα οδηγηθεί σε εκλογές με τον Καραμανλή πρόεδρο.

Το δεύτερο ερώτημα έχει να κάνει με το ποιο πολιτικό στέλεχος θα δεχτεί να οδηγήσει το κόμμα σε μία ήττα. Αν ο Καραμανλής χάσει θα είναι η δεύτερη εκλογική του ήττα σε βουλευτικές εκλογές. Και αν δεν αποσυρθεί από την ηγεσία πριν από τις ευρωεκλογές και παραμείνει στο τιμόνι «σαν καλός καπετάνιος που στην φουρτούνα φαίνεται», τότε πιθανότατα θα έχει συνδέσει το όνομά του με τρείς εκλογικές ήττες. Η πρώτη φορά βέβαια ήταν το 2000 στις εκλογές – θρίλερ της 9ης Απριλίου. Και στη Νέα Δημοκρατία κινδυνεύουν να «λουστούν» τον χλευασμό για τις ήττες του Γιώργου Παπανδρέου.

Οι υποψήφιοι διάδοχοι

avramopoulosΔεν αποτελεί βέβαια μυστικό το γεγονός ότι τόσο η υπουργός εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη, όσο και ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα είναι εκείνοι οι οποίοι κυρίως θα αναμετρηθούν για την διαδοχή στην Νέα Δημοκρατία. Αν κάτι τέτοιο θα πραγματοποιηθεί μέσω συνεδρίου ή μέσω … παράδοσης είναι άλλη ιστορία. Φυσικά δεν αποκλείεται να εμφανιστεί και άλλος επίδοξος μνηστήρας της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος ολόκληρο το προηγούμενο χρονικό διάστημα θα έχει ποντάρει στην φθορά των αντιπάλων. Ο Γιώργος Αλογοσκούφης εκτιμάται ότι στην κούρσα της διαδοχής εμφανίζεται εξαιρετικά αδύναμος «αλλά ποτέ δεν ξέρεις».

Η Ντόρα Μπακογιάννη βγαίνει σιγά – σιγά επιθετικά και κάποιοι «κομματικοί» διακρίνουν αμφισβήτηση του πρωθυπουργού. Μέχρι και με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Ευάγγελο Μεϊμαράκη λένε ότι τα έχει βρει. Στα στελέχη και στην κομματική βάση της ΝΔ πολλοί λένε ότι η Ντόρα Μπακογιάννη ήδη έχει αρχίσει να ελέγχει ένα αρκετά μεγάλο μέρος του σκληρού καραμανλικού πυρήνα, υπολογίζοντας στην διάσπασή του.

Από την άλλη ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει ξεκινήσει διακριτικά τις επαφές σε ολόκληρη την επικράτεια, ενώ καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι θα ακολουθήσει μπαράζ πρωτοβουλιών που στο επίκεντρο θα φέρουν τον κρίσιμο τομέα της υγείας, προκειμένου, όπως αναφέρουν, «να μην μείνουν αναπάντητα τα δημοσιεύματα βάσει των οποίων του ασκήθηκε έντονη κριτική».

Τα αγκάθια

mitsotakisΤι έχουν, όμως, να φοβηθούν οι επίδοξοι διάδοχη της ηγεσίας.

Μπορεί να λέγεται ότι «ο Καραμανλή αρχίζει σιγά – σιγά να παραδίδει τα κλειδιά της Ρηγίλλης» και – ποιος ξέρει;- της Ρηγίλλης στην Ντόρα, αλλά δημοσιεύματα επανέφεραν ξανά την οικογένεια Μητσοτάκη και τον πατέρα της Ντόρας Μπακογιάννη Κώστα Μητσοτάκη στο επίκεντρο των εξελίξεων σε ότι έχει να κάνει με την υπόθεση SIEMENS. Το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» είναι αποκαλυπτικό σε ότι έχει να κάνει με την «την αποκάλυψη ότι οι διαχειριστές των μαύρων Ταμείων της Siemens (της δεκαετίας του 1990) αποδέσμευσαν έγγραφο με τον λογαριασμό της λιβεριανής εταιρείας Mayo Investments Corporation, που έχει διαδραματίσει ρόλο χρηματοδότη της Νέας Δημοκρατίας» Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ «Κατά τους ισχυρισμούς τους των διαχειριστών δηλαδή, το έγγραφο αυτό, «αποθηκευμένο» μαζί με άλλα αποδεικτικά ελληνικού ενδιαφέροντος, τους διαβιβάσθηκε από την Αθήνα προκειμένου το Μόναχο να διεκπεραιώσει μυστικά «ωφέλιμες πληρωμές» για το τότε κυβερνών κόμμα ή για συντελεστές του. Μ' ένα λόγο, η Mayo είχε υποδειχθεί από την Αθήνα ως ο ασφαλής κουμπαράς που είχε επιλεγεί από τον τότε μηχανισμό της Ν.Δ.»

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ οι διαχειριστές έστειλαν 20 εκατ ευρώ. Και βέβαια η επαναφορά της υπόθεσης Mayo, μετά την περίοδο που την είχε αποκαλύψει ο Κώστας Λαλιώτης, κατέστησε τον τελευταίο ακόμη πιο επιθετικό και ίσως … ακόμη πιο δικαιωμένο. Βέβαια απάντησε και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο οποίος διέψευσε ισχυριζόμενος ότι ο ίδιος και η Νέα Δημοκρατία δεν πήραν χρήματα.

Πάντως καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι μέσα στο επόμενο 15ήμερο θα δοθεί συνέχεια στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Από την άλλη ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αναζητά τα κέντρα από τα οποία βάλλεται. Ωστόσο πρόσωπα που βρίσκονται στον ευρύτερο κύκλο υποστηρικτών του αναφέρουν ότι κάποιες από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις «τον έκαναν να αναθαρρήσει». Ο ίδιος τώρα μέσα από την γενικότερη φιλολογία και παρφιλολογία παρακολουθεί την φθορά του, τόσο υπό το πρίσμα της διάσπασης του συμπαγούς καραμανλικού μπλόκ, όσο και της αδυναμίας αντιμετώπισης των προβλημάτων που εντοπίζονται στον τομέα της Υγείας. Πάντως καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο ίδιος προσπαθεί να δημιουργήσει έναν κύκλο δημοσιογράφων που θα τον στηρίξουν, παρακολουθεί τις διακριτικές επαφές της Ντόρας με τα ισχυρά εκδοτικά συγκροτήματα και σχεδιάζει, όσο μπορεί, τα επόμενα βήματά του. Σε πρόσφατη συνέντευξή του πάντως δεν δίστασε να κάνει λόγο για εκλογή αρχηγού «από τη βάση της ΝΔ». Μάλιστα θυμίζουν με νόημα «Αν μας έλεγαν το 1977 ή το 1979 ότι αργότερα θα ήταν αρχηγός της ΝΔ και πρωθυπουργός ο Κώστας Μητσοτάκης, θα μας πετούσαν γιαούρτια». Οι Βρετανοί, όμως, όπως προκύπτει από τα αρχεία της δεκαετίας του 1970 είχαν άλλη άποψη για το μέλλον της Ελλάδας.

Προοπτικές

papandreouΣχεδόν βέβαιο είναι το γεγονός ότι ο επόμενος πρόεδρος της ΝΔ δεν θα είναι πρωθυπουργός, τουλάχιστον άμεσα. Ακόμη πιο βέβαιο είναι το γεγονός ότι κανείς από τους δύο δεν θέλει να είναι ο επόμενος Έβερτ της Νέας Δημοκρατίας. Αν επικρατήσει η Ντόρα Μπακογιάννη βάσει στενά εσωκομματικών συσχετισμών δεν είναι βέβαιο ότι η ανταπόκριση στην βάση της Νέας Δημοκρατίας θα είναι αντίστοιχη. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι μπορεί να επέλθει, και μάλιστα φυσιολογικά, ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση των ποσοστών του κόμματος που θα οδηγήσει σε ακόμη πιο καταστροφικές καταστάσεις για το κόμμα, ενώ δεν διστάζουν να κάνουν λόγο και «για επί της ουσίας διάσπαση». Το ζήτημα είναι που θα κάτσει η μπίλια. Διότι οι συσχετισμοί της επόμενης ημέρας σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα δείχνουν ότι ο ισχυρός «παίκτης» του πολιτικού σκηνικού θα είναι ο Γιώργος Παπανδρέου.

Πότε θα αποχωρήσει ο Καραμανλής

Η αποχώρηση του Κώστα Καραμανλή από την ηγεσία της ΝΔ είναι ένας ακόμη γρίφος. Η κυβερνητική πλειοψηφία είναι ισχνή. Το σύστημα Μαξίμου υπό το βάρος των εξελίξεων και άλλων παραγόντων αποδομείται σταδιακά. Τα σκάνδαλα αποτελούν πλέον θέμα ημερήσιας διάταξης και οι αντιδράσεις είναι αδύναμες και περιορίζονται σε κάποιες περιοδείες του ίδιου στην περιφέρεια. Κάποιοι λένε ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσει πριν από τις ευρωεκλογές, αν και η ήττα είναι η πλέον πιθανή προοπτική. Οι άνθρωποι, ωστόσο, του στενού του περιβάλλοντος φοβούνται μην ισοφαριστεί το αρνητικό ρεκόρ των ποσοστών που είχε λάβει η ΝΔ με αρχηγό τον Μιλτιάδη Έβερτ, δηλαδή το 32,5. Από την άλλη υπάρχουν και εκείνοι οι οποίοι εκτιμούν ότι όσο περνά ο καιρός και ο Κώστας Καραμανλής δεν οδηγεί τη χώρα σε εκλογές, τότε οι πιθανότητες της συντριβής μεγιστοποιούνται. Άλλωστε οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν ότι ο Κώστας Καραμανλής πρέπει να πάει το συντομότερο σε εκλογές, αν δεν έπρεπε να το είχε κάνει ήδη με ανοικτό το ενδεχόμενο να μην σχηματιζόταν αυτοδύναμη κυβέρνηση ακόμη και σε περίπτωση ήττας. Πλέον, όμως, το ΠΑΣΟΚ, με βάση τα δεδομένα των δημοσκοπήσεων είναι εξαιρετικά πιθανό να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Ο κ. Καραμανλής έπαιξε στην ρουλέτα με τις πιθανότητες και μάλλον … χάνει.

Οι μνηστήρες ετοιμάζονται και εκείνοι να παίξουν τις δικές τους πιθανότητες και δεν είναι καθόλου βέβαιο αν θα κερδίσουν.

Ίσως αποδειχτούν προνομιακοί παίχτες σε δεύτερο χρόνο. Ίσως πάλι ο δεύτερος χρόνος να μην υπάρξει ποτέ…

http://www.kolonaki-press.com/

Σχόλια

02/12 20:59  studio111
ΠΡΟΣΟΧΗ κυκλοφορει νεος ιος με παρουσιαση Παουερ Ποιντ (PowerPoint) και τιτλο «Lifeisbeautiful. Pps».
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις