STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


....Μπορεί να υπάρξει άνοδος με ρεκόρ ανεργίας και εν μέσω ύφεσης;
904 αναγνώστες
Σάββατο, 6 Δεκεμβρίου 2008
09:03

                                                       http://www.pic4ever.com/images/63izs7n.gif   

Η επιστημονική τεχνική ανάλυση συμπεριλαμβάνει στα μακροτεχνικά της μοντέλα το δείκτη ανεργίας, ως μία πολύ βασική παράμετρο. Η αύξηση της ανεργίας μας βοήθησε να επιβεβαιώσουμε τις υποψίες μας για την αρχή οικονομικής ύφεσης στις ΗΠΑ, από τα μέσα του 2007.

Μας βοήθησε να αντιληφθούμε το βαθμό στον οποίο οι ΗΠΑ είναι σε χειρότερη οικονομική κατάσταση από την Ευρώπη και μας επιβεβαίωσε την επιδείνωση της αμερικανικής οικονομίας όσο βαδίζουμε προς το τέλος του 2008.

Το νέο ρεκόρ αιτήσεων επιδόματος ανεργίας κατά τον Νοέμβριο, που δημοσιεύτηκε χτες, ήταν το 6ο μεγαλύτερο στην ιστορία. Με τον αριθμό των αιτήσεων να φτάνει τις 533 χιλιάδες, η εικόνα της οικονομίας γίνεται όλο και πιο ανησυχητική. Εξετάζοντας όλα τα δεδομένα των αιτήσεων επιδόματος ανεργίας το 3FVIP.com διαπίστωσε, ωστόσο, ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για την 41 χειρότερη τιμή και όχι την 6η, όπως αναφέρεται σε όλα, χωρίς εξαίρεση, τα ΜΜΕ.

Αυτό γιατί ο αριθμός των εργαζομένων του σήμερα, δηλαδή, περίπου 140 εκ Αμερικανών, είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν προηγούμενων δεκαετιών. Για παράδειγμα, το 1945 οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ δεν ξεπερνούσαν τα 40 εκατομμύρια. Έτσι, η τρέχουσα αύξηση της ανεργίας στις ΗΠΑ είναι, πράγματι σε επίπεδα ρεκόρ που με βάση τη σωστή στατιστική ανάλυση την τοποθετούν στο υψηλότερο επίπεδο από το 1980 και την 41η χειρότερη θέση από το 1939.

Το ζητούμενο δεν είναι, όμως, αν η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, γιατί αυτό, πλέον, αποτελεί κοινή γνώση και όχι μία πρόβλεψη της ΕΚΤΑ εν μέσω γενικότερης αισιοδοξίας. Το ερώτημα στα χείλη των επενδυτών είναι πόσο θα διαρκέσει η ύφεση και αν είναι δυνατόν να υπάρξει χρηματιστηριακή άνοδος εν μέσω αυτής και την ώρα που καταγράφονται αρνητικά ρεκόρ στην ανεργία (και αλλού).

Η απάντηση είναι ότι η μακροπρόθεσμη αδυναμία θα συνεχιστεί αλλά αυτό δεν αποκλείει τις ανοδικές κινήσεις. Με βάση τη χρηματιστηριακή ιστορία σε κάθε ύφεση υπήρξε ρεκόρ ανεργίας αλλά αυτό δεν εμπόδισε τα ανοδικά ράλι ακόμη και 6 μηνών σε διάρκεια.

Μία μέση ανοδική αντίδραση σε περιόδους ύφεσης διαρκεί από 1,5 μέχρι 3,5 μήνες και αποδίδει κέρδη μεγαλύτερα του 20%. Επιπλέον, οι πολυετείς περίοδοι χρηματιστηριακής αδυναμίας τείνουν να εκφυλίζονται σε πολυετείς πλάγιες τάσεις με πολύ μεγάλη απόσταση μεταξύ των κορυφών και των πυθμένων τους.

Στο τέλος της προηγούμενης δεκαετίας ο κύριος Παναγιώτου είχε προβλέψει ότι ο "τεχνικός αναλυτής του μέλλοντος θα διαπιστώσει μία πολυετή πλάγια τάση η οποία θα αποτελέσει το κύριο χαρακτηριστικό της επόμενης δεκαετίας". Πράγματι, μία ματιά στα διαγράμματα των βασικών διεθνών δεικτών θα μας δείξει μία σειρά πλάγιων και ατασικών σχηματισμών οι οποίοι παραμένουν σε ισχύ.

Έτσι, στην παρούσα φάση δοκιμάζεται το χαμηλό του 2002 για τον S&P 500 αλλά και για τον Dow και παρά το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκοί δείκτες απέχουν από το αντίστοιχο χαμηλό τους του 2003, δε θα πρέπει να βιαστούμε να δούμε μία συνέχιση της σφοδρής πτώσης που συνηθίσαμε νωρίτερα στο 2008, χωρίς μάχη κοντά στα επίπεδα αυτά στήριξης. Η μακροπρόθεσμη αδυναμία παραμένει και είμασταν οι πρώτοι που την προβλέψαμε αλλά και που γράψαμε ότι θα μείνει μαζί μας για πολύ καιρό.

Παρόλα αυτά δεν πρέπει να αγνοούμε τη χρηματιστηριακή ιστορία και να μη λαμβάνουμε υπόψη μας ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο ορόσημο της τρέχουσας δεκαετίας, το οποίο, για την ώρα τουλάχιστον, εξακολουθεί τελεί υπό δοκιμασία.


--------------
Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης

http://www.sed.gr

Σχόλια

06/12 09:12  studio111
καλημερα σας,χρονια πολλα σε εορταζουσες και εορταζοντες!
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις