STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


...ΤΟ ΒΑΤΕΡΛΟ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ...
736 αναγνώστες
Κυριακή, 7 Δεκεμβρίου 2008
08:21
 
Xatzidakis_analysis.jpg                             http://www.pic4ever.com/images/63izs7n.gif   

Με σημαντικές απώλειες 6,54% έκλεισε την εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης ο οποίοςδιαμορφώθηκε την Παρασκευή στις 1.788,46 μονάδες.Παράλληλα οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές μειώθηκαν κατά 17,4% και διαμορφώθηκαν στα 134,4 εκ. ευρώ ενώ παρατηρήθηκαν εισροές 1,18 εκ. ευρώ μειώνοντας τις συνολικές εκροές στα 196,6 εκ. ευρώ από την αρχή του έτους.

Συνεχίστηκε για μια ακόμη εβδομάδα ο ρυθμός απαξίωσης της Ελληνικής αγοράς, μια πορεία ανάλογη με αυτή που επικράτησε και στις κυριότερες Χρηματιστηριακές αγορές του πλανήτη.
Ο πτωτικός οίστρος δεν διακόπηκε ούτε από την μείωση των επιτοκίων στην Ευρώπη αφού τα νέα από την Αμερικανική βιομηχανία αυτοκινήτου μόνο ευοίωνα δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν. Η ανυπαρξία εγχώριων καταλυτών και η διάθεση τήρησης αποστάσεων από την αγορά ισχυρών χαρτοφυλακίων αποτυπώνεται καθημερινά στην συναλλακτική δραστηριότητα με αποτέλεσμα την εβδομάδα που πέρασε να καταγραφεί η χαμηλότερη επίδοση της φετινής χρονιάς: Μόλις 90 εκ. ευρώ σε περίοδο που δεν θα μπορούσε να υπάρχει κάποιο άλλοθι αργιών ή υπολειτουργίας των ξένων αγορών. Σαν φαινόμενο ο εκφυλισμός του συναλλακτικού όγκου θα μπορούσε να αποδοθεί σε δύο λόγους. Αφενός στην χαμηλού ενδιαφέροντος ειδησεογραφία αφετέρου στην επτάωρη διάρκεια της συνεδρίασης, χρόνος υπερβολικός για την διεκπεραίωση συναλλαγών που κινούνται κάτω από 140 εκ. ευρώ αφού το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών διακινείται στο άνοιγμα και το κλείσιμο με αποτέλεσμα η ενδιάμεση περίοδος να χαρακτηρίζεται από απραξία.

Στα σημεία των καιρών η προσέγγιση της κεφαλαιοποίησης της Εθνικής Τράπεζας από τον ΟΠΑΠ, η σημαντική συρρίκνωση των κεφαλαιοποιήσεων των υπόλοιπων τραπεζών και η διαφοροποίηση μετά από καιρό της ΔΕΗ και του ΟΤΕ ως χρηματιστηριακές συμπεριφορές. Η χρηματιστηριακή εκδίκηση της παραδοσιακής οικονομίας αποκτά ένα ιδιότυπο ενδιαφέρον αφού θεωρητικά τα σενάρια εξαγορών των τραπεζών μπαίνουν στο ψυγείο για τα επόμενα δύο χρόνια λόγω της κρατικής ενίσχυσης δίνουν το προβάδισμα στα σενάρια εξαγορών στις εταιρίες του εμπορίου και της βιομηχανίας στερώντας έτσι από τον τραπεζικό κλάδο οποιοδήποτε (θεωρητικό) premium αποτίμησης που θα αφορούσε μια κοντινή εξαγορά τους. Σε όλα αυτά αν προστεθεί το αυξημένο κόστος της επόμενης χρήσης είτε από τον τόκο προς το κράτος που θα κληθούν να πληρώσουν οι τράπεζες είτε από την αύξηση των επισφαλειών που μοιραία θα κληθούν να ναγνωρίσουν λόγω της δυσμενούς επιχειρηματικής συγκυρίας τότε η συμπεριφορά των πωλητών αποκτά νόημα ακόμα και στο βαθμό της υπερβολής στον οποίο  ιαπραγματεύεται σήμερα ο κλάδος.

 


Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε πλαγιοκαθοδικά διατηρώντας τα σήματα πώλησης των βραχυπρόθεσμων κινητών μέσων. H αδυναμία του Γενικού Δείκτη δείχνει ότι με μεγάλη πιθανότητα η αγορά θα ξαναδεί και θα δοκιμάσει τα χαμηλά της. Οι ισχνοί τζίροι δεν βοηθούν ιδιαίτερα την απορρόφηση της προσφοράς η οποία αν και είναι σαφώς μικρότερη δεν δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης. Πρώτη ζώνη στήριξης επομένως αποτελούν οι 1.650 μονάδες, πεδίο τιμών όπου ο Γενικός Δείκτης είχε ενδοσυνεδριακά αντιδράσει ή τα 11,5 ευρώ της Εθνικής Τράπεζας αφού οι υπόλοιπες μεγάλες του χώρου έχουν υποχωρήσει σε πολύ χαμηλότερες τιμές. Η αναμονή αυτών επιπέδων εκτιμούμε ότι θα συνεχίζει ως συμπεριφορά να ταλαιπωρεί την αγορά και την ερχόμενη εβδομάδα με κύρια χαρακτηριστικά την εκ νέου συρρίκνωση των συναλλαγών και τη κόπωση στην ψυχολογία των εμπλεκομένων.


Μάνος Χατζηδάκης
Υπ. Επενδυτικής Στρατηγικής
Πήγασος Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις