STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


...ΟΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΤΗς ΕΛ.ΑΣ.
775 αναγνώστες
Κυριακή, 7 Δεκεμβρίου 2008
20:05

Γράφει ο Δημήτρης Μπεκιάρης

ellasΤο 1985 νεκρός από τα πυρά ενός ανεκδιήγητου και επικίνδυνου αστυνομικού είχε πέσει ο 15 χρονος Μιχάλης Καλτεζάς. Σήμερα, δηλαδή, 23 χρόνια μετά ένας 16χρονος, ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, πυροβολημένος στο στήθος από το όπλο αστυνομικού πέφτει επίσης νεκρός.

Η επόμενη ημέρα είναι γνωστό τι φέρνει. Ρητορείες περί της εκπαίδευσης των αστυνομικών και άλλα πολλά, που μικρή σημασία έχουν μπροστά στην πραγματική διάσταση του ζητήματος και του περιστατικού.

Το 1985 υπήρχαν σταγονίδια μέσα στην αστυνομία τα οποία παρέπεμπαν στο παρακράτος περασμένων δεκαετιών.

Σήμερα πώς να εξηγήσει κανείς ότι ένας ειδικός φρουρός της ΕΛ.ΑΣ. πυροβολεί με το όπλο του ανήλικα παιδιά. Αν αυτά τα παιδιά λέγονται αντιεξουσιαστές, αναρχικοί ή δεν ξέρω πως αλλιώς, μικρή σημασία έχει.

Τα τελευταία χρόνια έχει διαπιστωθεί έξαρση της βίας από αστυνομικούς. Ακριβώς αυτό είναι φαινόμενο που πρέπει να εξεταστεί.

Το Νοέμβριο του 2003 ειδικός φρουρός σκότωσε τον Ηλία Μαραγκάκη στα Ανώγεια της Κρήτης.

Το 2005 εξελίχθηκε πογκρόμ συλλήψεων στα Εξάρχεια και οι αστυνομικές δυνάμεις είχαν χρησιμοποιήσει τόσα χημικά που οι κάτοικοι της περιοχής αδυνατούσαν να αναπνεύσουν μέσα στα σπίτια τους.

Τον Νοέμβριο του 2006 οι αστυνομικοί έδειραν ανηλεώς έναν Κύπριο φοιτητή και ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας υποδείκνυε ως ένοχο τη ζαρντινιέρα.

Αργότερα η αστυνομία συνέλαβε έναν αθώο φοιτητή ...; επειδή φορούσε πράσινα παπούτσια.

Μέσα στην τελευταία πενταετία το αστυνομικό τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα μετατράπηκε σε κολαστήριο για μετανάστες, ενώ ένας «νταής», συμπλεγματικός και πνευματικά ανεπαρκής αστυνομικός κακοποιούσε μετανάστες στο αστυνομικό τμήμα υποχρεώνοντάς τους να χτυπούν ο ένας τον άλλο.

Αστυνομικοί, επίσης, υποχρέωναν ιερόδουλες να βγάζουν τα ρούχα τους μαγνητοσκοπώντας.  

Στις κινητοποιήσεις των φοιτητών αστυνομικός των ΜΑΤ χρησιμοποιούσε σιδερογροθιά ως κατασταλτικό μέσο, ενώ οι δυνάμεις «αποκατάστασης της τάξης» εξάντλησαν τη βία τους σε αθώα νεαρά παιδιά. Κατ'; όπιν πολιτικής εντολή άραγε; Η πολιτική ηγεσία, με δηλώσεις, με ανεύθυνες τοποθετήσεις, με την συνολική της στάση είχε ενθαρρύνει την δράση της ΕΛ.ΑΣ..

Αυτές είναι οι εικόνες μίας αστυνομίας που παραπέμπει σε άλλες δεκαετίας.

Σήμερα ο ειδικός φρουρός, επικίνδυνος για το κοινωνικό σύνολο, ανεγκέφαλος και απαίδευτος σκότωσε έναν μαθητή.

Οι αρχικοί του ισχυρισμοί (διότι μαθαίνω - αυτό το κείμενο γράφεται λίγο μετά τον φόνο του 16χρονου- ότι ομολόγησε) ότι το όπλο εκπυρσοκρότησε πρέπει να αφήσουν την ελληνική κοινωνία παγερά αδιάφορη. Αστυνομικός σκότωσε ένα ανήλικο παιδί. Αυτό είναι το συμβάν.

Αν υπάρχει Νόμος πρέπει να εξαντλήσει την αυστηρότητα επάνω στον ειδικό φρουρό.

Υπάρχει, όμως, και ένα άλλο ερώτημα.

Αύριο τι θα κάνουν κάποιοι από τους «πραίτορες της πόλης»;;;

ΥΓ: Το παρόν σημείωμα δεν αφορά στο σύνολο των αστυνομικών. Προφανώς. Αναφέρεται, όμως, στα σταγονίδια που λέγαμε. Φαίνεται ότι σταγονίδια είναι και αποτελούν εν δυνάμει κίνδυνο για την κοινωνία και για την δημοκρατία. Η επίκληση της βλακείας ως ελαφρυντικού συνιστά επιεική προσέγγιση, που ενέχει τον κίνδυνο να απαλλάξει τα όσα επικίνδυνα υποκείμενα υπηρετούν στο σώμα της ελληνικής αστυνομίας.

Η παραδειγματική τιμωρία είναι το έσχατο μέσω που μία ανεκτική δημοκρατία και ένα ευνομούμενο και σοβαρό κράτος πρέπει να επιβάλλει στα επικίνδυνα και ανεύθυνα «όργανα της τάξης».

 http://www.kolonaki-press.com/

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις