STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


...Καμια φορά η ιστορία επαναλαμβάνεται, αλλά όχι σαν φάρσα.
868 αναγνώστες
Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2008
12:41

απο  .kolonaki-press.com

Όλα τριγύρω αλλάζουνε

kaltezas

Το 1985 μετά τη δολοφονία του Μιχάλη Καλτεζά στο εδώλιο του κατηγορούμενου είχε βρεθεί ο αστυνομικός Αθ. Μελίστας.

Την υπόθεση τότε είχε αναλάβει ένας μεγαλοδικηγόρος ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος.

Μετά από 23 χρόνια ένας άλλος δικηγόρος και μάλιστα πολύ προβεβλημένος από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ο Αλέξης Κούγιας αναλαμβάνει την υπεράσπιση του ειδικού φρουρού ο οποίος φέρεται να δολοφόνησε εν ψυχρώ τον 15χρονο Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο.

Ο τρόπος με τον οποίο έχει χειριστεί ο Αλέξανδρος Κούγιας επικοινωνία μέχρι στιγμής την υπόθεση έχει προκαλέσει αρνητικά σχόλια. Οι αντιδράσεις επικεντρώνουν στην επιμονή του Αλέξη Κούγια να χαρακτηρίζει «τυχαίο γεγονός» τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Ο κ. Καπερνάρος ο οποίος προετοιμαζόταν αρχικά να αναλάβει την υπεράσπιση του ειδικού φρουρού, τελικά παραιτήθηκε, άγνωστο για ποιο λόγο. Το ίδιο έπραξε και η κα Σαλοβράκου

Ο δικηγόρος Πέτρος Μαντούβαλος, αποκάλυψε τις προηγούμενες ημέρες ότι του ζητήθηκε και του ιδίου να αναλάβει την υπεράσπιση του ειδικού φρουρού, το υπόμνημα του οποίου έγινε αντικείμενο αρνητικής κριτικής ακόμη και από τον υπουργό Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο και προκάλεσε αλγεινή εντύπωση στην κοινή γνώμη.

Τελικά ο κ. Μαντούβαλος, δεν αποκάλυψε τους λόγους για τους οποίους θα έπρεπε να αναλάβει την υπεράσπιση του πιστολέρο ειδικού φρουρού, αλλά όλοι μπορούν να φανταστούν ότι είναι οι ίδιοι λόγοι για τους οποίους παραιτήθηκε από την υπεράσπιση ο κ. Καπερνάρος και η κα Σαλοβράκου.

Background

melistasΤις προηγούμενες ημέρες τέθηκε ένα βασικό ερώτημα. Ποιοι λόγοι οδήγησαν τον Αλέξη Κούγια να αναλάβει μία υπόθεση, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα δοκιμάσει την αποδοκιμασία από την κοινή γνώμη. Οι δηλώσεις του οδήγησαν τον δικηγορικό σύλλογο να του επιβάλλει πειθαρχική δίωξη με το αιτιολογικό, συν τοις άλλοις, της «περιύβρισης νεκρού».

Να ξεκαθαρίσουμε ότι πιστεύουμε πως ο κάθε κατηγορούμενος έχει δικαίωμα υπεράσπισης και πως σε αυτή την περίπτωση ο συνήγορος υπεράσπισης πρέπει να κάνει τη δουλειά του.

Στον κ. Κούγια, όμως, χρεώνεται η τουλάχιστον ανορθόδοξη επικοινωνιακή τακτική που ακολουθεί, αφού για την δολοφονία του μαθητή τόνισε ότι επρόκειτο «για παρεξήγηση». Ο Δικηγορικός Σύλλογος υπήρξε σαφής « «…η περιύβριση του νεκρού 15χρονου, είτε ατομικά, είτε με αναπαραγωγή των απόψεων του εντολέα του στα ΜΜΕ, καθώς και η δυσφήμηση των δικηγόρων που δεν δέχθηκαν να αναλάβουν την υπεράσπιση, αντίκειται στους κανόνες δικηγορικής δεοντολογίας και την υποχρέωση ευθέως τρόπου υπεράσπισης. Συνιστά μια νέα -ηθική- δολοφονία, η οποία πυροδοτεί την ένταση τις ημέρες που όλη η ελληνική κοινωνία εξεγείρεται και διαδηλώνει τιμώντας τη μνήμη του και καταγγέλλει την αστυνομική αυθαιρεσία».Τι συμβαίνει τελικά;

Πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι ισχυρίζονται ότι ο Αλέξης Κούγιας θέλει να γίνει ο νέος Λυκουρέζος.

Τι έκανε ο Λυκουρέζος

lykourezosΟ Αλέξανδρος Λυκουρέζος στην δεκαετία του 1980 ήταν ήδη γνωστός δικηγόρος, σημείο αναφοράς θα λέγαμε και περίπου στην ηλικία που βρίσκεται σήμερα ο Αλέξης Κούγιας.

Αρχικά ο Αθ. Μελίστας καταδικάστηκε σε 2,5 χρόνια φυλάκιση με αναστολή και τελικά στις 25 Ιανουαρίου 1990 αθωώθηκε με το αιτιολογικό ότι βρισκόταν «εν βρασμώ ψυχής».

Όσον αφορά στον Αλέξανδρο Λυκουρέζο, είναι βέβαιο ότι ο Αθανάσιος Μελίστας δεν θα μπορούσε να έχει καλύτερο συνήγορο. Σήμερα, λέγεται, ότι δεν θα μπορούσε να έχει καλύτερο συνήγορο από τον Αλέξη Κούγια ο ειδικός φρουρός.

Όμως υπάρχουν μαρτυρίες εκείνης της εποχής που αναφέρουν ότι ο Μελίστας σπούδαζε στην Νομική Σχολή, ενώ είχε ισχυρές διασυνδέσεις στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, δηλαδή κάλυπτε όλες τις προϋποθέσεις προκειμένου να γίνει αστυνομικός καριέρας.

Φόβοι

kougiasΗ αλήθεια είναι ότι πολλοί τρομάζουν και εξοργίζονται, μόνο στην ιδέα ότι μπορεί ο ειδικός φρουρός να αντιμετωπιστεί επιεικώς ή ακόμη και να αθωωθεί λόγω της ικανότητας του Αλέξη Κούγια.

Καλά πληροφορημένες πηγές ωστόσο, θεωρούν ότι για λόγους ευνόητους η έκβαση της δίκης είναι προδιαγεγραμμένη, λόγω των μεγάλων πιέσεων που ασκούνται προς όλες τις κατευθύνσεις.

Η αθώωση του Μελίστα το 1990 είχε ξεσηκώσει κύμα οργής που είχε εκφραστεί με διαδηλώσεις, κινητοποιήσεις και πολύ σοβαρά επεισόδια, ενώ η δολοφονία του Μιχάλη Καλτεζά λίγες ημέρες μετά είχε ως αποτέλεσμα η 17Ν να «χτυπήσει» κλούβα των ΜΑΤ με απολογισμό έναν νεκρό αστυνομικό και 14 τραυματίες στις 26 Νοεμβρίου του 1985.

Σήμερα, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι απεύχονται να αθωωθεί ο ειδικός φρουρός. Όσο και αν όλα φαίνονται ίδια οι εποχές έχουν αλλάξει.

Και ας υπενθυμιστεί ότι η Ιωάννα Κούρτοβικ στην υπερασπιστική γραμμή για την 17Ν είχε χρησιμοποιήσει το παράδειγμα του Μελίστα και της δολοφονίας του Μιχάλη Καλτεζά ως εξής: «…ο δράστης της δολοφονίας του 15χρονου νεαρού, ο Αστυνομικός Μελίστας, με ένα κατηγορητήριο το οποίο ήδη από τότε επεσήμαιναν οι εφημερίδες ότι ήταν κατηγορητήριο απαλλαγής, ήταν κατηγορίες απαλλαγής, αφέθηκε ελεύθερος, δεν προφυλακίστηκε και επέστρεψε στη δουλειά του και κάποια χρόνια μετά αθωώθηκε εντελώς, απαλλάχθηκε εντελώς για το συγκεκριμένο γεγονός. Ένας άνθρωπος ο οποίος είχε σκοτώσει έναν άνθρωπο, είχε σκοτώσει ένα 15χρονο παιδί, δεν έμεινε ούτε μία μέρα στη φυλακή. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κοινωνική αυτή αναταραχή είχε επεκταθεί.
Να πω λοιπόν ότι η κοινωνική αυτή αναταραχή είχε επεκταθεί στον πολιτικό χώρο, είχε αποκτήσει πολιτικές διαστάσεις, δύο Υπουργοί ο Μένιος ο Κουτσόγιωργας τότε και ο Τσούρας είχαν υποβάλλει παραιτήσεις για τα γεγονότα που είχαν προηγηθεί. Και τις παραιτήσεις αυτές ακολούθησε όχι με ρητή αναφορά στα γεγονότα, αλλά εμμέσως πλην σαφώς η παραίτηση τότε του Κώστα του Λαλιώτη.

Σε αυτό λοιπόν το σκηνικό σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε η συγκεκριμένη ενέργεια της 17Ν. Ήταν μία ενέργεια, η οποία στόχευε προφανώς στους μηχανισμούς, δεν στόχευε σε ανθρώπους. Ήταν μία ενέργεια που στόχευε να καταδείξει, στόχευε να αναδείξει, στόχευε να εκφοβίσει αναμφισβήτητα, στόχευε να υποδηλώσει να δηλώσει την αγανάκτηση της κοινωνίας, την άρνησή της να αποδεχθεί αυτές τις λειτουργίες αυτών των μηχανισμών».

Τραγική ειρωνεία: απέναντί της η κα Κούρτοβικ είχε τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο. Όλα αυτά το 2006.

… κι όλα τα ίδια μένουν

tragodiaΟι δύο υποθέσεις έχουν σαφείς αντιστοιχίες. Δύο μαθητές νεκροί, ο Μιχάλης Καλτεζάς και ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, το 1985 και το 2008 αντίστοιχα.

Κατηγορούμενοι δύο αστυνομικοί, ο Αθ. Μελιστας πρώην σκοπευτής και ο Επαμεινώνδας Κορκονέας πρώην καταδρομέας.

Τέσσερις υπουργοί οι οποίοι υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους και δεν έγιναν δεκτές, οι κκ. Κουτσόγιωργας και Τσούρας, τότε, οι κκ. Παυλόπουλος και Χηνοφώτης, τώρα.

Δύο δικηγόροι.

Ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ο οποίος είχε αθωώσει τον Αθ. Μελίστα και ο Αλέξης Κούγιας ο οποίος δεν γνωρίζουμε ακόμη αν θα καταφέρει να αθωώσει τον πελάτη του.

Πώς να πεισθούμε, λοιπόν, ότι η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται και με τους ίδιους όρους.

Το μόνο, ίσως, το οποίο δεν έχει αλλάξει είναι το εξής:

Μετά την δολοφονία του Μιχάλη Καλτεζά, χαμηλά στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» αναφερόταν ότι «Οι αναρχικοί κατέλαβαν το χημείο». Σήμερα θα έγραφαν «οι κουκουλοφόροι κατέλαβαν το χημείο». Να λοιπόν που κάτι αλλάζεi.

Σχόλια

12/12 13:01  PREMIUM
Η συγκεκριμένη "ιστορία" επαναλήφθηκε μετά από...23 χρόνια !

"Άλλες" πολύ...συχνότερα !
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις