STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


...XA: Οι τράπεζες στο στόχαστρο ( εβδομαδιαία ανάλυση)
897 αναγνώστες
Κυριακή, 14 Δεκεμβρίου 2008
10:58
 
Xatzidakis_analysis.jpg                        http://www.pic4ever.com/images/63izs7n.gif   
του Μάνου Χατζηδάκη* - Με κέρδη 1,22% έκλεισε την εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης ο οποίος διαμορφώθηκε την Παρασκευή στις 1.810,26 μονάδες.Παράλληλα οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 4% και διαμορφώθηκαν στα 140,3 εκ. ευρώ ενώ παρατηρήθηκαν εισροές 1,2 εκ. ευρώ μειώνοντας τις συνολικές εκροές στα 195,4 εκ. ευρώ από την αρχή του έτους.
Δεν άλλαξε κάτι στην συμπεριφορά της αγοράς την εβδομάδα που πέρασε στο ΧΑ. Οι
πωλητές είχαν τον έλεγχο του τραπεζικού κλάδου σε όλη την διάρκεια της εβδομάδας με αποτέλεσμα η Ελληνική αγορά να εμφανίσει υστέρηση αποδόσεων στα ανοδικά κλεισίματα της Ευρώπης και της Αμερικής.

 

Η αδυναμία των τραπεζών αυτή την περίοδο αποδίδεται σε πολλούς λόγους: Στο αυξημένο κόστος χρηματοδότησης και τους κινδύνους από τις επενδύσεις στα Βαλκάνια ήρθε να προστεθεί η μεγάλη μείωση στις τιμές των ομολόγων, αξιόγραφα στα οποία η έκθεση των Ελληνικών τραπεζών είναι σημαντική. Η εναλλακτική λύση της εμφάνισης των υποαξιών στην καθαρή θέση δεν φαίνεται να απλοποιεί τα πράγματα καθώς αυτό μπορεί να σημαίνει μεγαλύτερες ανάγκες σε κεφάλαια και άρα αυξημένο κόστος.

Επιπλέον σε μια εμπειρική βόλτα από τα γκισέ των τραπεζών θα διαπιστώσει κανείς ότι τα επιτόκια κλειστών καταθέσεων έχουν ανέβει σημαντικά καθώς ενόψει του κλεισίματος της χρονιάς οι τράπεζες στην προσπάθεια τους να αυξήσουν το μέγεθος των καταθέσεων τους κινούνται ανταγωνιστικά προσφέροντας αξιοσημείωτες αποδόσεις. Παράλληλα ο ανταγωνισμός των επιτοκίων λειτουργεί ανασταλτικά στην ανάληψη χρηματιστηριακού ρίσκου ειδικά την στιγμή που η αβεβαιότητα για την επόμενη χρονιά δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, τουλάχιστον για τα δύο πρώτα τρίμηνα.


Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης τερμάτισε εκεί περίπου από όπου ξεκίνησε την εβδομάδα. Παρά το καλό ξεκίνημα η αγορά σύντομα βρέθηκε να συνεχίζει την πλάγια κίνηση προς τα χαμηλά της 24ης Οκτωβρίου με κύριο χαρακτηριστικό του όγκους στις τράπεζες να επιμένουν. Ηδη Τρ. Πειραιώς, Alpha, Eurobank και Popular καταγράφουν τιμές χαμηλότερες από την ημερομηνία του χαμηλού του Γενικού Δείκτη και μάλιστα η απόκλιση ξεπερνά πλέον το 15%. Η επόμενη εβδομάδα δεν αναμένουμε να μεταβάλλει ιδιαίτερα την εικόνα της αγοράς διατηρώντας την πλαγιοκαθοδική συμπεριφορά των περισσότερων τίτλων που καθορίζουν την μοίρα του Γ. Δείκτη. Εκτιμούμε ωστόσο ότι στην δοκιμή των χαμηλών (1.625 - 1.650) θα υπάρξει εκ νέου ενδιαφέρον από χαρτοφυλάκια που δεν πρόλαβαν να τοποθετηθούν στο πρόσφατο ράλι τα
οποία τουλάχιστον για την επενδυτική λιανική είναι μετά από καιρό σημαντικά σε πλήθος και ρευστότητα. Η κίνηση και πάλι θα είναι σφοδρή και η ταχύτητα της ανόδου εκτός από απότομες μεταβολές στις τιμές θα δώσει και πάλι αξιόλογα βραχυπρόθεσμα κέρδη.

Απαιτείται επομένως υπομονή καθώς η αγορά βρίσκεται σε ελκυστικά επίπεδα τιμών χωρίς όμως να έχει ολοκληρώσει την διορθωτική της πορεία. Επισημαίνεται τέλος ότι την ερχόμενη εβδομάδα ολοκληρώνεται ο κύκλος ζωής των συμβολαίων του Δεκεμβρίου.


Μάνος Χατζηδάκης
Υπ. Επενδυτικής Στρατηγικής
Πήγασος Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις