STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


Διάλειμμα στα χαμηλά - Προσεχώς αντίδραση ( εβδομαδιαία ανάλυση )
754 αναγνώστες
Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2008
09:17

 Xatzidakis_analysis.jpg            

του Μάνου Χατζηδάκη* - Με απώλειες 4,34% έκλεισε την εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης ο οποίος διαμορφώθηκε την Παρασκευή στις 1.731,63 μονάδες. Παράλληλα οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές αυξήθηκανκατά 20% και διαμορφώθηκαν στα 168,4 εκ. ευρώ ενώ παρατηρήθηκαν εκροές 1,73 εκ. ευρώ αυξάνοντας τις συνολικές εκροές στα 197,19 εκ. ευρώ από την αρχή του έτους.
Η φετινή χρονιά κλείνει με τον πλέον δεικτικό τρόπο ως προς το που βρίσκεται η ψυχολογία αφού ο Δείκτης και οι περισσότερες μετοχές δεν απέχουν ιδιαίτερα από τα χαμηλά της χρονιάς.

Μέσα σε λίγους μήνες επήλθε μια ολική ανατροπή τόσο στα ποσοτικά όσο και στα ποιοτικά δεδομένα της αγοράς. Πέρα από την πιστωτική αναταραχή, την χαμηλή ορατότητα για την κερδοφορία των εταιριών και το δυσμενές εγχώριο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον ήρθε η αύξηση του κόστους δανεισμού της χώρας σε πρωτοφανή επίπεδα να «τελειώσει την χρονιά».

Όλα αυτά δεν είναι αδιάφορα σε έναν διαχειριστή που είναι τοποθετημένος στην
Ελληνική αγορά όσο παθητική στάση και αν έχει. Στην καλύτερη των περιπτώσεων η άποψη των ξένων εκφράζεται με αρκετό προβληματισμό βάζοντας φρένο στην εισροή κεφαλαίων μακροπρόθεσμης διάρκειας.

Την ίδια στιγμή ο θεσμός των συλλογικών επενδύσεων περνά μια από τις σημαντικότερες κρίσεις στην ιστορία του: Η υπόθεση Madoff είναι βέβαιο ότι θα βάλει τέλος στον τρόπο με τον οποίο θεσμικά αντιμετωπίζονται οι συλλογικές επενδύσεις στερώντας από τις αγορές ρευστότητα έως ότου προκύψει ένα νέο μοντέλο διαχείρισης και εποπτείας πιο λειτουργικό και ασφαλές για την επενδυτική κοινότητα.


Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης συνέχισε την πτωτική του πορεία διατηρώντας ως μοναδικό πλέον θετικό σινιάλο το σήμα αγοράς από τον MACD στις αρχές Νοεμβρίου. Η εβδομάδα κλείνει σε απόσταση αναπνοής από το χαμηλό της χρονιάς και ο βαθμός της τεχνικής υπερβολής ξαναβάζει στα υπαρκτά σενάρια το αυξημένο ενδεχόμενο μιας σημαντικής ανοδικής αντίδρασης. Αν και οι σχηματισμοί διπλού πυθμένα δεν είναι το φετινό φόρτε του Γ. Δείκτη η προσέγγιση των επιπέδων της 24ης Οκτωβρίου δεν θα αφήσουν ασυγκίνητους τους αγοραστές οι οποίοι εκτιμούμε ότι θα επανακάμψουν δίνοντας κάποιες μονάδες ανάσας στην σφοδρή πτωτική κίνηση. Στα θετικά της εικόνας εκτός από τις ανοδικές αποκλίσεις και η σταδιακή απώλεια του momentum της πτώσης όπως αυτό εκφράστηκε με «μικρά σώματα» (περιορισμένο εύρος διακύμανσης) τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Στις έξι συνεδριάσεις που μεσολαβούν έως το τέλος της χρονιάς δεν περιμένουμε δραματικές αλλαγές στην εικόνα του Γενικού Δείκτη.<p> Μια ανοδική ανάσα του 10% ή 15% δεν αλλάζει την ψυχολογία ή το κλίμα από μια πτώση 70% από την αρχή του έτους. Θα δώσει ωστόσο την ευκαιρία κάποιων διορθωτικών κινήσεων στο χαρτοφυλάκιο ενόψει της επόμενης χρονιάς για την οποία δεν υπάρχει καμία απολύτως ευκρίνεια σε ότι αφορά τους παράγοντες που διαμορφώνουν θετικό κλίμα στις αγορές.


Μάνος Χατζηδάκης
Υπ. Επενδυτικής Στρατηγικής
Πήγασος Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις