STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


...Αν έχεις...άστρο, διάβαινε..Οταν η αστρολογία συνδυάζεται με την τεχνική ανάλυση και δίνει μεγάλα κέρδη
1085 αναγνώστες
Κυριακή, 21 Δεκεμβρίου 2008
10:02

 

 

Πριν από δύο μήνες το "Σ-in' δημοσίευε την είδηση ότι η Citigroup απολύει 300 αναλυτές, προσθέτοντας ότι θα προσλάβει... αστρολόγους. Ηταν ένας αστεισμός, που αποδεικνύεται εξαιρετική ιδέα και φαίνεται όμως ότι δεν θ'αργήσει να γίνει πραγματικότητα.

Το 2008 ήταν μια κατστροφική χρονιά για τους επενδυτές και για τους βραχυχρόνιους traders. Κανένα από το μοντέλα ανάλυσης-πρόβλεψης δεν λειτούργησε αποτελεσματικά - κι όποιοι τα εμπιστεύθηκαν έχασαν περισσότερα και από τους... αδαείς.
Έχουμε ακούσει πολλά για τους τρόπους με τους οποίους κάποιοι προβλέπουν την πορεία των μετοχών και των αγορών. Υπάρχει η θεμελιώδης ανάλυση, με κάθε είδους «μοντέλο». μακροοικονομικό, βάσει της καθαρής αξίας, με πολλαπλασιαστές κερδών, το μοντέλο Φορντ, το μοντέλο της Fed και πάει λέγοντας.
Υπάρχουν επίσης και τα τεχνικά μοντέλα. Βάσεις, κορυφές, τρίγωνα, πιατάκια και …κούπες για τους παραδοσιακούς και "κύματα" για τους άλλους της θεωρίας του Έλιοτ. Για τους Αμερικανούς η τεχνική ανάλυση βάσει της θεωρίας του Charles Dow είναι αξεπέραστη, ενώ οι πιο …οριεντάλ και οι βραχυχρόνιοι παίκτες των παραγώγων δεν περιφρονούν καθόλου τα γιαπωνέζικα καντηλέρια (candlesticks).
Το ξέρατε όμως ότι υπάρχουν κι αυτοί που συνδυάζουν την τεχνική ανάλυση με την... αστρολογία και μάλιστα με επιτυχία; Βεβαίως σ’ αυτή τη δουλειά, οι αποτυχίες των προηγούμενων ετών δεν αποτελούν κριτήριο απόρριψης και προφανώς δεν αποθαρρύνουν κανέναν από τα να είναι τελικά «φορμαρισμένος» ή να έχει κάποιες φορές... άστρο.
Πόσο μεγάλο άστρο όμως και για πόσον καιρό; Γιατί ο Αμερικανός Άρτς Κρόφορντ, πρέπει να είναι περίπτωση. Σε μία πολύ κακή χρονιά που χαρακτηρίστηκε από πτώση 38,3% του Dow Jones Wilshire μέχρι το τέλος Νοέμβρη, κατάφερε να τερματίσει πρώτος, με τρομερή ετήσια απόδοση που οι συνεργάτες του Μarketwatch μέτρησαν σε 48,4% !
Οπως παρατηρούν κάποιοι αμήχανα, με αυτή την απόδοση ο Κρόφορντ θα είχε τερματίσει στην πρώτη δεκάδα οποιαδήποτε χρονιά… Αλλά το διέπραξε φέτος. Δείτε τι λένε οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι για την επιτυχία του: «Ο Κρόφορντ είναι ένας βετεράνος της τεχνικής ανάλυσης, πολύ γνωστός για την ανοιχτά δηλωμένη προτίμησή του στην ..αστρολογία. Και λέμε ανοιχτά δηλωμένη προτίμηση, γιατί υπάρχουν και πολύ περισσότεροι από όσους νομίζετε. Είχε και αρκετές κακές χρονιές, με υποαπόδοση δεκαετιών σε σχέση με την αγορά, όπως προκύπτει από τα στατιστικά, αλλά τα τελευταία χρόνια τα πηγαίνει αρκετά καλά και οι αποδόσεις του ρολάρουν…»

Ο Κρόνος και η... πανσέληνος
Φέτος ο Κρόφορντ έπαιξε σχεδόν όλη τη χρονιά πτωτικά. Ομως ελευταία η διάθεσή του έχει αλλάξει και έχει γίνει πιο αισιόδοξος. Στο τελευταίο του άρθρο- πρόβλεψη την 1η Δεκεμβρίου, ανέφερε ότι περίμενε «μία άνοδο που θα την ακολουθούσε μικρή διόρθωση όταν η πανσέληνος θα σχημάτιζε …τετράγωνη όψη με τον Κρόνο στις 12 Δεκεμβρίου, πιθανώς υποδηλώνοντας ένα ενδιάμεσο βραχυχρόνιο πάτο μεταξύ 12 και 17 Δεκεμβρίου».
Πράγματι, έτσι έγινε. Από το Νοέμβρη η Wall Street ανεβαίνει και η τελευταία μικρή διόρθωση έγινε στις 12 Δεκεμβρίου. Μετά ήρθε ο μηδενισμός των επιτοκίων και η 350άρα άνοδος του Dow… Λες;
Και ο Κρόφορντ συνέχιζε ως εξής: «Αυτό το μικρό πισωγύρισμα είναι πιθανό να σχηματίσει τον δεξιό ώμο μίας βάσης ανάποδης κεφαλής και ώμων».

Ερχεται άνοδος;
Το ωραίο της υπόθεσης είναι ότι, αυτός ακριβώς ο σχηματισμός έχει ήδη δημιουργηθεί πλέον και δεν θα χαλάσει αν ο Dow παραμείνει πάνω από τις 8.300-8.400 μονάδες. Χθες έκανε χαμηλό στις 8.760 μονάδες. Ο τεχνικός σχηματισμός που αναφέρεται, προβλέπει τρία «βυθίσματα», με το μεσαίο (κεφάλι ανάποδα), να είναι το βαθύτερο και τα δύο πλαϊνά να σχηματίζουν τους ανεστραμμένους ώμους. Η εκτόνωσή του δίνει νέα άνοδο, που σημαίνει ότι θα μπορούσε να μπει στόχος πάνω από τις 10.000 μονάδες για τον Dow εφόσον ολοκληρωθεί αυτός ο σχηματισμός.
Πράγματι ο Κρόφορντ προέβλεπε τα εξής: «Από εκεί και πέρα ένα εκρηκτικό τέλος για τη χρονιά, θα αναπτύξει την ανοδική κίνηση που προβλέπουμε να είναι πολύ επικερδής. Το ράλι θα συνεχιστεί γερά και μέσα στο Γενάρη…»
Τι προβλέπει για το 2.009 ο αστρολόγος τεχνικός αναλυτής; «Μετά από μία διορθωτική φάση στα τέλη του Φλεβάρη, μία πολύ ισχυρότερη και μεγαλύτερης διάρκειας άνοδος αναμένεται μέχρι και τα μέσα του καλοκαιριού».
Αυτά λοιπόν από τον αστρολόγο που "έφαγε στη στροφή" έναν άλλο αναλυτή, τον σαφέστατα ελληνικής καταγωγής (όπως προδίδει και το όνομά του) Πίτερ Ηλιάδη. Ο Ηλιάδης ήταν ο δεύτερος στη λίστα με τις πιο επιτυχείς προβλέψεις φέτος, με ετήσια απόδοση 20,8%.
Ομως αυτός δεν είναι καθόλου αισιόδοξος για τη συνέχεια. Μάλιστα όπως, παρατηρούν από το marketwatch, από τα γραπτά του φαίνεται ότι …τρώγεται για να ξαναπαίξει την αγορά πτωτικά. Ο Ηλιάδης χρησιμοποιεί και αυτός ένα περίεργο, δύσκολο και ιδιαίτερα «εσωτερικό σύστημα προβλέψεων» σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Γράφει ο Π. Κωνσταντινίδης

http://www.sofokleousin.gr/

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις