STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


ΣΚΛΗΡΟ ΡΙΑΛΙΤΙ ΜΕ ΕΘΙΣΜΕΝΟΥΣ "Παικτες "...
1050 αναγνώστες
Κυριακή, 11 Ιανουαρίου 2009
09:10

                                                           http://www.pic4ever.com/images/63izs7n.gif

                                                            Καλημερα !

Οι σκηνές σε καθηλώνουν. Τα μάτια μένουν κολλημένα στην οθόνη και το τηλεκοντρόλ πέφτει από τα χέρια. Βάζεις στοίχημα ότι πρόκειται για χολιγουντιανή ταινία. Γιατί πώς αλλιώς να εξηγήσεις τις τόσο άγριες εικόνες; Ομως όχι, δεν βλέπεις το πνευματικό παιδί κάποιου ευφάνταστου σεναριογράφου. Είσαι θεατής αληθινών προσωπικών ιστοριών ατόμων εξαρτημένων από τα ναρκωτικά, το ποτό, τον τζόγο, το φαγητό ή το σεξ. Αυτή τη δεδομένη στιγμή είσαι ένας από τα εκατομμύρια τηλεθεατές που παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα το πολυσυζητημένο αμερικανικό ριάλιτι «Intervention»!

Η συνταγή που ακολουθούν οι παραγωγοί της σειράς φαίνεται απλή: παρέα με έμπειρο τηλεοπτικό συνεργείο ακολουθούν παντού τους πρωταγωνιστές του κάθε επεισοδίου και καταγράφουν ακόμη και την αναπνοή τους. Οπως δηλαδή γίνεται σε όλα τα ριάλιτι. Μόνο που στο «Intervention», το ριάλιτι του αμερικανικού δικτύου A&E Network που προβάλλεται για έκτη σεζόν, πρωταγωνιστές δεν είναι άτομα διψασμένα για δημοσιότητα ή επίδοξοι αστέρες της showbiz, αλλά άνθρωποι εθισμένοι σε ουσίες και συμπεριφορές, ξεχασμένοι τόσο από το σύστημα όσο κι από τον ίδιο τους τον εαυτό!

Επιλέγονται από τους παραγωγούς Νταν Πάρτλαντ και Σαμ Μέτλερ, τους οποίους έχουν προηγουμένως προσεγγίσει οι οικογένειές τους. Οι εξαρτημένοι νομίζουν ότι απλώς συμμετέχουν σε ένα ντοκιμαντέρ που καταγράφει τη ζωή, για παράδειγμα, ενός χρήστη ναρκωτικών. Γι'; αυτό και δεν έχουν πρόβλημα να αποκαλύψουν όσα συνήθως κρύβουν. Αφήνουν τις κάμερες να μπουν στο μπάνιο την ώρα που χτυπούν την ένεση ή σνιφάρουν κοκαΐνη. Πηγαίνουν μαζί με το συνεργείο στο σημείο που εκπορνεύονται ή ζητιανεύουν για να μαζέψουν χρήματα για τη δόση τους.

Ωστόσο, εκείνο που δεν ξέρουν είναι ότι παράλληλα με την κινηματογράφησή τους, ειδικός θεραπευτής δουλεύει με τις ο
οικογένειές τους ώστε να τους φέρουν στο σημείο να δεχθούν να απεξαρτηθούν. Συγγενείς και φίλοι ενώνουν τις προσπάθειές τους προκειμένου να πείσουν τον εξαρτημένο να απαλλαγεί από το πάθος του. Την τελευταία μέρα της κινηματογράφησης ο εθισμένος καλείται να πάει σε συγκεκριμένο στούντιο, υποτίθεται για την τελική συνέντευξη. Εκεί τον περιμένουν φίλοι και οικογένεια για να τον «στριμώξουν». Του ζητούν να απεξαρτηθεί, διαφορετικά θα κόψουν κάθε είδους δεσμό και από εκείνη τη στιγμή θα πρέπει να φροντίσει μόνος τον εαυτό του. Ολα αυτά σε κλίμα συγκίνησης και φόρτισης. Κάποιοι από τους εθισμένους αντιδρούν οργισμένα, άλλοι ντρέπονται, ενώ κάποιοι εμφανίζονται ευγνώμονες.

Οσοι συμφωνήσουν να υποβληθούν στη δωρεάν θεραπεία που τους προσφέρει το ριάλιτι μπαίνουν σε αεροπλάνο την ίδια μέρα και πηγαίνουν σε κέντρο απεξάρτησης των ΗΠΑ που έχει επιλέξει ο υπεύθυνος ψυχολόγος. Η κάμερα τούς ακολουθεί και εκεί. Καταγράφει οτιδήποτε κάνουν μέχρι να ολοκληρωθεί η απεξάρτησή τους, ενώ οι τηλεθεατές ενημερώνονται και στην περίπτωση που ο εξαρτημένος διακόψει το πρόγραμμα. Εκείνοι που καταφέρνουν να αλλάξουν τη ζωή τους μεταμορφώνονται τόσο που οι τηλεθεατές νομίζουν πως βλέπουν άλλους ανθρώπους! Εντελώς διαφορετικά εμφανίζονται και τα άτομα του περιβάλλοντός τους, μια και έχει φύγει από πάνω τους το βάρος ότι δεν κάνουν τίποτα για να σώσουν αυτούς που αγαπούν.

Οι περισσότεροι από εμάς όταν αναφερόμαστε σε «χρήστες» έχουμε την εικόνα ανθρώπων που για παράδειγμα ζητιανεύουν ή πουλάνε το κορμί τους προκειμένου να συγκεντρώσουν τα χρήματα της δόσης τους, όποια κι αν είναι αυτή, ή συνδέουμε την κατάχρηση ουσιών με το βάρος της δημοσιότητας. Εκείνο που δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε, λένε οι δημιουργοί του σόου, είναι πως εθισμένος σε ουσίες και όχι μόνο μπορεί να είναι ο δάσκαλος του παιδιού μας, ο συνάδελφος που κάθεται στο διπλανό γραφείο, η θεία στο χωριό ή ο παπάς της ενορίας. Εκεί βρίσκεται και η δύναμη της ασθένειας: δεν διαχωρίζει τον πλούσιο από τον φτωχό, τον μορφωμένο από τον αμόρφωτο, τον εργαζόμενο από τον άνεργο, τον άνδρα από τη γυναίκα και το παιδί από τον ενήλικο!
Το ριάλιτι έχει καταφέρει να περάσει το μήνυμα πως ο εθισμός κάθε είδους μπορεί να καταστρέψει τη ζωή οποιουδήποτε και τουλάχιστον στην Αμερική έχει αναγκάσει σε επαγρύπνηση μεγάλες ομάδες ανθρώπων, κυρίως γονείς.

Ωστόσο, από κάποιους διατυπώνεται η επιφύλαξη για το πόσο βαθιά στην καθημερινότητα των χρηστών πρέπει να μπαίνει ο μέσος τηλεθεατής. Γιατί πρέπει να βλέπει τον χρήστη ναρκωτικών τη στιγμή που χτυπάει την ένεση ή τον αλκοολικό όταν πίνει καθαρό οινόπνευμα επειδή δεν έχει ποτό και πέφτει στο πάτωμα σφαδάζοντας από τους πόνους; Επιπλέον, ποιος απεξαρτημένος, λένε, θα αισθανθεί περήφανος βλέποντας πώς ήταν την περίοδο του εθισμού του; Μήπως κάποια στιγμή η σειρά σταθεί μοιραία για τη ζωή κάποιου απεξαρτημένου που δεν θα αντέξει το ποιος ήταν στο παρελθόν; Εξάλλου, είναι πολλοί εκείνοι που δεν χρειάζονται να βλέπουν την κατάντια τους για να μένουν καθαροί.

Παρά τις αντικρουόμενες απόψεις είναι κοινά αποδεκτό πως το «Intervention» έχει βοηθήσει πολλούς ανθρώπους να απεξαρτηθούν, ενώ με την προβολή της σκληρής πραγματικότητας έχει βάλει φρένο στην περιέργεια εκατοντάδων νέων να δοκιμάσουν και να βγουν εκτός ορίων «έτσι για πλάκα».


Οι τρεις «σωματοφύλακες» της απεξάρτησης

Πρωταγωνιστικό ρόλο στο σόου δεν παίζουν μόνον οι εξαρτημένοι και οι οικογένειές τους αλλά και οι ψυχολόγοι που χαράσσουν στρατηγική για το πώς μεθοδικά και μέσα από καταστάσεις θα πείσουν τους ασθενείς να υποβληθούν σε απεξάρτηση. Τρία είναι τα πρόσωπα που έχουν συνδεθεί με την επιτυχία του «Intervention». Οι παρεμβατικοί ψυχολόγοι Κεν Σίλεϊ, Κάντι Φίνιγκαν και Τζεφ ΒανΒόντερεν.

Ο Τζεφ παρέχει εδώ και 25 χρόνια συμβουλευτική σε εξαρτημένους, τις οικογένειές τους, σε οργανισμούς που ασχολούνται με τα διάφορα είδη εθισμών και ασχολείται με τις δυναμικές που αναπτύσσονται στις οικογένειες λόγω αυτών των προβλημάτων. Εχει γράψει πέντε βιβλία για τις χημικές εξαρτήσεις και τις συνέπειές τους στον χρήστη και το περιβάλλον του, η δουλειά του έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, ενώ συχνά προσλαμβάνεται ως τεχνικός σύμβουλος σε πολύκροτες υποθέσεις που απασχολούν τη Δικαιοσύνη. Πιστεύει ότι πολλές φορές οι αγαθές προθέσεις των ανθρώπων να βοηθήσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από όσα λύνουν και σε αυτό το σημείο είναι απαραίτητη η παρουσία του θεραπευτή (
http://www.jeffvanvonderen.com).

Τα τελευταία δεκαοκτώ χρόνια η Κάντι είναι καθαρή και από αυτά τα δεκαπέντε δουλεύει στον χώρο της απεξάρτησης! Εχοντας πλήρη γνώση του τι σημαίνει να είσαι εξαρτημένος η διάσημη Αμερικανίδα θεραπεύτρια έχει καταφέρει να βοηθήσει πολύ κόσμο. Πήρε το πτυχίο της από το Πανεπιστήμιο UCLA και ολοκλήρωσε την πρακτική της στο φημισμένο νοσοκομείο Cedars-Sinai Hospital, όπου δούλεψε στην υπηρεσία απεξάρτησης. Εχει πιστοποίηση στη σεξουαλική απεξάρτηση από το κέντρο The Meadows, όπου πηγαίνουν οι διάσημοι, ενώ έχει εργαστεί με επιτυχία μεταξύ άλλων στα κέντρα Betty Ford, Talbots, Caron, Sierra Tucson, Promises West and Malibu και Vista Taos. Δουλεύει επίσης με τις οικογένειες των εθισμένων, αναλαμβάνει υποθέσεις υποτροπιασμών και παρέχει φροντίδα στους ασθενείς και μετά την απεξάρτηση. Η Κάντι εμπνεύστηκε από τη θεαματική αλλαγή της ζωή της μετά την απεξάρτηση και αποφάσισε με τη σειρά της να βοηθήσει ανθρώπους που θέλουν να ξαναγεννηθούν (
http://www.candyfinnigan.com).

Προσωπική εμπειρία έχει και ο Κεν, που είναι καθαρός και νηφάλιος από τις 14 Ιουλίου του 1989. Ιδρυτής της οργάνωσης Intervention 911, ο Σίλεϊ έχει δεσμούς με τον χώρο της απεξάρτησης για περισσότερα από δεκαέξι χρόνια και έχει ασχοληθεί με διάφορα είδη εθισμών. «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανταμοιβή από το να βοηθάς να γίνουν ξανά υγιείς συνάνθρωποί σου» λέει εξηγώντας γιατί ίδρυσε την οργάνωσή του. Δηλώνει περήφανος για τους συνεργάτες του και τον καθένα από τους ανθρώπους που έχουν ξαναγεννηθεί με τη βοήθειά τους.

Τα υψηλά ποσοστά επιτυχίας του Κεν ως θεραπευτή έχουν προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον στην ιατρική κοινότητα που συχνά ζητεί τη βοήθειά του σε θέματα εκπαίδευσης γιατρών, νοσοκόμων κι άλλων εργαζομένων στον χώρο της υγείας. Του αναγνωρίζουν το συγκριτικό πλεονέκτημα να κατανοεί σε βάθος τη συμπεριφορά του χρήστη λόγω της δικής του εμπειρίας, ενώ είναι φανερό πως καταφέρνει να κερδίσει σχετικά εύκολα την εμπιστοσύνη των ασθενών του.

Ο Σίλεϊ δουλεύει με τις οικογένειες των εθισμένων για να μπορέσει να φτάσει στον στόχο του. Συνεργάζεται με διάφορα κέντρα απεξάρτησης και κάθε φορά επιλέγει εκείνο που θεωρεί καταλληλότερο για τον ασθενή του
(
http://www.intervention911.com).

ΠΟΠΗ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

 

espressonews.gr

 

Σχόλια

11/01 17:48  σεβαστη
Μόνο που η στατιστική είναι αμείληκτη.
Δυστυχώς το % των απεξαρτημένων που παραμένουν καθαροί κινείται στα όρια του στατιστικού λάθους.
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις