STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


...Η ψυχολογία του χρηματιστηρίου είναι μία «επιστήμη» που...
775 αναγνώστες
Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2009
08:37

πρέπει κανείς να την ασκεί με μεγάλη αίσθηση λεπτότητας. Είναι σχεδόν μία «τέχνη». Όπως και αν συμβεί η χρηματιστηριακή προσέγγιση, είτε μέσω της οικονομετρίας, της θεμελιώδους, της τεχνικής ή επιστημονικής τεχνικής ανάλυσης κλπ πάντα υπεισέρχεται και στην όλη διαδικασία και ο παράγοντας «ψυχολογία». Αυτό ισχύει περισσότερο για το μέσο επενδυτή – trader, ο οποίος δεν έχει εξειδικευμένη εκπαίδευση και γνώσεις ώστε να αναγνωρίζει αλλά και να χαλιναγωγεί τις ψυχολογικές τους παρορμήσεις. Ο τρόπος που, συχνά, αξιολογεί ο μέσος επενδυτής τη σχέση τιμής-κέρδους, για παράδειγμα, μπορεί να είναι καθαρά ψυχολογικό θέμα. Ακόμη, το να κρίνει ο μέσος επενδυτής μία μετοχή ως «υποτιμημένη ή υπερτιμημένη» δεν αποτελεί αξίωμα που στηρίζεται σε συγκεκριμένος κανόνες, όπως στην περίπτωση του επιστημονικού τεχνικού αναλυτή αλλά μία σχετική κρίση η οποία κατά μεγάλο μέρος της εξαρτάται από ψυχολογικούς παράγοντες. Ο ρόλος της ψυχολογίας στο χρηματιστηριακό γίγνεσθαι, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα είναι πολύ σημαντικός, ιδιαίτερα όταν μιλάμε για το μαζικό επενδυτικό κοινό, το οποίο μπορεί να δρα και συχνά το κάνει, σαν ομάδα, σαν όχλος. Η ψυχολογία του κοινού, το ψυχολογικό στοιχείο (η αισιοδοξία ή η απαισιοδοξία, η εκτίμηση δηλαδή του παρόντος και του μέλλοντος) είναι υπολογίσιμο μέγεθος και αποτελεί έναν από τους καθοριστικούς παράγοντες για τη συνολική τάση του χρηματιστηρίου.

xrimanews.com

                                        Η ΦΑΝΤΑΣΙΑ  ΕΙΝΑΙ  ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΗ  ΑΠΟ  ΤΗ  ΓΝΩΣΗ !

                      

                             

 Αυτός είναι ο λόγος που τα οργανωμένα επενδυτικά κεφάλαια προσπαθούν να επηρεάσουν το επενδυτικό κοινό με διάφορα μέσα. Ο παράγοντας «ψυχολογία» είναι το άθροισμα ενός μεγάλου αριθμού διαφορετικών παραγόντων μικρότερης σπουδαιότητας. Αν υποθέσουμε ότι μειώνονται τα κέρδη και τα μερίσματα μίας εταιρείας και οι φόροι αυξάνονται, τότε δημιουργείται ένα πλήθος αρνητικών παραγόντων. Όταν όμως το κοινό εκτιμά το μέλλον με αισιοδοξία, δέχεται αυτές τις άσχημες ειδήσεις επειδή έχει την πεποίθηση ότι οι προαναφερθείσες αρνητικές επιρροές θα έχουν μόνο παροδική επίδραση. Ο παράγοντας Ψ (ψυχολογία) παραμένει σε αυτή την περίπτωση θετικός παρά τις κακές βασικές ειδήσεις. Παρότι τα βαθύτερα ψυχολογικά κίνητρα των επιμέρους ατόμων και της μάζας, καθώς και οι αντιδράσεις τους σε μία συγκεκριμένη κατάσταση πραγματικά δεν μπορούν να προβλεφθούν με απόλυτο τρόπο, ωστόσο η μελέτη των αντιδράσεων του παρελθόντος σε αντίστοιχες καταστάσεις, αποκαλύπτει πρότυπα συμπεριφοράς τα οποία είναι πολύ χρήσιμα στη χρηματιστηριακή πρόβλεψη. Έτσι, μπορούμε να προβλέψουμε, συχνά, και κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες, την ένταση του συνόλου των ατομικών αποφάσεων, δηλαδή τη σφοδρότητα της ψυχολογικής αντίδρασης της μάζας όπως επίσης και τη χρονική στιγμή περίπου που θα συμβεί αυτό. Ένας καλός επενδυτής πρέπει να εμπιστεύεται την κρίση και την αντίληψη του και μάλιστα να περιφρονεί λίγο το κοινό, για να διατηρεί την ανεξαρτησία του και να μην επηρεάζεται από την μεταδοτική ψυχολογική διάθεση των μαζών.

 Πολλές σύγχρονες χρηματοοικονομικές επιστήμες λαμβάνουν υπόψη τους τον παράγοντα «ψυχολογία» στα μοντέλα που χρησιμοποιούν. Πρωτοπόρα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η επιστημονική τεχνική ανάλυση. Το βιβλίο του κυρίου Παναγιώτου «Στο Μυαλό του Αναλυτή» αφιερώνει ολόκληρα κεφάλαια στο συγκεκριμένο θέμα και μάλιστα παρουσιάζει πολλές αποκαλυπτικές σχετικές έρευνες της ΕΚΤΑ. Μέσα από τη νέα αυτή στήλη που εγκαινιάζει η ΕΚΤΑ και το XrimaNews.com, θα ασχοληθούμε με μία σειρά ζητημάτων που αφορούν τον επενδυτή και τον trader. Θα μιλήσουμε για το φόβο της αγοράς μίας μετοχής, μετά την πρώτη ημέρα ανόδου της, την ανασφάλεια της διακράτησης μίας θέσης που απέφερε πολλά κέρδη σε μικρό χρονικό διάστημα, την πεποίθηση ότι η μετοχή θα αρχίσει να ανεβαίνει αφού πρώτα την πουλήσουμε και πολλά άλλα. Πιστεύω πως η τακτική συνεργασία ενός ψυχολόγου με την Ελληνική Κοινότητα Τεχνικής Ανάλυσης και τους ειδικούς επιστημονικούς τεχνικούς αναλυτές της, θα ρίξει φως σε μία πληθώρα θεμάτων πρακτικών και θα βοηθήσει πραγματικά τους ενασχολούμενους με τις επενδύσεις. Κλείνοντας, θα ήθελα να προσκαλέσω τους φίλους αναγνώστες να επικοινωνήσουν μαζί μου στέλνοντάς μου τις ερωτήσεις τους και υπόσχομαι να απαντώ σε όσες περισσότερες μπορώ, μέσα από τη θεματολογία της στήλης. Καλή ανάγνωση, προσεκτικό trading και καλά κέρδη.

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις