STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


ΝΑ ΜΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ η ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΕΙ ?
745 αναγνώστες
Σάββατο, 17 Ιανουαρίου 2009
08:05

Xatzidakis_analysis.jpgτου Μάνου Χατζηδάκη*-Με απώλειες 7,52% έκλεισε την εβδομάδα ο Γενικός Δείκτης ο οποίος διαμορφώθηκε την Παρασκευή στις 1.749,95 μονάδες.Παράλληλα οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές μειώθηκαν κατά 8% και διαμορφώθηκαν στα 126,9 εκ. ευρώ ενώ παρατηρήθηκαν εκροές 1,65 εκ. ευρώ αυξάνοντας τις συνολικές εκροές στα 3,664 εκ. ευρώ από την αρχή του έτους.    

Η επιστροφή της μεταβλητότητας ήταν το κύριο χαρακτηριστικό την εβδομάδα που πέρασε στο ΧΑ εξέλιξη που συμβάδιζε με την απόδοση και την τάση των κυριότερων διεθνών αγορών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε έξι συνεδριάσεις ο Γενικός Δείκτης γύρισε από εκεί που ξεκίνησε το Χριστουγεννιάτικο ράλι του δείγμα της παθογενούς ψυχολογίας που διακατέχει αυτή την περίοδο του συμμετέχοντες. Η παθογένεια δεν αναφέρεται τόσο στην τάση της αγοράς, η οποία δεν είναι παρά η επικρατούσα άποψη, όσο στην λογική της διάλυσης που παρατηρείται σε κάθε πτωτικό κύμα. Η αγορά ως άποψη περιμένει χαμηλότερα επίπεδα τιμών και είναι διάχυτη σε κύκλους εντός και εκτός ΧΑ ότι φέτος ο Γενικός Δείκτης θα δει τις 1.200 μονάδες και μάλιστα έως το τέλος Μαρτίου, προσδοκία η οποία βασίζεται σε μια αυθαίρετη υπόθεση έκπτωσης του 30% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Η άποψη αυτή τείνει να ενισχύεται σε περιόδους πτώσης και το κυριότερο να ανακαλύπτει νέους λόγους απαισιοδοξίας για την αγορά. Η δικαίωση αυτής της άποψης θα είναι σκληρή για την αγορά.
Και αυτό γιατί πλέον θα μιλάμε για μια κεφαλαιοποίηση κάτω από 50 δις ευρώ, σχέση ΑΕΠ/κεφαλαιοποίησης κάτω από 20%, λογιστικές αξίες κάτω από το 60% της αξίας τους και μια (εκ νέου) προσδοκώμενη μείωση κερδών κοντά στο 50%. Τα θεμελιώδη αυτής της προσδοκίας καθώς και ο συντριπτικός βαθμός πλειοψηφικού ρεύματος που έχει αυτή η άποψη μας κάνουν ιδιαίτερα επιφυλακτικούς ως προς την πιθανότητα επίτευξης όχι μόνο των 1.200 μονάδων αλλά και σημαντικών περιθωρίων υποχώρησης από τα επίπεδα που διαπραγματεύεται το ΧΑ. Η τιμολόγηση πολλών αρνητικών νέων (χρεοκοπίες, υποβαθμίσεις, ρευστότητα) έχει ήδη μπει σε μεγάλο βαθμό στις τιμές των μετοχών και πλέον η προσφορά τίτλων δείχνει να μπορεί να αναχαιτιστεί με μικρότερη ανάλωση δυνάμεων με εξαίρεση τον τραπεζικό κλάδο. Επιπλέον οι αποτιμήσεις δεκάδων εταιριών είναι φθηνές γεγονός το οποίο μεταφράζεται σε ενδιαφέρον από μεγάλη μερίδα του επενδυτικού κοινό το οποίο σε κάποιο βαθμό έχει αφυπνιστεί. Εκτιμούμε ότι αυτή η τάση θα ενισχυθεί σε μια ενδεχόμενη αποκλιμάκωση των καταθετικών επιτοκίων κάνοντας τις μετοχικές αξίες πιο ελκυστικές. Ηδη στα καταθετικά επιτόκια παρατηρείται μια σταδιακή αποκλιμάκωση στο ξεκίνημα της χρονιάς που λόγω και της μείωσης του επιτοκίου της ΕΚΤ ενδέχεται να συνεχιστεί. Επομένως η απάντηση στο πόσο τοποθετημένος πρέπει να βρίσκεται κάποιος σε μετοχές σήμερα βρίσκεται κάπου στην μέση. Ναι μεν φθηνές μετοχές, όχι όμως ξεκάθαρος ορίζοντας. Ο παράγοντας χρόνος όσο η αγορά δεν υποχωρεί προς νέα χαμηλά θα αρχίσει να δουλεύει υπέρ
των αγοραστών και αυτή θα είναι ίσως η κυριότερη παράμετρος για την αλλαγή της
ψυχολογίας ή έστω για την ισορροπία της αγοράς.


Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης διατήρησε για μια ακόμα εβδομάδα το ανοδικό σήμα του MACD επιβεβαιώνοντας την βάση στήριξης των 1680 μονάδων ενισχύοντας παράλληλα κάποιες εβδομαδιαίες ανοδικές αποκλίσεις στους ταλαντωτές. Η απομάκρυνση από αυτή την ζώνη τιμών θα ξαναδώσει δύναμη στην αγορά με στόχο μια περιοχή υψηλότερη του υψηλού έτους (1.941 μονάδες). Σημείο αναφοράς για το άμεσο μέλλον του Γενικού Δείκτη είναι οι 1.800 μονάδες όπου ο Γενικός Δείκτης έχει περάσει αρκετές φορές από τον Νοέμβριο του 2008, ζώνη τιμών αρκετά ευαίσθητη προς την κατεύθυνση της τάσης αφού η αγορά τείνει να επιταχύνει κάθε φορά που πραγματοποιείται μια διάσπαση ανοδική ή πτωτική. Σε αυτή την διάσπαση θα ποντάραμε για την ερχόμενη εβδομάδα αφού με εξαίρεση τον τραπεζικό κλάδο οι περισσότεροι δεικτοβαρείς τίτλοι έχουν κρατήσει αποστάσεις από τα χαμηλά τους όταν η αγορά είχε ξαναβρεθεί σε αυτή την ζώνη τιμών. Η άρνηση αυτή είναι ενδεικτική των διαθέσεων που έχουν τα «δυνατά χέρια» σε αυτούς τους τίτλους και έδειξαν ότι μπορούν να μετριάσουν την αδυναμία των τραπεζών στο Δείκτη ακόμα και σε αρνητικές συνεδριάσεις.


Μάνος Χατζηδάκης
Υπ. Επενδυτικής Στρατηγικής
Πήγασος Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ

http://www.pegsec.gr/

Σχόλια

17/01 11:14  studio111
καλημέρα σας,

χρονια πολλά.αντωνία,αντώνη !
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις