STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


Το πρώτο ψηφιακό μπλακ άουτ της νέας εποχής
999 αναγνώστες
Παρασκευή, 9 Νοεμβρίου 2007
11:13
Το πρώτο ψηφιακό μπλακ άουτ της νέας εποχής

Παρέλυσε το Ιντερνετ για εξίμισι ώρες, προκαλώντας χάος στις επικοινωνίες.

Παρασκευή, 09.11.07
Το πρώτο ψηφιακό μπλακ άουτ βίωσε χθες για εξίμισι ώρες η χώρα. Περισσότεροι από 2.300.000 χρήστες του Ιντερνετ βγήκαν εκτός Δικτύου ή σερφάριζαν με τεράστια καθυστέρηση, μετά τη διπλή βλάβη που σημειώθηκε στο κεντρικό δίκτυο οπτικής ίνας του ΟΤΕ στο Χιλιομόδι Κορινθίας και το Κάστρο Βοιωτίας.

Από τις 11 το πρωί έως τις 5.30 τοαπόγευμα οι ψηφιακοί «αυτοκινητόδρομοι» του Διαδικτύου μπλοκάρισαν από τις μπουλντόζες ενός υπερεργολάβου, που έκοψε το καλώδιο στο Κάστρο, προκαλώντας χάος στις τηλεπικοινωνίες, τις επιχειρήσεις και τους υπόλοιπους χρήστες του Διαδικτύου. Το γεγονός αυτό αναδεικνύει την ανάγκη συντονισμού των δικτύων αλλά και ύπαρξης εφεδρικών λύσεων στο σχεδιασμό του δικτύου του ΟΤΕ ώστε να μην καταρρέει από… δύο μπουλντόζες.

Με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς του ΟΤΕ περισσότεροι από 100.000 συνδρομητές δεν είχαν
χθες τηλέφωνο ή Ιντερνετ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίστηκε στη Βόρεια Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλο, Γιάννενα και Αλεξανδρούπολη) και την Πελοπόννησο (Κόρινθο, Πάτρα, Τρίπολη και Πύργο Ηλείας), όπου χιλιάδες συνδρομητές, τόσο του ΟΤΕ όσο και των
παρόχων που χρησιμοποιούσαν το δίκτυό του μέχρι αργά το απόγευμα, δεν είχαν την παραμικρή πρόσβαση στο Διαδίκτυο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΤΕ, η βλάβη οφειλόταν στη διακοπή του ίδιου οπτικού δακτυλίου σε
δύο διαφορετικά σημεία (κύρια και εναλλακτική όδευση) σε Βοιωτία και Κορινθία και προκλήθηκε από εργασίες τρίτων. Η βλάβη είχε ως αποτέλεσμα την αδυναμία πρόσβασης στο διεθνές Ιντερνετ, αλλά και την «παράλυση» κάθε επικοινωνίας όχι μόνο των ιδιωτών, αλλά και σε υπηρεσίες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπως και εμπορικές και επιχειρηματικές συναλλαγές. ATM, Internet Banking κ.λπ.

Σύμφωνα με τους τεχνικούς του ΟΤΕ, στο Κάστρο Βοιωτίας το καλώδιο κόπηκε εξαιτίας έργων οδο-
ποιίας, που κατασκευάζονται στην περιοχή. Στο Χιλιομόδι Κορινθίας το καλώδιο κόπηκε κατά τη διάρκεια εργασιών εργολάβου του ΟΤΕ, στην προσπάθειά του να αντικαταστήσει άλλο καλώδιο οπτικών ινών, το οποίο είχε καεί εξωτερικά από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού. Σύμφωνα με το
νομάρχη Κορινθίας, κ. Νίκο Ταγάρα, ο οποίος επικοινώνησε με δημάρχους της περιοχής, μεταξύ των
οποίων, και με τον κ. Γιώργο Λούτρη, δήμαρχο Βόχας και πρώην προϊστάμενο του ΟΤΕ, από τις φωτιές του καλοκαιριού επιβαρύνθηκε το δίκτυο στην περιοχή και κλιμάκιο του Οργανισμού πήγε χθες, για να αποκαταστήσει την κεντρική οπτική ίνα. Οι εργολάβοι δεν έκαναν «μπάι πας» στη γραμμή, δηλαδή δεν έβγαλαν το καμένο κομμάτι, αφού είχε τοποθετηθεί το νέο, και κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης της νέας οπτικής ίνας σκίστηκε το καλώδιο της παλιάς, που είχε
θερμανθεί από τη φωτιά, βγάζοντας εκτός δικτύου το Χιλιομόδι. Κατά διαβολική σύμπτωση, στην εναλλακτική οδό της οπτικής ίνας, στη Βοιωτία, ένας άλλος εργολάβος κατά τη διάρκεια εργασιών έκοβε την οπτική ίνα, νεκρώνοντας το Ιντερνετ.

Πηγές του ΟΤΕ άφηναν υπαινιγμούς ότι η βλάβη σχετίζεται με τη χθεσινή γενική συνέλευση
του οργανισμού, ενώ φέρεται να υπήρξε και τρίτη βλάβη, στο Μεσολόγγι.
Πηγές της ΕΛ.ΑΣ. ανέφεραν ότι ο διευθυντής του ΟΤΕ Λιβαδειάς κ. Σκαλτσάς στις 13.45 ζήτησε τη συνδρομή της Αστυνομίας για έναν ιδιοκτήτη μηχανήματος έργων που προκάλεσε βλάβη στα καλώδια. Σύμφωνα με πληροφορίες, πέντε λεπτά αργότερα ανακάλεσε την κλήση. Για την αποκατάστασή της βλάβης εργάστηκαν τουλάχιστον 20 τεχνικοί του ΟΤΕ, μέχρι τις 17.30. Στο διάστημα αυτό η αποκατάσταση γινόταν σταδιακά.


ΧΑΪΚΟΥ ΡΟΗ

Ελεύθερος Τύπος
http://www.e-tipos.com/newsitem?id=15395
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις