STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


... Η ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ Χ.Α. ΕΠΕΣΕ ΑΠΟ ΤΑ 196 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΣΤΑ 69 !
952 αναγνώστες
Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2009
08:25

 

                                   http://www.pic4ever.com/images/63izs7n.gif

                             Καλημερα !

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ

Περισσότερα από 127 δισ. ευρώ, όσο δηλαδή το μισό ΑΕΠ της Ελλάδας, έκαναν φτερά από το Χρηματιστήριο Αθηνών όσο καιρό διαρκεί η κρίση. Η κεφαλαιοποίηση του ελληνικού Χρηματιστηρίου μειώθηκε από 196 δισ. ευρώ το 2007, σε μόλις 69 δισ. ευρώ στα τέλη του 2008, ενώ οι ελληνικές μετοχές σημείωσαν πτώση που έφτασε ακόμη και το 90%! Η βουτιά αυτή άλλαξε τις ισορροπίες στις εισηγμένες εξανεμίζοντας την κεφαλαιοποίησή τους, δημιουργώντας παράλληλα, όπως λένε αναλυτές, τις προϋποθέσεις για εξαγορές και συγχωνεύσεις που αναμένεται ότι θα κυοφορήσουν μέσα στο 2009 αλλά και για αποχωρήσεις εταιρειών από το Χρηματιστήριο. Τέτοια deals αναμένονται στις τράπεζες, στις κατασκευές, στην πληροφορική και στις βιομηχανίες, ενώ την αποχώρησή τους από το Χ.Α. φέρεται να εξετάζουν κυρίως εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης.

Το Χ.Α. μάλιστα αναδείχτηκε σε πρωταθλητή της πτώσης ανάμεσα σε όλες τις υπόλοιπες ανεπτυγμένες αγορές. Το 2008 ο Γενικός Δείκτης βούλιαξε κατά 65,7%, παρουσιάζοντας πτώση διπλάσια ακόμη και από τον Ντάου Τζόουνς στη Νέα Υόρκη και τον δείκτη FΤSΕ 100 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. Πολύ μεγαλύτερη ήταν η πτώση στο Χ.Α. και από άλλες κορυφαίες ξένες αγορές, όπως το Παρίσι, η Φρανκφούρτη και το Τόκιο που έζησαν το μεγαλύτερο ετήσιο ξεπούλημα από την εποχή του χρηματιστηριακού κραχ του 1929. Η βουτιά στο Χ.Α. πήρε σχεδόν διαστάσεις κραχ, καθώς η πτώση του Γενικού Δείκτη ήταν μεγαλύτερη ακόμη και από αυτή σε αγορές που χαρακτηρίζονται από διεθνείς οίκους ως αναδυόμενες, όπως είναι το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης.

Κύριοι «υπεύθυνοι» για τη βουτιά στο Χ.Α. ήταν οι ξένοι θεσμικοί επενδυτές, οι οποίοι σε αντίθεση με την περίοδο από το 2003 έως και το 2007, όταν ήταν αγοραστές ελληνικών μετοχών, πέρυσι ξεπούλησαν τις μετοχές που είχαν στα χαρτοφυλάκιά τους για να αποκτήσουν μεγαλύτερη ρευστότητα. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ελληνικά Χρηματιστήρια, ολόκληρο το 2008 οι ξένοι πραγματοποίησαν πωλήσεις ύψους σχεδόν 50 δισ. ευρώ στο ελληνικό χρηματιστήριο, ενώ οι αγορές τους ανήλθαν σε 46,3 δισ. ευρώ (δηλαδή οι καθαρές εκροές ξένων κεφαλαίων από μετοχές του ελληνικού Χρηματιστηρίου ανήλθαν σε 3,6 δισ. ευρώ).

Ενδιαφέρον από μικροεπενδυτές
Πρόκειται για... στροφή 360 μοιρών στη συμπεριφορά των ξένων κεφαλαίων οι οποίοι μέχρι το 2007 εμφανίζονταν ως αγοραστές στο Χ.Α., σε αντίθεση με τους Έλληνες που εμφανίζονταν ως πωλητές. Πέρυσι, όμως, και ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες του 2008, όταν ξέσπασε η κρίση, οι ρόλοι αντιστράφηκαν.

Μετά την κατακόρυφη βουτιά του Γενικού Δείκτη πολλοί εγχώριοι «παίκτες»- κυρίως μικροεπενδυτές- άρχισαν να εμφανίζονται δειλά δειλά ως αγοραστές κυρίως στη μεγάλη κεφαλαιοποίη- ση, δηλαδή σε μετοχές (τραπεζικές κυρίως) τις οποίες ξεπουλούσαν οι ξένοι, με αποτέλεσμα οι τιμές τους να φτάσουν στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΧΑΕ, το 2008 οι συνολικές καθαρές εισροές στο Χ.Α. από

127 δισ. €

έκαναν φτερά το 2008 στο Χ.Α.

3,6 δισ. €

ήταν στο διάστημα αυτό οι καθαρές πωλήσεις των ξένων

49,9 δισ. €

ήταν η συνολική αξία των πωλήσεων ξένων πέρυσι

2,9 δισ. €

ήταν οι καθαρές αγορές από τους Έλληνες επενδυτές

1,2 δισ. €

ήταν οι καθαρές αγορές μετοχών μόνο από τους μικροεπενδυτές

Έλληνες επενδυτές ανήλθαν σε 2,9 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 1,2 δισ. ευρώ προήλθαν από ιδιώτες επενδυτές.

Ποιοι ξένοι πούλησαν Δύο ήταν οι μεγαλύτερες κατηγορίες ξένων «παικτών» που προχώρησαν σε μαζικές πωλήσεις ελληνικών μετοχών: οι τράπεζες και τα κερδοσκοπικά επενδυτικά κεφάλαια (hedge funds). Οι ξένες τράπεζες άδειασαν σχεδόν τα χαρτοφυλάκιά τους από ελληνικές μετοχές, σε μια προσπάθεια να μαζέψουν ρευστότητα ώστε να αντιμετωπίσουν τη χρηματοπιστωτική κρίση. Σε ανάλογη δυσχερή θέση βρέθηκαν όλα σχεδόν τα hedge funds. Οι επενδυτές που δανείζουν τα χρήματά τους στα κερδοσκοπικά αυτά επενδυτικά κεφάλαια απαίτησαν πίσω το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων τους, όταν κορυφώθηκε η κρίση, κάνοντας τα hedge funds το δεύτερο μεγαλύτερο θύμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης μετά τις τράπεζες.

Επίσης είδαν το κόστος του χρήματος να εκτοξεύεται στα ύψη, γεγονός που έκανε το κόστος εξυπηρέτησης του δανεισμού τους πολύ πιο υψηλό. Για να μπορέσουν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους αυτές, τα hedge funds αναγκάστηκαν να πουλήσουν μετοχές σε όλο τον κόσμο - και στο Χ.Α.- με αποτέλεσμα μεγάλη πτώση των τιμών.

 

.tanea.gr

Σχόλια

19/01 09:03  HiTen
Αιντε και καλα κρασια
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις