STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


...Καταφύγιο για τους επενδυτές οι επενδύσεις χαμηλού κινδύνου
896 αναγνώστες
Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2009
09:19

                                                            
     
     http://www.pic4ever.com/images/63izs7n.gif

                 Καλημερα !

της Κατερίνας Φίκαρη

Επενδύσεις χαμηλού κινδύνου θα μπορούσαν να προσφέρουν σε ιδιώτες επενδυτές τις καλύτερες προοπτικές για ελκυστικές αποδόσεις το 2009, καθώς τα μεγάλα βιομηχανοποιημένα κράτη του κόσμου βρίσκονται σε ύφεση, σύμφωνα με τον Gary Dugan, συντάκτη του Merrill Lynch Global Wealth Management’s Outlook για το 2009.

Με τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο να πασχίζουν να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση, οι ιδιώτες επενδυτές θα μπορούσαν να εξασφαλίζουν αποδόσεις ακολουθώντας μια προσεκτική προσέγγιση στις επενδυτικές επιλογές τους. Κάποιες προτάσεις περιλαμβάνουν υψηλής αξιολόγησης και ποιότητας εταιρικά ομόλογα, υψηλής απόδοσης μετοχές σε βιομηχανίες του αμυντικού κλάδου, κατά την άποψη του κυρίου Dugan, Chief Investment Officer του τμήματος Global Wealth Management της Merrill Lynch για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (EMEA).

kostas koufogiorgos : kuf@otenet.grΟι κυβερνήσεις αναμένεται να παίξουν κομβικό ρόλο στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, καταφεύγοντας σε περικοπές φόρων και σε δημόσιες δαπάνες προκειμένου να προωθήσουν την ανάπτυξη. Θα χρειαστεί να βρουν τη λεπτή ισορροπία μεταξύ της προώθησης της ανάπτυξης μέσω δημόσιων δαπανών και της προσφυγής σε υπερβολικό δανεισμό.

«Αυτή πρόκειται να είναι μια αποφασιστική χρονιά για την παγκόσμια οικονομία», δηλώνει ο G. Dugan. «Η κρατική παρέμβαση θα παίξει ζωτικό ρόλο στο καθορισμό του κατά πόσον θα βιώσουμε μια σχετικά σύντομη και απότομη καθοδική φάση — η οποία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί εντός του επόμενου δωδεκαμήνου — ή μια μακρά και παρατεταμένη ύφεση όπως αυτή που βίωσε η Ιαπωνία τη δεκαετία του 1990».

Η κρατική παρέμβαση θα μπορούσε να αποδειχτεί αποφασιστικής σημασίας. Οι κυβερνήσεις ίσως χρειαστεί να εξετάσουν τη χρήση σημαντικών δημοσιονομικών πακέτων, αξίας μεταξύ 2%-5% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ), προκειμένου να δώσουν ώθηση στις οικονομίες τους και να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον κύριο Dugan.

«Οι επενδυτές πρέπει να δουν τα μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ ως σημαντικό βαρόμετρο της προόδου της παγκόσμιας ανάκαμψης», δηλώνει ο Gary Dugan. «Αν υπάρξουν απότομες ανοδικές αποδόσεις των ομολόγων, αυτό θα δείξει ότι οι κυβερνήσεις έχουν καταγράψει υπερβολικές δαπάνες».

Η ML επισημαίνει ακόμη τον κίνδυνο του παγκόσμιου αποπληθωρισμού, ο οποίος είναι μεγαλύτερος από ότι αναμένουν πολλοί και θα μπορούσε να αποτελέσει κύριο ζήτημα για το τρέχον έτος. «Η νομισματική πολιτική θα πρέπει θα πρέπει να παραμείνει επιθετική και καινοτόμος, προκειμένου να αντισταθμιστεί αυτή η απειλή», επισημαίνει ο συντάκτης της έκθεσης. 

Εξάλλου, είναι πιθανή μία παγκόσμια άνοδος των μετοχών, η οποία θα είναι μάλλον βραχύβια. Από την άνοδο πιθανώς να επωφεληθούν οι μετοχές εταιρειών παραγωγής καταναλωτικών προϊόντων και οι κυκλικές μετοχές. Οι γενικοί δείκτες μετοχών θα μπορούσαν και αυτοί να προσφέρουν ευκαιρίες για χρηματιστηριακές συναλλαγές σε ιδιώτες επενδυτές κατά το 2009.

Μολονότι οι αγορές εμπορευμάτων θα μπορούσαν να ανακάμψουν κατά το πρώτο ήμισυ του έτους, η ανάκαμψη πιθανώς θα είναι βραχύβια λόγω της απουσίας ισχυρής καταναλωτικής ζήτησης στις ΗΠΑ. Τα πολύτιμα μέταλλα, με κυριότερο το χρυσό, θα μπορούσαν να δουν μια πιο παρατεταμένη άνοδο, με τον χρυσό να επωφελείται από την εξασθένηση του δολαρίου κατά το δεύτερο ήμισυ του έτους.

Η επιλεκτική επένδυση σε εταιρικά ομόλογα υψηλής αξιολόγησης θα μπορούσε και αυτή να προσφέρει ελκυστικές αποδόσεις. Οι υψηλές αποδόσεις και οι αναδυόμενες αγορές, λόγω των χρεών τους, είναι πιθανόν να παραμείνουν μη ελκυστικές, εφόσον οι αναδυόμενες αγορές κινδυνεύουν να υποβληθούν σε δυναμική επαναξιολόγηση καθώς οι οικονομίες των αναπτυσσόμενων χωρών — περιλαμβανομένων και των οικονομιών των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά — θα αντιμετωπίσουν ύφεση κατά το 2009.

Σύμφωνα με την έκθεση της ML, οι επενδυτές θα μπορούσαν, επίσης, να στραφούν στις ιδιωτικές τοποθετήσεις, οι οποίες προσέφεραν μεγάλες αποδόσεις κατά τις καθοδικές περιόδους του 1991 και του 2001, σε ευκαιριακή βάση. Ίσως αποδειχθεί ότι αξίζει να στραφεί κανείς σε ορισμένες στρατηγικές κεφαλαίων αναχαίτισης κινδύνου (hedge fund strategies), αλλά πρέπει να μεταχειριζόμαστε ούτως ή άλλως με επιφυλακτικότητα τα κεφάλαια αναχαίτισης κινδύνου, ως επενδυτική επιλογή.

 

emea.gr

Σχόλια

28/01 07:44  letto
καλημερα φιλάρα
28/01 07:54  darko
ωρε ωρε η ομαδαρα πεταει
συλλογο στα μπλοκ
28/01 08:19  letto
ολε ολε megale darko
28/01 08:27  studio111
καλημέρα στα φιλαράκια !
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις