STUDIO 111...

***ΠΡΟΣΟΧΗ***
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι από τις 20 Δεκεμβρίου η υπηρεσία του Capital.gr
Capital Blogs θα αναστείλει τη λειτουργία της για τεχνικούς λόγους.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση.
Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


.....Η ενεργειακή ασφάλεια, "το μεγαλύτερο γεωστρατηγικό παιχνίδι των επόμενων 50 ετών"
784 αναγνώστες
Τετάρτη, 28 Ιανουαρίου 2009
08:34

 

                                                                         http://www.pic4ever.com/images/63izs7n.gif

                                Καλημερα !

 

Από πού θα έρχεται το φυσικό αέριο στο μέλλον;

Από πού θα έρχεται το φυσικό αέριο στο μέλλον;

Η κρίση που προέκυψε στις αρχές του έτους από τη διακοπή παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ουκρανία έκανε ακόμη πιο αισθητή την ανάγκη εξεύρεσης εναλλακτικών πηγών ενέργειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Ολομέλειας του Ιανουαρίου, οι ευρωβουλευτές τόνισαν ότι η Ρωσία και η Ουκρανία δεν είναι πλέον αξιόπιστοι προμηθευτές, και άσκησαν πιέσεις για τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πόρων. Από πού όμως θα μπορούσε η Ευρώπη να λάβει αποθέματα φυσικού αερίου στο μέλλον;

Ο Jacek Saryusz-Wolski, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και μέλος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Ευρωπαίων Δημοκρατών, δήλωσε κατά τη διάρκεια πρόσφατης συζήτησης ότι "η διαφοροποίηση (των ενεργειακών πηγών) δεν είναι πρόβλημα που έχει να κάνει με την ενέργεια, αλλά με την εξωτερική πολιτική".
 
Ο Charles Tannock, μέλος της ίδιας ομάδας, εξήγησε με τη σειρά του ότι "στο μέλλον, υπάρχουν δύο βασικοί παράγοντες για την ασφάλεια της προμήθειας φυσικού αερίου: η αξιοπιστία των εμπορικών εταίρων και η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης" .
 
Σε αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων
 
Ο Andrew Monaghan, εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, προειδοποίησε, ωστόσο, ότι "δεν πρέπει απλώς να εγκαταλείψουμε τη Ρωσία χωρίς να γνωρίζουμε πού πηγαίνουμε", καθώς "αν απλώς αντικαταστήσουμε τη Ρωσία με την Τουρκία, θα εξακολουθήσουμε να έχουμε όλα τα αυγά στο ίδιο καλάθι..."
 
Ποιες είναι όμως οι εναλλακτικές λύσεις που έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διαφοροποίηση της προμήθειας φυσικού αερίου; Η ρωσική εταιρεία Gazprom προτείνει την κατασκευή ενός αγωγού από τη Μαύρη Θάλασσα ως τη Βουλγαρία, μια επιλογή που ο Alan Riley, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, θεωρεί ως ακριβή. "Το μόνο που κάτι τέτοιο θα συνεπάγετο για τους ευρωπαίους καταναλωτές είναι η αύξηση των τιμών", είπε χαρακτηριστικά ο Βρετανός.
 
Ένας Nabucco..."light"
 
Μια άλλη δυνατότητα θα ήταν η χρήση του αγωγού Nabucco, ο οποίος μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία στην Ευρώπη μέσω των συνόρων Γεωργίας-Τουρκίας. Στην περίπτωση αυτή όμως από πού θα ερχόταν το φυσικό αέριο: το Ιράν, το Αζερμπαϊτζάν ή το Τουρκμενιστάν; Πρόκειται για περιοχή μεγάλης πολιτικής αστάθειας... Ο κ. Riley θα προτιμούσε μια φθηνότερη επιλογή: έναν "ελαφρύ Nabucco", που θα περνούσε από την Τουρκία και την Ελλάδα προς την Ιταλία με τη χρήση υφιστάμενων αγωγών.  
 
Μια άλλη εναλλακτική λύση θα μπορούσε να είναι η οικοδόμηση ενός εργοστασίου υγροποίησης φυσικού αερίου στην τουρκική πόλη Ceyhan και η μεταφορά δια θαλάσσης στην Ευρώπη. Ωστόσο, η λύση αυτή θα ήταν "πιθανώς πιο ακριβή από τον αγωγό Nabucco" προειδοποίησε ο καθηγητής.
 
Το θέμα στην Ολομέλεια της επόμενης εβδομάδας   
 
Όπως και να'χει, η αναζήτηση νέων ενεργειακών πηγών αποτελεί "το μεγαλύτερο γεωστρατηγικό παιχνίδι των επόμενων 50 ετών" σύμφωνα με την Ioan Mircea, μέλος της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Κοινοβουλίου. Η ρουμάνα ευρωβουλευτής εξέφρασε την άποψη ότι "η Ρωσία επιθυμεί να ξαναγράψουμε τους κανόνες του παιχνιδιού", και τόνισε ότι "πρέπει να ενεργήσουμε από κοινού και όχι καθοδηγούμενοι από εθνικό εγωισμό".
 
Να σημειωθεί ότι στις 21 Ιανουαρίου η κοινοβουλευτική επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας ενέκρινε την έκθεση της Γαλλίδας Anne Laperrouze (από την Ομάδα της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη) σχετικά με τη δεύτερη δέσμη επισκόπησης της ενεργειακής στρατηγικής.
 
Στη συνέχεια, η έκθεση της Γαλλίδας θα συζητηθεί τόσο από τους ευρωβουλευτές κατά τη διάρκεια της προσεχούς Συνόδου Ολομέλειας (2 Φεβρουαρίου) όσο και από τους υπουργούς του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα συναντηθούν στις 19-20 Μαρτίου με σκοπό να εξετάσουν τη μελλοντική ενεργειακή πολιτική της Ένωσης. Μπορείτε να αποκτήσετε περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση της κας Laperrouze μέσω του πρώτου συνδέσμου που θα βρείτε πιο κάτω.
 

Έκθεση της Anne Laperrouze

Σχόλια

28/01 09:10  letto
Ο αέρας της ομάδας φτάνει και περισσεύει
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις