STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


....Διαμορφώνοντας τον κόσμο μετά την κρίση”
786 αναγνώστες
Πέμπτη, 29 Ιανουαρίου 2009
12:39

Υπό κρατική «ομηρία» το Νταβός

της Ειρήνης Κοσμά

«Διαμορφώνοντας τον κόσμο μετά την κρίση” είναι το θέμα του φετινού Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που ξεκίνησε χθες τις εργασίες του στο Νταβός. Σοβαρότατο το αντικείμενο και κρισιμότατες για την ανθρωπότητα οι λύσεις που προτείνονται, ενόψει της συνόδου κορυφής της ομάδας G20 τον Απρίλιο και της G8 τον Ιούλιο. Σύμφωνα με τους οργανωτές του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που φιλοδοξούν να "ξανασχεδιάσουν τον μετά την κρίση κόσμο", η φετινή διοργάνωση θεωρείται "ιστορική" εξαιτίας του αριθμού ρεκόρ των συμμετεχόντων. 

Ιστορική είναι η διοργάνωση του 39ου Φόρουμ και λόγω της απουσίας “αστέρων” του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος που έγκαιρα φρόντισαν να ακυρώσουν τη συμμετοχή τους, καθώς οι τράπεζές τους καταρρέουν και οι ίδιοι κατακρημνίζονται από τα βάθρα τους.

kostas koufogiorgos : kuf@otenet.grΣαν “τη μύγα μες στο γάλα” ξεχωρίζουν οι τραπεζίτες στις χιονισμένες πλαγιές του Νταβός, καθώς τα ηνία του Φόρουμ έχουν αναλάβει πλέον οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, μετέδιδε χθες το Reuters. Στην πάλαι ποτέ “καρδιά” του καπιταλισμού, όπου πριν από δύο χρόνια, λέξεις όπως “κρατικές παρεμβάσεις” και οι “ρυθμίσεις”, ήταν “απαγορευμένες”, βρέθηκαν αρμόδιοι εποπτικών αρχών που “εργάζονται για την αναζήτηση εξόδου από την κρίση”. 

Επιπλέον, πολιτικοί από την Ευρώπη και την Ασία κατέλαβαν εξ εφόδου το Νταβός. Λαμβάνουν μέρος στις εργασίες ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, οι πρωθυπουργοί της Κίνας και της Ιαπωνίας Γουέν Ζιαμπάο και Τάρο Αζο αντίστοιχα - συνολικά 41 πρωθυπουργοί έναντι μόλις 27 πέρυσι και 20 πρόπερσι.

Ο καθηγητής Κλάους Σβαμπ, ιδρυτής του φόρουμ και διοικητής του από τότε, εδώ και 38 χρόνια, το 1971, δήλωσε ότι “το εκκρεμές μετακινήθηκε και η εξουσία επέστρεψε στις κυβερνήσεις”, και πρόσθεσε: “Αυτή η συνάντηση υπόσχεται να είναι ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στην ιστορία του φόρουμ... Αυτή είναι άλλωστε η μεγαλύτερη οικονομική κρίση από τότε που άρχισε το Νταβός”. 

Διόλου τυχαία, τόσο ο Κινέζος πρωθυπουργός Ουέν Τζιαμπάο όσο και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν, που είχαν χθες την τιμητική τους, ζήτησαν από τους επιχειρηματικούς και πολιτικούς ηγέτες που συνέρευσαν στο θέρετρο των Άλπεων να βάλουν τα δυνατά τους για την αντιμετώπιση της χειρότερης κρίσης των τελευταίων 80 ετών.

Ωστόσο σε αυτή τη “γιορτή” του καπιταλισμού δεν αναμένονται "mea culpa", ούτε θαυματουργά σχέδια διάσωσης, τη στιγμή μάλιστα που η νέα αμερικανική κυβέρνηση περιορίστηκε σε χαμηλόβαθμη εκπροσώπηση με την αποστολή μιας απλής συμβούλου του Μπαράκ Ομπάμα. Το κλίμα που επικρατεί στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ μεταξύ των συνέδρων κάθε άλλο παρά αισιόδοξο είναι, καθώς τα κορυφαία κυβερνητικά και επιχειρηματικά στελέχη δηλώνουν ότι δεν υπάρχει εύκολη συνταγή για την αναχαίτιση της πιστωτικής κρίσης και ότι χρειάζονται κολοσσιαία κρατικά προγράμματα. 

“Το 40% του παγκόσμιου πλούτου χάθηκε σε διάστημα πέντε τριμήνων. Είναι ασύλληπτο το νούμερο”, τόνισε ο Στέφεν Σβάρτσμαν, πρόεδρος της εταιρείας δανεισμού ιδιωτικών κεφαλαίων Blackstone Group, και συμπλήρωσε ότι “οι συνθήκες στο επιχειρηματικό περιβάλλον θα αλλάξουν άρδην”.

Πλήγμα δέχτηκε η εμπιστοσύνη των επικεφαλής των μεγαλύτερων επιχειρήσεων παγκοσμίως που συγκεντρώθηκαν στο Νταβός, και λόγω της υποβόσκουσας “συναλλαγματικής” διαμάχης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας που αφήνει ελάχιστα περιθώρια σε όσους προσδοκούν συντονισμένη πολιτική δράση. Πέρα από τις επιμέρους δυσκολίες, δικαίως οι επικριτές του Νταβός εγείρουν θεμελιώδη ένσταση σχετικά με την αποτελεσματικότητά του. 

Οι συμμετέχοντες, επιχειρηματίες και πολιτικοί, είναι ακριβώς οι... υπαίτιοι αυτής της κρίσης. Πώς είναι δυνατόν, λοιπόν, να εμπιστευτούμε τους ενόχους που οδήγησαν την παγκόσμια οικονομία στη χρεοκοπία για να μας βρουν αυτοί τις λύσεις και τη διέξοδο από την καταστροφή που προκάλεσαν; Είναι προφανές ότι σε άλλους ανθρώπους, με άλλες ιδέες πρέπει να αναζητηθούν οι δρόμοι υπέρβασης της κρίσης.

Σε μια ένδειξη της επικρατούσας κατήφειας, οι παραδοσιακές γιορτές του Φόρουμ του Νταβός δεν έχουν φέτος την αίγλη των προηγουμένων ετών. Ο ιρλανδός τραγουδιστής Μπόνο, για παράδειγμα, μια από τις τακτικές παρουσίες του Φόρουμ, δεν θα παρουσιαστεί αυτή τη χρονιά.

emea.gr

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις