STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


....Σε αναστολή των συγχωνεύσεων τραπεζών οδηγεί το σχέδιο 28 δις...
722 αναγνώστες
Κυριακή, 1 Φεβρουαρίου 2009
09:13

           http://www.pic4ever.com/images/63izs7n.gif

Eνα ακόμη εμπόδιο στη διαδικασία «συγκέντρωσης» του τραπεζικού τοπίου εμφανίζεται να θέτει η συμμετοχή του Δημοσίου, μέσω του πακέτου στήριξης των πιστωτικών ιδρυμάτων, ύψους 28 δισ. ευρώ, στο μετοχικό κεφάλαιο σειράς εξ αυτών.

 

Συγκεκριμένα, πέραν των γνωστών προβλημάτων επικάλυψης δικτύων καταστημάτων, πλεονάζοντος προσωπικού, «διπλών» χρηματιστηριακών ή «συγχώνευσης» δικτύων πληροφορικής, που ακόμη «ταλανίζουν» πιστωτικά ιδρύματα τα οποία έχουν προχωρήσει από πολλού χρόνου τις διαδικασίες συγχώνευσής τους, πλέον την όλη εικόνα «θολώνει» και η παρουσία του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο των φερόμενων «υπό εξαγορά» τραπεζών.

Βάσει των προβλέψεων συμμετοχής στο «πακέτο», ο ελάχιστος χρόνος διακράτησης των προνομιούχων μετοχών που θα αποκτήσει το Eλληνικό Δημόσιο στο μετοχικό κεφάλαιο των υπό ένταξη τραπεζών αφορά ένα εξάμηνο (έως την 01-07-09) ενώ κατά μέγιστο αφορά μία πενταετία. Η ενδεχόμενη εξαγορά των μετοχών αυτών γίνεται στην τιμή κτήσης και, εάν τούτη για οποιονδήποτε λόγο δεν είναι δυνατή, οι μετοχές μετατρέπονται σε κοινές.

Το γεγονός αυτό «περιπλέκει» πιθανή εξαγορά πιστωτικού ιδρύματος, ευλόγως μέχρι την 1η Ιουλίου, αλλά και μετά την ημερομηνία αυτή, καθώς το ποσοστό που αποκτά το Δημόσιο στο μετοχικό κεφάλαιο ορισμένων τραπεζών και ιδιαίτερα των «μικρότερων» αφενός ενδέχεται να στέκει ευθέως ως εμπόδιο σε πιθανή εξαγορά τους από μεγαλύτερη (με στόχο τη συγχώνευση) και αφετέρου ενδέχεται να αφορά το κρίσιμο εκείνο ποσοστό για την απόκτηση του ελέγχου της μίας τράπεζας από την άλλη.

Proton Bank - Τράπεζα Πειραιώς Το πρόβλημα έφερε πρόσφατα στο φως η υπόθεση της εξαγοράς μειοψηφικού μεριδίου 31,3% της Proton Bank από την Τράπεζα Πειραιώς και οι σκέψεις της τελευταίας να προχωρήσει στην απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού έως και 90% με πρόθεση τη συγχώνευσή της με την Proton.

Oπως αναφέρουν ασφαλείς πηγές, αν και αρχικώς είχε εξετασθεί το ενδεχόμενο η Proton να μην υπαχθεί στο πακέτο των 28 δισ. ευρώ και να καλυφθούν οι ανάγκες ρευστότητάς της μέσω της «μητρικής» της, Πειραιώς, για την οποία θα λειτουργούσε ως επενδυτικός βραχίονας, η τελική απόφαση αυτόνομης συμμετοχής αμφοτέρων των τραπεζών στο πακέτο απομακρύνει το ενδεχόμενο συγχώνευσής τους, τουλάχιστον για το τρέχον έτος.

Και τούτο καθώς η Πειραιώς θα έπρεπε είτε να προχωρήσει στην εκταμίευση σημαντικού κεφαλαίου για την απόκτηση του αναγκαίου ποσοστού της Proton, είτε να προχωρήσει στην εξασφάλιση του μεριδίου αυτού στη βάση ανταλλαγής μετοχών.

Η πρώτη λύση επί της ουσίας θα αναιρούσε το όφελος, ή μέρος αυτού, από τη συμμετοχή της στο πακέτο των 28 δισ. ευρώ, μέσω του οποίου αναμένεται ότι θα ενισχύσει την κεφαλαιακή της επάρκεια ενώ, σε περίπτωση που επιλεγόταν η δεύτερη λύση, θα προέκυπτε ακόμη και το ενδεχόμενο ανταλλαγής μετοχών με το Δημόσιο… το οποίο ούτως ή άλλως θα είχε συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της Πειραιώς, αφού και αυτή συμμετέχει στο πακέτο των 28 δισ. ευρώ…

Τελικά, ως γνωστόν, αποφασίστηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Proton, κατά 79,99 εκατ. ευρώ με έκδοση προνομιούχων μετοχών την οποία θα καλύψει το Eλληνικό Δημόσιο. Ειδικότερα, θα εκδοθούν 17.817.371 προνομιούχες μετοχές υπέρ του Eλληνικού Δημοσίου με τιμή διάθεσης τα 4,49 ευρώ ανά μετοχή που αποτελούν και την ονομαστική αξία. Eτσι, το μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας θα ανέλθει στα 361,45 εκατ. ευρώ και θα διαιρείται σε 62.683.822 κοινές ονομαστικές μετοχές και σε 17.817.371 προνομιούχες.

Aspis Bank Τη συμμετοχή της όμως στο πακέτο των 28 δισ. ευρώ αποφάσισε και η Aspis Bank, μία τράπεζα για την οποία επανειλημμένα έχουν διατυπωθεί «σενάρια» ενδεχόμενης εξαγοράς.

Συγκεκριμένα, η Aspis αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου έως και κατά 90 εκατ. ευρώ με την έκδοση προνομιούχων μετοχών που θα αποκτήσει το Eλληνικό Δημόσιο έναντι 2,71 ευρώ ανά τεμάχιο.

Κατά τη γενική συνέλευση των μετόχων, η οποία ενέκρινε την ΑΜΚ, ο διευθύνων σύμβουλος της Aspis Χ. Σορώτος δήλωσε ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιο θέμα εξαγοράς της τράπεζας, ωστόσο ανέφερε ότι γενικότερα στον κλάδο θα υπάρξει τάση συγκέντρωσης.

FBBank Αντίστοιχα, αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, με στόχο τη συμμετοχή του Δημοσίου στο μετοχικό της κεφάλαιο αποφάσισε πρόσφατα και η FBBank.

Η ΑΜΚ θα είναι μέχρι 60 εκατ. ευρώ και θα πραγματοποιηθεί με έκδοση προνομιούχων μετοχών στο πλαίσιο του νόμου για την ενίσχυση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας.

Geniki Bank Τέλος, την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 150 εκατ. ευρώ μέσω της έκδοσης 140.186.916 προνομιούχων μετοχών προς 1,07 ευρώ ανά μετοχή, αποφάσισε η Γενική Τράπεζα.

Τις νέες προνομιούχες αυτές μετοχές θα αποκτήσει το Ελληνικό Δημόσιο μέσω της συμμετοχής του στην αύξηση κεφαλαίου, στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης των ελληνικών τραπεζών. Η διοίκηση της Γενικής Τράπεζας ανέφερε ότι θα συμμετάσχει και στους δυο άλλους πυλώνες του πακέτου στήριξης, ενώ θεώρησε επωφελή για την τράπεζα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, γιατί σήμερα έχουν ανέβει οι απαιτήσεις για τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας. Τέλος, η διοίκηση της Γενικής Τράπεζας ανέφερε ότι στόχος της είναι να επαναγοράσει τις προνομιούχες μετοχές πριν από την ημερομηνία λήξεως που προβλέπει ο σχετικός νόμος.

Express.gr

Καλημέρα,καλο μηνα !                              

Σχόλια

01/02 12:28  letto
καλο μηνα και τα μυαλα στα καγκελα
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις