STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


Πλάνα με άξονα κεφαλαιακή επάρκεια και ρευστότητα...
782 αναγνώστες
Παρασκευή, 6 Φεβρουαρίου 2009
08:47

 

   022%20.gif                 Ήρθαν απ΄ την Κρήτη ...;τα παιδιά του Ψηλορείτη  καλημερα !

«Στον αέρα» παραμένουν τα business plan των ελληνικών τραπεζών καθώς έχουν μεταβληθεί άρδην τα δεδομένα στα οποία βασίστηκαν ενώ η έλλειψη «ορατότητας» για την πορεία οικονομίας και αγορών δεν επιτρέπει την αναθεώρησή τους.

Οι τραπεζίτες πραγματοποιούν εναλλακτικούς σχεδιασμούς με βάση παραδοχές που κυμαίνονται από το κακό ως το χειρότερο σενάριο, χωρίς όμως να είναι δυνατή η εκπόνηση ανακοινώσιμων business plan.

Οι παραδοχές που έχουν χρησιμοποιηθεί ως βάση των, φιλόδοξων, επιχειρηματικών σχεδίων που ανακοινώνονταν ως και τις αρχές του 2008 έχουν αλλάξει: Oι ρυθμοί ανάπτυξης εργασιών, οι πιθανές επισφάλειες, το κόστος χρήματος ακόμη και οι μακροοικονομικές προβλέψεις για Ελλάδα και Νοτιοανατολική Ευρώπη παραμένουν στοιχεία ρευστά στην παρούσα συγκυρία.

Μέχρι και το καλοκαίρι, υπήρχε η προσδοκία ότι ως ένα βαθμό θα εφαρμόζονταν τουλάχιστον στα βασικά στοιχεία τους τα επιχειρηματικά σχέδια, με το τελευταίο τετράμηνο όμως να ανατρέπει πλήρως τους σχεδιασμούς.

Προβλέψεις

Οι εκτιμήσεις των τραπεζιτών για τη βελτίωση του κλίματος ποικίλλουν από τη συγκρατημένη αισιοδοξία ως την πλήρη απαισιοδοξία και στην καλύτερη περίπτωση, ενδείξεις ομαλοποίησης αναμένονται από τις αρχές του δεύτερου εξαμήνου.

Τα δειλά βήματα εξομάλυνσης στη διατραπεζική δεν αρκούν καθώς υπάρχει ακόμη σειρά «περιορισμών» στη λειτουργία των αγορών και δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη των συμμετεχόντων στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Τα αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου των αμερικανικών και ευρωπαϊκών τραπεζών θα δώσουν τον τόνο για το βάθος της κρίσης, επισημαίνει στη «Ν» κορυφαίος τραπεζίτης, ο οποίος εκτιμά ότι υπάρχει πολύς δρόμος ακόμη.

Από τους πιο κρίσιμους παράγοντες για τη διαμόρφωση των business plan των ελληνικών τραπεζών είναι η εξέλιξη των επισφαλειών. Η γοργή αύξηση των χορηγήσεων σε συνδυασμό με την έλλειψη εμπειρίας της αγοράς σε συνθήκες ύφεσης επιτείνει το θολό τοπίο που αντιμετωπίζουν τα τραπεζικά επιτελεία. Ανησυχητικό στοιχείο είναι η αύξηση των επισφαλειών στο τελευταίο τρίμηνο του 2008, στο επίπεδο του 5% και η πρόβλεψη ότι θα κινηθούν στο 6% φέτος.

ΝΑ Ευρώπη

Μια επίσης κρίσιμη παράμετρος είναι η εξέλιξη των εργασιών στην ΝΑ Ευρώπη, η οποία συναρτάται τόσο με τη μακροοικονομική πορεία των τοπικών οικονομιών όσο και με τη δυνατότητα ανάπτυξης που θα υπάρχει ελλείψει ρευστότητας.

Ήδη, τα αναπτυξιακά πλάνα έχουν «παγώσει» αλλά είναι εύλογο ότι οι τράπεζες δεν μπορούν να αφήσουν χωρίς στήριξη τις σημαντικές επενδύσεις τους στην περιοχή. Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι ρυθμοί ανάπτυξης που περιλαμβάνουν τα business plan είναι τώρα εξωπραγματικοί.

Σε αυτό το πλαίσιο και ελλείψει ασφαλών παραδοχών, δεν μπορούν να τεθούν νέοι στόχοι και για την κερδοφορία και μόνο κάποια guidance δίνονται από τις τράπεζες σε κατ' ιδίαν επαφές με μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Οι προηγούμενοι στόχοι που περιλαμβάνονται στα business plan ενσωματώνουν το μοντέλο ανάπτυξης και το growth story των ελληνικών ομίλων, τα οποία έχει «καταργήσει» η κρίση. Είναι ενδεικτικό πάντως ότι η κερδοφορία δεν είναι το κρίσιμο μέγεθος καθώς οι τραπεζίτες δίνουν προτεραιότητα στη διατήρηση ισχυρής ρευστότητας και κεφαλαιακής επάρκειας.

ΑΝΝΑ ΔΟΓΑ

 

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις