STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


.....Tο 2008 έκλεισε με τις πωλήσεις των netbooks στα 14 εκατομμύρια.
1010 αναγνώστες
Τετάρτη, 11 Φεβρουαρίου 2009
18:25

 και τους φορητούς υπολογιστές, netbook και notebook, να καταγράφουν πωλήσεις μεγαλύτερες από τους επιτραπέζιους. Γιατί; Τι θα φέρει το μέλλον; Πόσο σύντομα; Το ΜΕΝ 24 προβλέπει το άμεσο μέλλον των φορητών και υπερφορητών υπολογιστών. 
 
Πριν δύο χρόνια τα πρώτα «σοβαρά» smartphone έκαναν την εμφάνιση τους υποσχόμενα κάτι παραπάνω από push email σε κινητά τηλέφωνα. Η κυκλοφορία του HTC TyTn II έδειξε το δρόμο σε ότι αφορά τις εφαρμογές γραφείου αποδεικνύοντας ότι το όνειρο για πραγματική εργασία πάνω σε τηλέφωνο μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Η εμφάνιση του πρώτου iPhone λίγο μετά ήρθε να δώσει απάντηση στο ερώτημα φυσικό «πληκτρολόγιο ή οθόνη αφής;» με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο: Για λίγο καιρό ακόμα φυσικό πληκτρολόγιο αλλά το μέλλον είναι στην αφή.  

Όσο το iPhone προκαλούσε αναστάτωση στους οπαδούς του με τα εντυπωσιακά γραφικά και την ευκολία στη διαχείριση των εργασιών και θυμηδία στους πολέμιους του λόγω ελλείψεων, μια άλλη «αναίμακτη» επανάσταση βρισκόταν σε εξέλιξη. Η ιδέα του υπολογιστή των εκατό δολαρίων είχε αρχίσει να μετουσιώνεται σε ένα κανονικό υπολογιστή με τις μικρότερες δυνατές διαστάσεις, το μικρότερο δυνατό κόστος και επιδόσεις αρκετές για να συνδεθείς και να πλοηγηθείς πλοήγηση στο διαδίκτυο και να τρέξεις τις βασικές εφαρμογές γραφείου.  

Ήταν δύο καταπληκτικά χρόνια για τους φορητούς υπολογιστές με τα smartphones να κατακτούν τις «απαίδευτες τεχνολογικά μάζες» και τα netbooks να μετατρέπονται σιγά σιγά από υποκατάστατο του φορητού υπολογιστή σε βασικό εργαλείο δουλειάς. Και όταν το 2008 έκλεισε με τις πωλήσεις των netbooks στα 14 εκατομμύρια, όταν για πρώτη φορά οι φορητοί υπολογιστές, netbook και notebook, κατέγραψαν πωλήσεις μεγαλύτερες από τους επιτραπέζιους, είναι ώρα για ερωτήματα; Γιατί; Τι θα φέρει το μέλλον; Πόσο σύντομα; 

Από πλευράς τεχνολογίας, το μυστικό των netbooks είναι διτό: Αφενός η οικογένεια των επεξεργαστών Atom, μια σειρά της Intel σχεδιασμένη αρχικά για μικρότερες φορητές συσκευές βρήκε την απόλυτη εφαρμογή netbooks. Σήμερα ο Atom 330 είναι διπύρηνος όπως και οι συνηθισμένοι επεξεργαστές των «μεγάλων» υπολογιστών και δυναμώνει μέρα με τη μέρα. Αφετέρου οι παραδοσιακοί μαγνητικοί σκληροί δίσκοι αντικαθίστανται ολικά ή εν μέρει από τους SSD (Solid State Disk).  

Με ολοένα και αυξανόμενη επεξεργαστική ισχύ, ταχύτητα επεξεργασίας δεδομένων , το 2009 αναμένεται να είναι η χρονιά των netbook: Όχι μόνο απλές εφαρμογές γραφείου και περιήγηση στο διαδίκτυο αλλά επεξεργασία εικόνας, αναπαγωγή και επεξεργασία βίντεο, και πάνω από όλα γρήγορες 4G συνδεσιμότητες για επικοινωνία παντού.  

Ήδη η Nvidia έχει «παντρέψει» την ικανότατη κάρτα γραφικών GeForce 9400M με τον επεξεργαστή τον Atom 330 και υπόσχεται ακόμα και βίντεο ποιότητας High Definition. Το αντίπαλο δέος, η AMD, ήδη προσανατολίζεται στη νέα σειρά μονοπύρηνων και διπύρηνων επεξεργαστών για υπερφορητές συσκεύες, Athlon Neo. Οι Neo θα είναι η κινητήριος δύναμη των ATI Radeon Avivo video που υπόσχονται γρήγορη επεξεργασία βίντεο εν κινήσει. Παράλληλα, η Via που κατασκευάσει τον επεξεργαστή C7 που χρησιμοποιούν τα Mini-Note 2133 της Hewlett-Packard αλλάζει τη σχεδίαση του επεξεργαστή σε διπύρηνο υποσχόμενη κάτι εντελώς διαφορετικό: Πλήρη κρυπτογράφηση των δεδομένων στο hardware της συσκευής. Και αν υπάρχει αδύναμος κρίκος σε αυτή την αλυσίδα εξελίξεων, αυτή δεν είναι άλλη από την κατανάλωση ενέργειας που σήμερα κινείται μεταξύ 6 και 8 watt περιορίζοντας την αυτονομία. Και εδώ όμως η απάντηση ακούει στο όνομα SSD.  

Τα netbook μοντέλα που κυκλοφόρησαν στην αγορά μέσα στο 2009 έδειξαν δύο τάσεις σε ότι αφορά τα αποθηκευτικά μέσα: Την παραδοσιακή των μαγνητικών σκληρών δίσκων και τους καινούριους SSD με τη μικρότερη χωρητικότητα αλλά τη μεγαλύτερη ταχύτητα και τη μικρότερη κατανάλωση ενέργειας. Το βασικό πρόβλημα της πρώτης γενιάς SSD δίσκων ήταν το λογισμικό τους. Μιμούμενο τον τρόπο αναζήτησης, ανάγνωσης και εγγραφής πληροφοριών των σκληρών δίσκων προσφέρουν ελάχιστα καλύτερες επιδόσεις από αυτούς.  

Το δυναμικό τους όμως είναι πολύ μεγαλύτερο και αναμένεται μέχρι το 2012 να αριθμούν το 30% της αγοράς προσφέροντας το ισοδύναμο των 15000 rpm. Οι σκληροί δίσκοι δουλεύουν τόσο πιο γρήγορα όσο λιγότερο διεσπαρμένη είναι η πληροφορία γιατί τόσο περισσότερο χρόνο χρειάζεται η αναζήτηση της. Αντίθετα οι SSD δίσκοι είναι τόσο γρήγοροι που ο κατακερματισμός της πληροφορίας δεν επηρεάζει την ταχύτητα αρκεί να η προσέγγιση της να γίνεται με μια πιο random λογική. Στη νέα γενιά SSD όσο πιο διεσπαρμένη είναι η πληροφορία τόσο το καλύτερο. Κάθε κελί μνήμης χρησιμοποιείται σχεδόν το ίδιο και η διάρκεια ζωής θα είναι πολύ μεγαλύτερη.  

Η υβριδική λογική που επικρατεί στις περισσότερες τεχνολογίες αναμένεται να αλλάξει και τον κόσμο της κινητής πληροφορικής. Οι υβριδικοί δίσκοι που ετοιμάζει η Seagate θα χρησιμοποιούν και τις δύο τεχνολογίες. Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα δεδομένα θα αποθηκεύονται στο SSD ενώ τα υπόλοιπα σε συμβατικό δίσκο. Έτσι ενώ ένας SSD μπορεί να κοστίζει 100 ευρώ όταν οι υβριδικοί μπορεί να κοστίζουν περίπου 10 ευρώ. Η Seagate ετοιμάζει έναν υβριδικό χωρητικότητας 4GB για τα μέσα της χρονιάς ενώ στα πλάνα είναι ήδη τα 15GB. 

Οι μπαταρίες λιθίου χρησιμοποιούνται σε όλες της φορητές ψηφιακές συσκευές από κινητά τηλέφωνα και mp3 player μέχρι φωτογραφικές μηχανές και λάπτοπ. Πέρα από την χωρητικότητα τους, οι μηχανικοί στρέφουν πιο έντονα το βλέμμα στη διάρκεια ζωής. Τυπικά οι συμβατικές μπαταρίες λιθίου έχουν διάρκεια 300-400 κύκλους φόρτισης-εκφόρτισης κάτι που οφείλεται στη δημιουργία ενός στρώματος οξυυδροξειδίου στην άνοδο. Αυτό μεταφράζεται σε 1,5-2 χρόνια καθημερινής χρήσης.  

Οι μπαταρίες με ανόδους άνθρακα αποτρέπουν την δημιουργία αυτού του στρώματος και επιμηκύνουν τη διάρκεια ζωής. Η Boston Power, που κατασκευάζει μπαταρίες αυτής της τεχνολογίας, ήδη έχει κυκλοφορήσει τις Sonata που αντέχουν για 1400 κύκλους φόρτισης-εκφόρτισης. Αυτό μεταφράζεται σε 4 χρόνια καθημερινής χρήσης. Επιπλέον οι μπαταρίες αυτές φορτίζονται στο 40% της χωρητικότητας τους εντός 10 λεπτών και στο 80% εντός μισής ώρας.  

Μέχρι το 2010 οι φορητοί υπολογιστές μπορεί να μη χρειάζονται καν μπαταρία. Την λύση στο θέμα της ενέργειας μπορεί να δώσουν οι κυψέλες υδρογόνου που μετατρέπουν υδρογονούχα καύσιμα όπως η μεθανόλη σε ηλεκτρισμό. Όπως και στα αυτοκίνητα οι κυψέλες καυσίμου εκπέμπουν μόνο νερό και διοξείδιο του άνθρακα. Το βασικό μειονέκτημα αυτής της προσέγγισης είναι φυσικά οι ρύποι. Δύσκολα φαντάζεται κανείς ένα χώρο με δύο τρεις υπολογιστές που όλοι θα εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα. Αλλά το βασικό πλεονέκτημα είναι ότι αν τελειώσει η κυψέλη απλώς τη γεμίζεις ή την αντικαθιστάς με μια γεμάτη.  

Σε ότι αφορά το μέσο-μακροπρόθεσμο μέλλον των συσσωρευτών λιθίου, αναμένονται σημαντικές εξελίξεις στην τεχνολογία των ηλεκτροδίων της ανόδου και κατ' επέκταση στην αυτονομία τους. Προς το παρόν μια γεμάτη μπαταρία μπορεί να δώσει 2-3 συνεχόμενες ώρες λειτουργίας πριν την επόμενη φόρτιση. Ο Yi Cui, καθηγητής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, χρησιμοποιεί νανο-αγωγούς πυριτίου για την άνοδο αντί των συμβατικών ηλεκτροδίων άνθρακα. Οι αγωγοί αυτοί είναι πιο λεπτοί και από ανθρώπινη τρίχα και αναμένονται να διαρκούν για μια ολόκληρη ημέρα χρήσης.  

Καθώς τα τεχνικά ζητήματα των netbook βρίσκουν ένα ένα τη λύση τους μένει ένα τελευταίο πρόβλημα: Πως εξασφαλίζεις πρόσβαση στο διαδίκτυο παντού; Οι τωρινές λύσεις είναι τα δίκτυα Wi-Fi και τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 3,5G ή HSDPA των 7 mpbs. Χαρακτηριστικά τα έξυπνα τηλέφωνα εναλλάσσονται μεταξύ των δύο αναλόγως κάλυψης. Θα ήταν όμως πολύ πιο χρήσιμο αν υπήρχε ένα δίκτυο Wi-Fi των 3 mpbs με κάλυψη 100%.  

Αυτό θα ήταν η λύση για κάθε είδους εργασία εν κινήσει από την αποστολή- πρόσληψη μεγάλων παρουσιάσεων σε PowerPoint μέχρι την αναπαραγωγή και μεταφόρτωση βίντεο στο YouTube. Και κάτι τέτοιο βρίσκεται ήδη στα σκαριά στη Βαλτιμόρη και το Πόρτλαντ των ΗΠΑ που ήδη καλύπτονται από την υπηρεσία "WiMax" της Clearwire. Η τελευταία ήδη δέχεται τεράστιες χρηματοδοτήσεις της τάξης των δισεκατομμυρίων δολαρίων από κολοσσούς όπως η Intel και η Google που προσβλέπουν σε αύξηση της δικής τους κερδοφορίας όταν ένα τέτοιο δίκτυο ολοκληρωθεί.  

Ακόμα πιο ρεαλιστικές είναι οι προσδοκίες της Long Term Evolution που προσπαθεί να βελτιώσει την απόδοση των ήδη υπαρχόντων δικτύων GSM και GPRS στηριζόμενη στην υποστήριξη των μεγάλων παρόχων κινητής τηλεφωνίας όπως η Verizon, η T-Mobile και η AT&T. Το μειονέκτημα τους; Προς το παρόν οι ταχύτητες! Το πλεονέκτημα; Είναι ήδη υπάρχοντα δίκτυα και δεν χρειάζονται κεφάλαια για την ανάπτυξη τους.  

Ποιος μπορεί πλέον να πει ότι δεν μπορεί να πάει στο γραφείο γιατί του χάλασε το αυτοκίνητο ή έχει πορεία στο κέντρο της Αθήνας; Για λίγους μήνες ακόμα θα υπάρχουν κάποιοι. Αλλά μετά το 2009 το γραφείο θα βρίσκεται στην τσέπη καθενός από εμάς, το ίδιο δυνατό, το ίδιο εύκολο και το ίδιο εύχρηστο με αυτό που έχει στη δουλειά! Και οι δικαιολογίες θα ανήκουν στο παρελθόν. 

Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις