STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


.....Τέλειωσαν τα ψέματα με το χρηματοπιστωτικό σύστημα ...
876 αναγνώστες
Κυριακή, 15 Φεβρουαρίου 2009
20:14
Ολοταχώς σε αλλαγή του παγκόσμιου οικονομικού οικοδομήματος οδεύουν οι μεγάλοι πολιτικοοικονομικοί σχηματισμοί και οι διεθνείς φορείς στην απέλπιδα προσπάθειά τους να συγκρατήσουν τον κατήφορο της παγκόσμιας οικονομίας, που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει οσονούπω, σε κοινωνικές αναταραχές.

Οι αλλαγές κρίνονται απαραίτητες καθώς η μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική κρίση μετά τη Μεγάλη Ύφεση του '29 έχει τραυματίσει τις θεμελιώδεις αρχές της μεταπολεμικής οικονομίας.

Οι ισχυρότερες χώρες του πλανήτη καλούνται να βρουν τρόπους, ώστε να «μπαλώσουν» το διάτρητο χρηματοπιστωτικό σύστημα να επαναπροσδιορίσουν το ρόλο των αγορών, να στηρίξουν την πραγματική οικονομία και να επαναφέρουν σε αναπτυξιακούς ρυθμούς την οικονομία.
Αυτό που παραμένει αμφίβολο είναι αν επιθυμούν να διορθώσουν τις δουλειές και κυρίως τις εργασιακές σχέσεις που απειλούνται με ολοκαύτωμα.

Ο παράγοντας εργασία που είναι πλέον ο πολύ-τραυματίας της οικονομικής κρίσης φαντάζει ως το πεδίο πειραματισμών των τσάρων της παγκόσμιας οικονομίας.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ενώ η κρίση επισήμως διαρκεί μόλις λίγους μήνες οι εργαζόμενοι που έχουν χάσει τη δουλειά τους ανέρχονται σε εκατομμύρια.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό, ότι με βάση τα οικονομικά στοιχεία που δημοσιοποιούν οι κολοσσοί της παγκόσμιας οικονομίας ένα μεγάλο ποσοστό τους παρουσιάζει απλώς μείωση κερδών και όχι ζημιές.

Αυτό, εντούτοις, δε σταματά τις απολύσεις κάνοντας τους δύσπιστους να θεωρούν ότι η κρίση είναι απλώς το πρόσχημα για την αλλαγή των συσχετισμών ανάμεσα στις εργοδοτικές δυνάμεις και τους εργαζόμενους.
Ενώ είναι φανερό ότι η κρίση- τεχνητή ή όχι- δεν είναι δυνατόν να χτυπηθεί σε τοπικό επίπεδο αλλά είναι απαραίτητη η κοινή διεθνής προσπάθεια, οι παρεμβατισμοί των κρατών υπέρ των εθνικών τους οικονομιών δείχνουν την αδυναμία συλλογικής δράσης.

Η ουσία πολύ απλά είναι ότι ο καθένας δίνει μάχες για να σώσει το τομάρι του και ουδείς νοιάζεται για τον πόλεμο που μαίνεται.

Στη Ρώμη η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας G7 ήταν μεν προπαρασκευαστική της επερχόμενης Συνόδου των G20 στο Λονδίνο αλλά απέδειξε το χάσμα που χωρίζει τις μεγάλες οικονομίες.

Ο μεγάλος φόβος είναι και παραμένει ο προστατευτισμός αλλά σχεδόν όλοι από τους επτά της G7 έχουν ήδη κάνει κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
-Οι ΗΠΑ με το γνωστό «αγοράστε αμερικανικά», δηλαδή τη θέση, ότι οι πολίτες τους πρέπει να προτιμούν τα αμιγώς εγχώρια προϊόντα σε σχέση με τα αντίστοιχα ανταγωνιστικών οικονομιών.

- Η Γαλλία με το οικονομικό πακέτο ενίσχυσης της αυτοκινητοβιομηχανίας, αρκεί να παραμείνουν σε γαλλικό ʽέδαφος τα εργοστάσια. Μία κίνηση που καταστρατηγεί επί της ουσίας μια από τις αρχές της Συνθήκης της Λισσαβόνας.

- Η Μεγάλη Βρετανία με τη μείωση του ΦΠΑ που έκανε πολλούς ευρωπαίους να μεταβαίνουν στο Λονδίνο για τα ψώνια τους.

- Η Γερμανία με την ενίσχυση του τραπεζικού τομέα και τη θέση Μέρκελ, ότι η αυτοκινητοβιομηχανία της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης πρέπει να σωθεί ανεξάρτητα με το τι θα κάνει η αμερικανική.

Τα βλέμματα πλέον για τις αλλαγές είναι στραμμένα στο Λονδίνο στις 2 Απριλίου, όπου θα συμμετάσχουν και οι ανερχόμενες δυνάμεις όπως η Κίνα και η Ινδία.

Η Κίνα μάλιστα είναι απολύτως απαραίτητη σε ανάλογες συνόδους καθώς τη στιγμή που το Διεθνές Νομισματικού Ταμείο μιλά για βαθιά παγκόσμια ύφεση η πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη είναι η μοναδική μεγάλη δύναμη που τρέχει ακόμα με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

zougla.gr

 

 

Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία


Ισοκράτης,436 π.Χ-338 π.x
Σχόλια

15/02 21:15  studio111
Στο «μηδεν» εμειναν Ηρακλης και Παο στο καυτανζογλειο, «πρασινα» παραπονα για ακυρωθεν γκολ του μαντζιου και χερι του παπαζαχαρια στο 82’.- στην 3η θεση επεστρεψε ο Παναθηναϊκος, μετα την δευτερη αποτυχημενη αποπειρα του να νικησει φετος τον Ηρακλη.
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις