STUDIO 111...

Λίγα λόγια για εμένα
...
Σύνδεσμοι


Ταχύτατη μετακίνηση της οικονομικής ισχύος προς την Ανατολή
1075 αναγνώστες
Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2009
14:39

 Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική αγορά έχει αναμορφωθεί σημαντικά, σύμφωνα με τη νέα μελέτη της PricewaterhouseCoopers (PwC), «Η Ημέρα μετά το Αύριο» (The Day after Tomorrow). Σύμφωνα με τη μελέτη της PwC, ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του νέου τοπίου είναι η ταχύτατη μετακίνηση της οικονομικής ισχύος προς την Ανατολή.

Αλλα χαρακτηριστικά επίσης είναι, η απλούστερη, πιο διαφανής μορφή τραπεζικών συναλλαγών που βασίζονται σε ένα πιο κλασικό τραπεζικό μοντέλο, κυβερνήσεις που «συμμετέχουν στο σύστημα» και έχουν να αντιμετωπίσουν σημαντικές συγκρούσεις συμφερόντων, αυστηρότερη διακυβέρνηση που βασίζεται σε εθνικούς και διεθνείς κανονισμούς, καθώς και η ανάγκη για βιώσιμα επιχειρηματικά μοντέλα που παρακινούν τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς να μην περιορίζονται σε στρατηγικές απλής επιβίωσης, αλλά να επιδιώκουν περισσότερο μακροπρόθεσμες στρατηγικές.

Μερικά από τα σημαντικότερα αποτελέσματα της μελέτης είναι τα εξης: - Μετακίνηση της παγκόσμιας ισχύος προς την Ανατολή Η μετακίνηση της χρηματοπιστωτικής ισχύος από τη Δύση στην Ανατολή έχει επιταχυνθεί.
Η πιστωτική κρίση είχε ως αποτέλεσμα να σπάσει η φούσκα των χρηματοοικονομικών στοιχείων που είχε δημιουργηθεί πάνω στη ροή επενδύσεων που προκάλεσαν οι μακροοικονομικές ανισορροπίες σε μία αμερικανοκεντρική παγκόσμια οικονομία.

Η νέα μορφή του παγκόσμιου εμπορίου και των επενδύσεων που προκύπτει από την αποκατάσταση της ισορροπίας φαίνεται πολύ διαφορετική από εκείνη ενός αμερικανοκεντρικού συστήματος.

-Ανοδος του Νέο-Κλασσικού (Nouveau Classic) τραπεζικού συστήματος Ένα μικρότερο, πιο στενά ελεγχόμενο τραπεζικό σύστημα και η κυριαρχία του παγκόσμιου τραπεζικού μοντέλου θα είναι κεντρικά χαρακτηριστικά του νέου τραπεζικού τοπίου.

Το «σκιώδες» τραπεζικό σύστημα θα αποδομηθεί σε μεγάλο βαθμό. Οι τράπεζες που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις κεφαλαιαγορές για τη ρευστότητά τους και οι οποίες ήταν περισσότερο εξειδικευμένες παρά πιο γενικές πρέπει να αναδομηθούν.

- Η κυβέρνηση «μέσα στο σύστημα» Οι κυβερνήσεις αναμένεται να αναμειχθούν περισσότερο στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα, έτσι ώστε να δώσουν ώθηση στις οικονομίες σε όλο τον κόσμο.
Αυτή η ανάμειξη είναι ήδη εμφανής στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ πίεση ασκείται σε τράπεζες που υποστηρίζονται από το κράτος, όσον αφορά περιπτώσεις επανάκτησης, κατάσχεσης και δανεισμού μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Μεγαλύτερη σύγκρουση αναμένεται, καθώς οι κυβερνήσεις αντανακλούν τις επιθυμίες της κοινωνίας και επηρεάζουν θέματα που άπτονται της εταιρικής διακυβέρνησης, της φορολόγησης, της διανομής μερισμάτων και της πληρωμής αποζημιώσεων στις τράπεζες.

- Η αναζήτηση ενός κανονιστικού πλαισίου με «μηδενικό ρίσκο» Οι βασικές αδυναμίες του ρυθμιστικού πλαισίου έχουν αποκαλυφθεί και θα γίνουν σημαντικές και ουσιαστικές αλλαγές στο κανονιστικό περιβάλλον.

Είναι γεγονός ότι τα κανονιστικά ζητήματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο σε εθνικό επίπεδο. Η G20 έχει ήδη καταστρώσει ένα Πρόγραμμα Δράσης για Κανονιστική Μεταρρύθμιση. Παρ' όλα αυτά, ενώ η θέσπιση ενός ρυθμιστικού σώματος θα δημιουργήσει συγκρούσεις συμφερόντων, είναι μία προσέγγιση που θα πρέπει να μελετήσουμε προσεκτικά. Ο εγχώριος τομέας θα έχει περισσότερες ρυθμίσεις σε πιο πολλούς τομείς.

Γενικά, η χρηματοπιστωτική σταθερότητα θα είναι πρώτη προτεραιότητα και οτιδήποτε την επηρεάζει θα ρυθμιστεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Αυτό θα συνοδευτεί από την άσκηση μεγαλύτερης επιρροής εκ μέρους της κυβέρνησης στη στρατηγική των τραπεζών που λαμβάνουν στήριξη από την κυβέρνηση.

- Πρωτόγνωρη δημοσιονομική πίεση Οι φορολογικές επιπτώσεις θα είναι μεγαλύτερες για τις δυτικές κυβερνήσεις που θα αντιμετωπίσουν έντονες δημοσιονομικές πιέσεις, καθώς η ύφεση και η πτώση των τιμών των χρηματοοικονομικών στοιχείων θα προκαλέσουν μείωση των εσόδων από τη φορολογία.

Οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν μια βραχυπρόθεσμη αναβολή φόρων, αλλά μακροπρόθεσμα η φορολογία θα πρέπει να εφαρμοστεί.

Δεδομένης της σημασίας των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών για τις οικονομίες του αναπτυγμένου κόσμου, είναι φυσικό οι κυβερνήσεις να θελήσουν να φορολογήσουν περισσότερο τον τομέα αυτό.

- Από την επιβίωση στη βιώσιμη στρατηγική Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να αντισταθούν στον πειρασμό να αντιδρούν σε οτιδήποτε εις βάρος των μακροπρόθεσμων εκτιμήσεων.

Την ίδια στιγμή, πρέπει να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα του να αναπτύσσουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες σε έναν κόσμο όπου τα συμφέροντα πολλών ενδιαφερόμενων -κυβερνήσεων και κοινωνίας γενικά- έχουν γίνει πιο σημαντικά.

πηγη απε

Σχόλια

22/02 20:29  Yannis K.
βγαλε τα αλογα που φοσφωριζουνε γιατι μου εχουνε βγαλει τα ματια. βγαλε και το ρουφιανο που λεει ποιος εκανε τη μαλακια και περασε απο δω και λεει και την ip. βαλε περισσοτερα κοριτσια με μαγιω και οχι με σορτσακια και μαλακιες κι ας μην ειναι και του θρυλου. ετσι κι αλλιως ολες ιδιες ειναι. ακουσε με και δε θα χασεις.
Το σχόλιό σας

Σχετικά με το blog
Όσο Υπάρχει θάνατος.....ζήτω η αλητεία...

Μετοχές

 

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις